Europenii sunt supărați pe economie și pe UE. Cum sunt afectați moldovenii?

capreform.eu

capreform.eu

Europenii apreciază negativ situația economică din țările lor. Potrivit celui mai recent Eurobarometru [1], doar 1/4 dintre europeni sunt mulțumiți de performanțele înregistrate de economiile naționale. În lista europenilor optimiști Suedia și alte țări nordice se situează pe primul loc, în timp ce Spania, Cipru, Portugalia, dar și Bulgaria, se află de cealaltă parte a axei ce măsoară sentimentele cetățenilor față de economiile europene. Dezamăgirea domină și în rândul croaților, care au acordat cele mai mici note economiei naționale, în pofida sentimentelor pozitive produse pe fundalul aderării țării la UE.

Nesiguranța economică poate fi justificată dacă privim peste problemele care îngrijorează europenii. În vârful agendei regăsim șomajul, situația economică și majorarea prețurilor. În comparație cu sondajul realizat în 2012, problema ce preocupă cel mai mult cetățenii UE este lipsa locurilor de muncă (51% la nivel european). Astfel, șomajul domină agenda cetățenilor majorității statelor europene. O excepție fac Germania, Malta și România, unde atenția publicului se concentrează pe datoria publică (Germania), situația economică (România) și consecințele migrației (Malta).  Deși la nivel național prioritățile variază, la scară europeană preocupările coincid, acestea fiind șomajul galopant și economia febrilă.

Preocupările economice ale europenilor par să nu influențeze prognoza lor privind viitorul Uniunii, care rămâne sub 50%, dar este în creștere comparativ cu anul precedent.

Aceste date sociologice evidențiază câteva aspecte relevante pentru moldoveni:

– cetățenii statelor europene (Spania, Portugalia) care mai reprezintă destinațiile migranților moldoveni sunt preocupați de problema șomajului, ceea ce determină autoritățile naționale, dar și angajatorii, să aibă o abordare protecționistă viza de piața muncii, favorizând angajarea propriilor cetățeni.

– deși legitimitatea UE este contestată de către majoritatea cetățenilor europeni [2], aceștia sunt optimiști în privința perspectivelor Uniunii, ceea ce reprezintă un semnal pozitiv pentru Moldova și alte state din Parteneriatul Estic înainte de summit-ul de la Vilnius.

 

 

Referințe:

1. Eurobarometru septembrie 2013, http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb79/eb79_first_en.pdf

2. Record 60% of Europeans ‘tend not to trust’ EU, http://www.euractiv.com/elections/record-60-europeans-tend-trust-e-news-529566?utm_source=EurActiv%20Newsletter&utm_campaign=6866aea2e8-newsletter_weekly_update&utm_medium=email&utm_term=0_bab5f0ea4e-6866aea2e8-245381865

Reclame
Explore posts in the same categories: Realitatea europeană, UE şi RM

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: