Acordul de Asociere UE-RM sub impactul „Cazului Magnitski”

euronest.blogspot.com

euronest.blogspot.com

Implicația unor actori de pe piața bancară moldovenească în scheme regionale de spălare a banilor se transformă treptat în subiect de ordin internațional, ce poate avea consecințe semnificative asupra relațiilor bilaterale cu UE.

Atacurile raider asupra unor bănci moldovenești au demonstrat vulnerabilitatea acestora în fața justiției corupte. Posibil că autoritățile ar fi continuat să se resemneze cu această defecțiune a laturii juridice a statului, dacă nu ar fi „Cazul Magnitski” care a dezvăluit cât de extinsă este aria de acțiune a mafiei rusești și gradul de „înfrățire” a acesteia cu actori de pe piața bancară din RM (cu referire la Banca de Economii).

De azi înainte, nimeni din cadrul actualei guvernări nu-și va permite să nege existența acestei probleme, care și-a atins apogeul dăunând bugetul și stabilitatea financiară a țării, iar în prezent – viitorul relațiilor UE-RM. Totodată, conducerea țării nu va fi lăsată să ignore acest dosar, deoarece riscă să fie văzută la Bruxelles ca și complice cu fenomenul corupției la nivel național și regional, dar și cu cercurile mafiote rusești. Riscurile politice se augmentează și din cauza proximității  alegerilor parlamentare (2014), care vor fi un test serios de supraviețuire a Alianței pentru Integrare Europeană.

În prezent, în statele europene și în cercurile guvernamentale persistă imaginea unei Moldove considerate drept lider al Parteneriatului Estic în materie de reforme și voință politică. Această realitate optimistă pentru aspirațiile europene al Moldovei a nimerit însă în conul de umbră al „Cazului Magtniski”, care c0nține un complex de elemente ce pot ruina nu doar proiectul european al RM, dar și relațiile bilaterale cu Rusia și/sau cu UE.

Banca de Economii și intermedierea transferurile ilegale a banilor din Rusia, ce aparțineau cândva Fondului de investiții Hermitage Capital, a intrat în vizorul șefului acestei companii, Bill Browder, care este motivat să facă presiuni pentru ca toții complicii schemei frauduloase să fie încarcerați sau cel puțin sancționați. Motivația omului de afaceri nu se rezumă la cele peste 50 mln. euro de care a fost posedat de către oficialitățile ruse, dar mai degrabă la decesul în locul de detenție a fostului contabil al companiei, Sergey Magnitski, aflat în închisoare timp de 358 de zile în lipsa vreunui proces de judecată. Se presupune că posibila cauză a decesului este tratamentul inuman la care a fost supus contabilul, în special după ce Bill Browder ar fi prezentat scheme ale delapidărilor efectuate de către unii oficiali ruși.

„Cazul Magnitski” în care a fost atrasă Baca de Economii pentru a opera transferuri financiare ilegale poate crea probleme pentru viitorul relațiilor RM-UE, a declarat Bill Browder într-un interviu pentru EuObserver [1]. Acesta este ferm convins că Moldova este țara-cheie în respectiva infracțiune de spălare a banilor și că instituțiile europene trebuie să investigheze cazul, pentru a reține toți participanții care stau în spatele fraudei.

Acuzațiile lui Browder țintesc actuala guvernare de la Chișinău, care a depus eforturi pentru a trasa o linie de demarcare dintre Alianța de Integrare Europeană și perioada guvernării comuniste, acuzată de corupție și infracțiuni în lanț cu implicarea familiei fostului președinte de țară V. Voronin și a anturajului său.

Browder cunoaște foarte bine că Moldova este în proces de negocieri a Acordului de Asociere cu UE. De aceea, orice gen de ignoranță din partea Chișinăului în materie de combatere a corupție și a crimei organizate, în special pe „Cazul Magnitski”, va discredita autoritățile împiedicându-le să semneze Acordul în acest an, considerat crucial pentru viitorul politic al partidelor de la guvernare.

„Cazul Magnitski” deja a condus la adoptarea de către SUA a unei legislații care impune restricții în domeniul bancar și al regimului de vize pentru oficialii ruși acuzați de abuz în domeniul drepturilor omului (iunie 2012), vizând în mod special pe cei care sunt învinuiți de moartea lui Magnitski. Acest lucru se datorează acțiunilor de lobby și advocacy efectuate de Browder care conduce o campanie internațională în privința „Cazului Magnitski”, încercând să antreneze cât mai multe state.

Șeful Hermitage Capital a avut multe tentative de a obține intervenția Uniunii Europene. De aceea, demersul împotriva oficialităților moldovenești creează un prilej pentru Browder de a angaja UE în investigarea cazului și penalizarea celor vinovați.

În orice caz, autoritățile de la Chișinău se află într-o dilemă extrem de delicată, cu cel puțin două variabile: relația cu UE și cea cu Rusia. Or, dacă nu va exista suficientă cooperare și facilitare a investigației cu participarea părții europene, atunci „Cazul Magnitski” poate contribui cu adevărat la îndepărtarea perspectivei semnării acordului UE-RM în 2013 (cauza: corupția,  crima organizată, ineficiența organelor de drept etc.). Pe de altă parte, dacă conlucrarea în procesul de instrumentare a cazului va fi eficientă și oficialii ruși vor fi găsiți vinovați, urmând și sancțiuni, atunci Chișinăul poate fi ținta unor reacții și decizii ale Moscovei, care vor afecta imigranții moldoveni, exportul de produse agricole, prețul la gaze naturale sau orice alt aspect sensibil al relațiilor moldo-ruse.

Referințe:

1. Moldova takes action on EU-Russia money laundering, http://euobserver.com/justice/118988

 

 

 

 

Explore posts in the same categories: Rusia pretutindeni, UE şi RM

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “Acordul de Asociere UE-RM sub impactul „Cazului Magnitski””

  1. Ion Says:

    Corect că ţintesc actualele autorităţi pentru că din iunie 2012, când a fost depusă cererea avocaţilor pentru investigarea cazului, procurorii şi ofiţerii de la CNA nu au întreprins nicio măsură pentru a investiga. A spune că acum se face ceva tot este o mare minciună.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: