Moscova dorește ca migranții să vorbească rusa. Ce riscuri există pentru moldoveni și sfaturi pentru Filat

Foto: zdg.md

Foto: zdg.md

Recent premierul rus, ex-președintele, Dmitri Medvedev a susținut ideea introducerii prin lege a cerinței către toți migranții de a susține un examen de cunoaștere a limbii ruse. Inițiativa reiese din promisiunile electorale ale actualului președinte Vladimir Putin, care vizează soluționarea migrației necontrolate și diminuarea consecințelor acesteia asupra componenței și coeziunii sociale a populației ruse. Cel puțin, aceste obiective au fost invocate în demersul electoral al actualului șef de stat al Rusiei.

În acest context, Medvedev a insistat în fața presei [1] pe faptul că respectiva lege nu urmărește discriminarea migranților, ci din contra facilitarea integrării lor în comunitatea țării gazdă, adică cea rusă (problema descrisă de asemenea în articolul „Rusia va impune imigranţilor test de cunoaştere a limbii ruse. Ce vor face gastarbaiterii moldoveni?”).

De fapt, vorbim despre un aspect sensibil al politicii interne ai acestei țări, pe care oficialii ruși vor să-l reglementeze  în favoarea propriilor cetățeni. Dar obiectul inițiativei discutate (cu referire la migranți) înglobează un cadru foarte general și de aceea plin de variabile necunoscute la etapa actuală.

Pentru Republica Moldova, ca și țară de origine a migranților care aleg să meargă spre Est, proiectul legislativ propus poate constitui o nouă barieră birocratică în drumul spre enorma piață de muncă din Rusia. De aceea, la Chișinău atât Ministerul de Externe, cât și Biroul pentru Relații cu Diaspora, trebuie să se preocupe de acest dosar arzător. Este nevoie de crearea unui grup de lucru mandat să analizeze inițiativa Moscovei (evaluând riscurile) și să propună partenerilor ruși (Ministerului de Externe, Agenției Federale pentru Migrație și altor instituții de profil) lansarea unui dialog bilateral pe marginea acestui subiect. În baza discuțiilor cu Moscova, oficialii moldoveni trebuie să prezinte specificul profilului migrantului moldovean orientat spre Rusia. Aceștia urmează să negocieze posibilitatea facilitării procedurii de evaluare a aptitudinilor lingvistice ale moldovenilor doritori să lucreze pe teritoriul rusesc.

Drept argumente în favoarea migranților moldoveni ce pot figura în negocierilor moldo-ruse pot fi menționate:

 

– datele privind componența etnică a populației Republicii Moldova (RM);

– legislația în vigoare care oferă un statut privilegiat limbii ruse;

– date ale sondajelor naționale și internaționale care demonstrează un nivel satisfăcător de cunoaștere a limbii ruse de către cetățenii moldoveni;

– date și confirmarea situației de pe teren din partea misiunilor diplomatice ale Rusiei și Moldovei acreditate în cele țări, ce pot dovedi din experiența practică cotidiană că cetățenii moldoveni posedă limba rusă;

– date colectate cu privire la posturile TV, radio și alte surse media accesate și consultate de cetățenii moldoveni, unde limba rusă încă persistă;

– date din partea Ministerului Educației cu privire la disciplinele școlare în școlile din RM începând cu independența țării, pentru a demonstra ca o generație de cetățeni moldoveni au studiat limba rusă cel puțin 5 ani și au susținut examene de evaluare a cunoștințelor (generațiile de cetățeni care aleg Rusia ca țară de destinație  – tineri în vârstă de 26-30 ani au studia rusa la școală, iar celelalte categorii de migranți moldoveni au făcut studiile chiar în perioada sovietică).

Ministerul de Externe și Biroul pentru Relații cu Diaspora trebuie să participe în calitate de mediatori și avocați pentru cauza moldovenilor care vizitează cu regularitate  fosta metropolă a URSS anume grație similitudinilor la nivel de mentalitate, a trecutului istoric comun, a aptitudinilor lingvistice și a faptului că în țara de baștină cel puțin 25% din populație (ucrainenii, rușii, găgăuzii și bulgarii) sunt vorbitori nativi de rusă.

Pentru a lansa mai ușor acest dialog cu partea rusă este nevoie de un demers din partea premierului Vlad Filat, care dispune de date statistice din care se vede clar că peste 50% din moldovenii aflați peste hotare se află la Moscova (potrivit datelor OIM pentru 2007) [2]. Cei de la Guvern mai știu că se conturează o inversare a fluxului migraționist din Vest spre Est. Din cauza crizei financiare și economice din zona Euro, unii moldoveni se hotărăsc să-și caute de lucru în Rusia după ce și-au pierdut serviciile bine plătite din Italia sau altă țară membră a UE, foarte atractive din punct de vedere socio-economic în trecutul nu atât de îndepărtat. Deocamdată se atestă doar cazuri individuale, dar dacă criza din Europa se va perpetua sau aprofunda vor exista premisele pentru a anticipa o tendință reală.

Acest scenariu este mai degrabă inevitabil decât pur și simplu probabil. Din aceste considerente, în cel mai scurt timp, premierul moldovean și echipa lui trebuie să apeleze la autoritățile ruse. Raționamentul social-economic justifică necesitatea unui demers anticipativ cât mai urgent. Or, statisticile demonstrează că remitențele în dolari (preponderent din Rusia) cresc în volum, deși în anii precedenți, euro constituia valuta străină ce domina balanța remitențelor. În continuare la această ideea reamintim o altă vulnerabilitate care constă în faptul că această resursă financiară reprezintă 1/3 din buget țării.

Altă nuanță care trebuie să alarmeze Guvernului este dispoziția din interiorul societății și echilibrul fragil asigurat de fenomenul migrației spre Vest, dar în special spre Est. Tensiunile sociale caracteristice pentru țări cu situație economică similară celei din RM sunt amânate pentru că populația neîncadrată în câmpul muncii emigrează (migrație sezonieră) în statele CSI, în special în Rusia, beneficiind de avantajele liberei circulații în baza pașaportului. De aceea, orice restricție sau condiție de înăsprire a politicilor de stat față de migranți aplicate de către autoritățile ruse afectează atât cetățenii moldoveni, amenințând firava stabilitate socială, cât și bugetul național, în care vor fi pompate prin urmare mai puține remitențe.

Anume în asemenea termeni trebuie analizată inițiativa legislativă propusă de parlamentarii ruși, care trebuie convinși să includă prevederi bazate pe principiul diferențierii statelor din care provin migranții veniți în Rusia. Astfel, pe lângă Guvern și instituțiile sale, un rol semnificativ în acest sens îl pot avea deputații și partidele parlamentare din RM care au acorduri de parteneriat cu formațiunile aflate la putere în Rusia (PDM). Însă reieșind din calitatea și operativitatea actului guvernării, primii pași trebuie făcuți de către Guvern, dacă premierul va apela inclusiv la relațiile personale construite de-a lungul activității sale atât cu premierul (Dmitri Medvedev), cât și cu președintele rus, Vladimir Putin.

Miza pusă în joc este eliminarea piedicilor suplimentare pentru migrația sezonieră a moldovenilor în Rusia, dar și îmbunătățirea atitudinii față de aceștia din partea autorităților ruse.

În cele din urmă, una dintre moștenirile principale ale trecutului sovietic (cunoașterea limbii ruse) poate fi utilizată ca și argument pozitiv, făcând abstracție de faptul că aceasta constituie un subiect controversat în discursurile publice din Republica Moldova.

Referințe:

1. Медведев: требование к мигрантам знать русский язык – не дискриминация, Смотрите оригинал материала наhttp://interfax.ru/politics/news.asp?id=286370

2. Modele şi tendinţe ale migraţiei şi remitenţelor în Republica Moldova, OIM, http://www.iom.md/materials/5_patterns_ro.pdf

 

Explore posts in the same categories: CSI sau Comunitatea Statelor In/dependente de Rusia, Limba rusă şi minorităţile, Moldovenii gastarbaiteri, RM fara (cu) Rusia, Rusia pretutindeni

2 comentarii pe “Moscova dorește ca migranții să vorbească rusa. Ce riscuri există pentru moldoveni și sfaturi pentru Filat”

 1. Ala Says:

  Articolul tau s-ar parea a fi unul bun si corect, dar nu va este rusine sa puneti accentele in acest mod. Adica Rusia trebuie sa cedeze din prioritatile pe care si le pune, doar din grija cresterii veniturilor bugetare a statului RM? Orice om care gandeste lucid si cu perspecticve ar trebui sa gandeasca cum Guvernul RM sa ofere conditii moldoveanului de a se incadra in campul muncii aci acasa pentru un salariu onest, daca nu posibilitatea de a face o cariera in tara.
  Tot in baza argumentelor tale, rusul ar putea sa iti replice ca moldoveanul s-ar descurca foarte bine la testul de limba rusa si nu are de ce sa se teama de o formalitate.
  Dar, sincer ma mira cum se transforma mentalitatea asta a voastra celor care vedeti problemele atat de ingust. Satele practic mor, scolile se inchid, sistemul de sanatate devine din ce in ce mai ineficient si noi ne punem problema de limba rusa pe care moldovenii o cunosc destul de bine. Cand a fost vorba de moldovenii plecati in Italia, acolo nu s-a pus problema asa. PRactic fiecare migrant a trebuit sa treaca cursuri de insusire a limbii locale.
  Eu vreau sa inteleg scopul demersului tau. De ce ai pierdut timpul pe ceva, care chiar foarte putin conteaza. Or, vreti poate prin asta sa demonstrati ca iata noi am staruit pe langa rusi, dari ei, bigotii si intolerantii nu au vrut sa ne asculte? Inca o piatra?

  Eu mi-as dori sa se intoarca toti migrantii, toti moldovenii sa vina si sa creeze o adevarata revoultie si sa impuna prin aceasta guvernantii nostri sa munceasca cu adevarat, nu sa astepte pomeni gastarbaitere si sa spele banii acestora prin diferite scheme mafiotizate.

  Noi nu putem rezolva problemele la noi acasa cu privire la denumirea limbii in Constitutie, la situatia economica in tara, dar vreti sa va asculte niste straini. Tocmai profitand de aceasta ocazie, am putea pune la punct si rusii care din principiu nu vor sa invete limba romana in RM.

  Si in final, iata se vede inca un argument cum guvernantii si acolitii lor, lucreaza de fapt impotriva molodvenilor si a statului RM.

  Mai, mai dar nu incetez a ma minuna, adica 1/3 din buget e format din bani gastarbaiterilor adica banii scosi din Rusia si alte tari si tu indraznesti sa mai vii sa ii rogi sa te asculte.
  Multa minte va mai trebuie.

  Dau si eu cu mintea mea umila o mica idee. Daca tot atatia bani vin de la muncitorii moldoveni, de ce nu ati face in fiecare an macar o fabricuta de productie a ceva, si incetisor sa incepem ai aduce acasa? Adica tot din banii lor sa le facem conditii sa revina acasa. SA nu uitam ca peste 10 ani vom avea alte probleme, vor fi foarte multe persoane la varsta pensionarii, care nu vor putea sa demonstreze ca au lucrat si au contribuit intr-un fel la bugetul tarii si vor ramane practic pe drumuri. Sa nu uitam ca peste 10 ani vor muri parintii intretinuti astazi de acesti gastarbaiteri, si nu vor mai veni atatea remintente si ce vor face guvernantii atunci? Se vor gandi la bariere lingvistice ca si astazi?


 2. Rusii daca au nevoie de brate de munca trebue sa prea exemlul tarilor europene si anume sa verse ceva bani din buget pentru a oferi cursuri de strudiere a limbei ruse, Emigratii rebue sa munceasca nu la negru cum se obisnueste fara carte de nunca fara. impozit in fondul social, ci cu toate drepturile cum se face in toata lumea. Multi din cei ce munncesc in Rusia sunT dee o varsta inaintata de unde vor primi pensie, si la acest lucru trebue de gandit


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: