Acordul de Asociere cu UE sau Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan): impactul asupra relațiilor externe ale RM

stema_RMCapitol din studiul „Quo vadis Moldova: integrarea Europeană, integrarea Euroasiatică sau status quo?”, realizat de Centrul Analitic „Expert-Grup”.

Implicațiile opțiunilor integraționiste asupra relațiilor externe ale Republicii Moldova

Aderarea Republicii Moldova la UV RBK este incompatibilă cu ZLSAC cu UE și, respectiv, cu vectorul integrării europene urmărit pe parcursul ultimilor ani. Pe lângă aspectele economice negative legate de scumpirea produselor importate și înrăutățirea climatului investițional, această opțiune va însemna compromiterea Acordului de Asociere, care integrează în sine și acordul privind ZLSAC. În consecință, UE va trebui să revizuiască cadrul bilateral (prevăzut prin AA) al relațiilor cu Republica Moldova și să excludă aspectele ce țin de integrarea economică. Fără latura economică, integrarea politică a țării în UE va fi zădărnicită. Prin urmare, aderarea la UV RBK va pune în dificultate procesul de instituire a unui cadru juridic actualizat pentru relațiile moldo-comunitare. Astfel, va fi încetinit sau chiar stopat procesul de integrare europeană, ceea ce va avea implicații negative asupra relațiilor cu statele membre, care în prezent susțin politic, diplomatic și/sau financiar procesul de apropiere între R. Moldova și UE.

Riscul generat de opțiunea estică va pune în pericol interesele naționale ale țării, care numără și integrare europeană. Cu certitudine, un Acord de Asociere separat de ZLSAC nu corespunde cu prioritățile Politicii Europene de Vecinătate a UE și contrastează cu principiile Parteneriatului Estic (PaE). Or, cele din urmă se bazează pe integrarea politică și economică la UE a țărilor din cadrul PaE. Prin urmare, aderarea la UV RBK va periclita procesele de reformare și transformare a Moldovei conform modelului european. Aceasta va intra în contradicție cu interesul strategic de integrare europeană al țării.

Semnarea Acordului de Asociere (ce prevede în mod indispensabil ZLSAC) permite menținerea acordurilor de liber schimb cu statele CSI. În asemenea condiții, Moldova ca parte a ZLSAC cu UE va avea posibilitatea să dezvolte în continuare cooperarea economică cu toate statele CSI, inclusiv cu Rusia și celelalte state din cadrul UV RBK. Acest lucru este prevăzut expres în varianta Acordului de Asociere dintre UE și Ucraina (documentul este accesibil online, dar nu are deocamdată efecte juridice) . De asemenea, potrivit unei poziții oficiale, formulate de Comisia Europeană, AA/ZLSAC prevede reforme benefice pentru toate părțile implicate și exclude jocul cu suma zero. Adițional, partea europeană a confirmat că AA/ZLSAC este compatibil cu relațiile de cooperare economică, stabilite cu statele din cadrul CSI .
În pofida faptului că semnarea AA cu UE corespunde în totalitate cu prioritățile naționale ale Republicii Moldova, Rusia exprimă rezerve și opoziție în legătură cu opțiunea europeană a țării, ceea ce s-ar putea răsfrânge negativ asupra relațiilor moldo-ruse. Potrivit avertizărilor invocate de anumiți demnitari ruși, în urma semnării AA/ZLSAC, autoritățile de la Chișinău se vor confrunta cu o serie de dificultăți. Domeniile sensibile punctate țin de conflictul transnistrean, emigranții moldoveni, livrările de gaze naturale și exporturile moldovenești pe piața rusă (preponderent, vinuri și fructe proaspete). În concluzie, ca urmare a presiunilor deja exercitate sau sugerate ca intenții viitoare de către partea rusă, orientarea spre Est reprezintă o opțiune forțată, ambiguă și cu dezavantaje deja probate de ordin comercial în cazul statelor participante la UV RBK (spre exemplu, declinul exporturilor ). Pe de o parte, aceasta lezează suveranitatea Republicii Moldova, iar pe de altă parte, se conturează un context extrem de nefavorabil pentru integrarea politică și economică la Uniunea Europeană.

Accesează studiul integral aici: „Quo vadis Moldova: integrarea Europeană, integrarea Euroasiatică sau status quo?”.

Reclame
Explore posts in the same categories: Rusia pretutindeni, UE şi RM

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: