Dilemele UE vizavi de RM după decizia Curții Constituționale

Evit intenționat să discut despre jocul politic în jurul hotărârii Curții Constituționale. Dar nu putem evita discuțiile despre consecințele acestei hotărâri. Cu certitudine, indiferent că va fi sau nu respectată, decizia dată va avea un impact semnificativ asupra liberal-democraților, a viitoarelor coaliții din seria „AIE”, dar mult mai important – asupra evoluției ulterioare a procesului de integrare europeană a RM.

Există un concept filosofic conform căruia un popor, o țară, orice, poate fi distrus nimicindu-le idealurile. Nimeni nu pretinde că actuala guvernare a fost întruchiparea perfectă a idealurilor populației, dar admitem cu siguranță că, după evenimentele din 7 aprilie 2009, o bună parte din populație a acceptat o doză enormă de naivitate în relația sa cu guvernarea, încredițându-se orbește AIE-1, după care și AIE-2. Motivația a fost diversă, dar probabil a primat coincidența viziunilor asupra viitorului european al țării. Un viitor cotat cu șanse mari de către oficialii europeni, impresionați de angajamentele politice asumate de către guvernarea „pro-europeană”, fără a impune careva condiționări.

Dar într-un timp foarte scurt majoritatea lucrurilor și-au pierdut valoarea inițială – AIE-2, liderii formațiunilor politice „pro-europene”. În consecință, UE este aproape de ziua când nu va mai fi nimeni din cadrul guvernării care stă în spatele listei de angajamente asumate din numele RM. Mai mult decât atât, Curtea a recunoscut prin decizia sa că fostul premier este un actor politic corupt. Acest lucru discreditează UE, care începând cu 2009 a cooperat cu RM în mod special prin intermediul premierului. Anume Vlad Filat a fost promovat ca unul din cei mai credibili actori politici în ochii Bruxelles-lui, datorită cărui sunt posibile realizarea reformelor. Ce facem acum când principaul reformator al RM nu mai eligibil pentru a conduce Guvernul pe motive de corupție, atât de puternic condamnate de oficialii europeni? 

Astfel, Curtea l-a descalificat pe fostul premier nu doar pe plan politic intern. Efectul s-a extins și asupra acelor forțe din exterior, care i-au acordat un credit de încredere substanțial lui Vlad Filat.

Prin urmare, decizia Curții poate genera o serie de efecte asupra relațiilor UE-RM:

  • un început de mandat foarte complicat pentru următorul șef al Delagației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, care va trebui să înțeleagă cu cine exact din cadrul AIE-2 (mai bine spus, rămășițele AIE-2) poate dialoga, continuând activitatea începută de către Dirk Schuebel.
  • deteriorarea percepției în UE privind integritatea clasei politice de la Chișinău și o încercare de a se dinstanța cât mai vizibil de jocurile politice din RM, cu scopul de a-și lăsa cale deschisă pentru cooperarea cu viitoarele guvernări, care ar putea fi nu tocmai „pro-europene”.
  • plasarea accentului în relația cu RM pe calitatea implementării reformelor, fără a mai ține cont de aspectele subiective asociate cu avansarea RM în procesul de integrare europeană, ca urmare a orientării „pro-europene” a partidelor din AIE-1 și apoi AIE-2, care au beneficiat astfel de o deschidere mai mare din partea UE în comparație cu guvernările altor țări din Parteneriatul Estic.
Explore posts in the same categories: AIE-2, UE şi RM

Etichete: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “Dilemele UE vizavi de RM după decizia Curții Constituționale”

  1. Rusu Murka Says:

    ce argumente perfide! ce stii tu mucosule!? ce stii tu daca nici jurist nu esti, stai si judeci hotararile curtii! offfff


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: