Despre cum nesemnarea Acordului de Asociere între Ucraina și UE poate influența R. Moldova

Ucraina este nucleul Parteneriatului Estic (fapt recunoscut de către oficialii europeni) și fără de aceasta ponderea acestei platforme de politici și interacțiuni multilaterale și bilaterale s-ar putea diminua. Iare nesemnarea Acordului de Asociere de către Ucraina la Vilnius
Imagine
 
În continuare vă prezint răspunsurile integrale la întrebările formulate de reprezentantul ziarului „Jurnal de Chișinău”:
 
1. Se vehiculează că Ucraina nu va semna la Vilnius Acordul de Asociere, ce va însemna acest fapt pentru Republica Moldova, în contextul Integrării Europene?
 
Denis Cenușa: Nesemnarea Acordului de Asociere de către Ucraina la Vilnius va avea cu siguranță un impact asupra R. Moldova. Efectele vor fi indirecte și vor fi propagate tocmai în perioada pre-electorală. Cel mai degrabă, vom asista la o concentrație masivă a întregului arsenal de instrumente pe care îl are Rusia pentru a face presiuni asupra autorităților de la Chișinău. Logica acțiunilor Moscovei va fi identică cu cea observată în prezent în relația cu Ucraina, scopul urmărit fiind abandonarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere în favoare Uniunii Vamale. Trebuie să avem în vedere că în 2014 vom fi la o etapă avansată a construcției Uniunii Economice Euroasiatice. 
 
În prezent, suspendarea exportului de băuturi alcoolice pe piațam rusească a fost prima expresie a presiunilor exercitate de Rusia. Dar în perioada care vine, și în urma unui eventual eșec al semnării Acordului de către Ucraina sau de către UE (ca urmare a neîndeplinirii de către Kiev a angajamentelor față de Bruxelles), Chișinăul ar putea înfrunta probleme mai serioase legate de „instrumentalizarea” mai abilă a conflictului transnistrean, livrările de gaze naturale și nota de plată cerută de la autoritățile moldovenești cu suita de consecințe economice și sociale pentru întreaga țară.
 
2. Există opinia că în cazul nesemnării de către Ucraina a Acordului de Asociere. Parteneriatul Estic se va desfiinţa. E Ucraina miza principală a acestui proiect?
 
Denis Cenușa: Sunt de acord cu opinia că Ucraina este nucleul Parteneriatului Estic (fapt recunoscut de către oficialii europeni) și fără de aceasta ponderea acestei platforme de politici și interacțiuni multilaterale și bilaterale s-ar putea diminua. Cu toate acestea, Parteneriatul Estic reprezintă o dimensiune a Politicii Europene de Vecinătate, care nu poate dispărea doar pentru că o țara ca Ucraina nu va semna Acordul de Asociere. Vorbim de interesele particulare ale UE, care cu sau fără avansarea integrării europene a Ucrainei, vor persista atât timp cât va exista aceasta organizație internațională (cu referință la UE). Totodată, nu este corect să punem întrebarea de o manieră unilaterală. Dacă Ucraina nu semnează Acordul, deja parafat, vor urma negocieri pentru a atinge obiectivul dat în cazul ratării lui la Vilnius. Cu adevărat, problema adevărata va apărea atunci când Ucraina, din varie motive, inclusiv politico-electorale, va renunța definitiv la Acord și se va pronunța oficial pentru aderarea la Uniunea Vamală. Doar în această situație, vom putea discuta despre o schimbare globală a realității în cadrul Parteneriatului Estic și o viitoare necesară re-dimensionare, reformatare a acestuia (având în vederea că la Armenia s-ar putea alătura și Ucraina) Dar în niciun caz mai devreme de aceasta.
 
3. Unii comentatori spun că Ianukovici joacă cartea Rusiei, pentru a distrage atenţia de la cazul Timoşenko. Vor fi de acord, în acest sens, autorităţile europene să închidă ochii asupra acestui caz, doar ca sa nu piardă Ucraina?
 
Denis Cenușa: Sunt parțial de acord cu această opinie. Dar în viziunea mea, explicația poate fi formulată și altfel. După decizia subită a Armeniei de a revizui vectorul politicii externe în favoarea Uniunii Vamale, adică a Rusiei, bântuie temerea că acest scenariu se poate repeta și în alte capitale ale țărilor Parteneriatului Estic. Anume din acest punct de vedere, Ianukovici vrea să dea de înțeles că și UE trebuie să decidă ce este mai important pentru sine – eliberarea lui Timoșenko sau semnarea Acordului de Asociere. Oricum, eventualul status-quo în „cazul Timoșenko” nu trebuie să fie tratat ca o condiționalitatea imuabilă, deoarece semnarea Acordului este urmată de procedura de ratificare de către parlamentele naționale și de către Parlamentul European, ce durează în timp. Prin urmare, se poate insista și poate fi obținută rezolvarea cazului Timoșenko în perioada imediat următoare semnării Acordului. Aici trebuie să înțelegem că Ianukovici nu este interesat în eliberarea unuia dintre liderii cei mai puternici ai opoziției (ca și pondere sociologică), nici măcar cu scopul obținerii tratamentului peste hotare. Este o chestiune strict politică, care mai degrabă poate fi soluționată ca urmare a rezultatului alegerilor prezidențiale din 2015, dacă liderul unic din partea opoziției politice (Vitali Kliciko) va fi lăsat să candideze și va câștiga în eventualitate.
Reclame
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: