R. Moldova sau povestea unei „istorii de insucces”

Foto: appleglasscompany.com

Foto: appleglasscompany.com

Moldova nu mai uimește pe nimeni. Nici acasă, nici peste hotare. Se pare că nu există voce care să poată convinge oligarhii moldoveni că orice pas înapoi poate conduce la încă 5-10 ani pierduți pentru reformarea și avansarea țării până la un nivel compatibil cu statutul de țară candidat pentru aderare la UE. Oligarhii își apără averea, dar în primul rând sistemul care le garantează imunitate și stabilitatea „paramidelor de afaceri” construite prin corupere, conflict de interese, spălare de bani, trădare a intereselor țării și indirect trădare a propriilor concetățeni.

După plecarea comuniștilor în 2009 am insistat pe ideea că schimbarea politică este primul pas spre o transformare a Moldovei. Sistemul deabia urma să fie pregătit pentru efectuarea unor intervenții chirurgicale profunde necesare pentru a deveni credibil și acceptabil pentru europenii de la Paris, Berlin sau Bruxelles. Resuscitarea forțată, radicală și dureroasă a sistemului moștenit de la comuniștii sovietici și întărit de către comuniștii post-sovietici trebuia să demonstreze europenilor că Țările Baltice nu sunt exclusive în sensul capacității de a se europeniza rapid și ireversibil.

Însă în schimbul scurtării drumului către Europa și a diminuării decalajului dintre Moldova și țările proaspăt aderate la UE, prin intermediul reformelor,  politicienii aduși de noul val al politicii moldovenești s-au înrolat într-o luptă pentru păstrarea sistemului cu orice preț. După cazul României și Bulgariei, dar și a altor state membre corupte și victime ale crimei organizate, nimeni în Europa nu își dorește afilierea cu state care suferă de carențe asemănătoare. Și pentru că mimarea reformelor nu este posibilă, iar integrarea europeană nu oferă posibilitatea rescrierii biografiei, după cum și-ar dori-o Plahotniuc, Filat sau oricine altcineva, țara a ajuns să lupte cu propriul interes național – cel de a se apropria de UE pentru totdeauna.

În fond, criza în care se află Moldova este răspunsul unei clase politice iresponsabile la procesul neplăcut de „tratament medical” numit integrare europeană. În grabă, aceasta dorește să stopeze reformele, deoarece prețul reformelor este propria lor securitate. Supraviețuirea politică a devenit scopul ce primează la moment, iar integrarea europeană, Acordul de Asociere au devenit jucării cu care politicienii s-au plictisit să se joace.

Mâine, odată cu votarea pentru moțiunea de neîncredere față de guvern nu se decide nici pe departe soarta lui Filat, care, de fapt, are de câștigat mai mult decât de pierdut în urma unor eventuale alegeri anticipate. Odată cu moțiunea se pune în joc cartea europeană a R. Moldova. Acest lucru este confirmat prin demersul plin de disperare al moldovenilor stabiliți în Europa și prin numeroasele declarații politice formulate de către diverși oficiali ai statele europene cu referire la criza politică actuală.

În fine, căderea guvernului lui Filat va demonstra că o țară ca Moldova, condusă de grupări oligarhice, nu poate fi nimic mai mult decât o simplă „poveste de INSUCCES”, o poveste de coșmar a unui proiect european ruinat.

Reclame
Explore posts in the same categories: AIE-2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: