Ianukovici și târguiala cu Moscova

ucrainaAmânarea semnării Acordului de Asociere cu UE pentru o perioada nedeterminată a reprezentat începutul izolării președintelui ucrainean Victor Ianukovici de Occident (atât de UE, cât și de SUA), instituțiile financiare internaționale (ex: FMI), precum și de o parte semnificativă a cetățenilor ucraineni. Cu toate acestea, anturajul neprietenos în relația cu Vestul a creat condițiile necesare pentru resuscitarea dialogului cu Moscova, aflat până acum în comă.

Posibilitatea aderării la Uniunea Vamală nu este deocamdată privită drept un obiectiv imediat al lui Ianukovici. Dar, această opțiune nu trebuie și nici nu poate fi exclusă din următoarele motive:

În primul rând, pentru că președintele ucrainean a pierdut spațiul de manevră în negocierile cu Occidentul.

În alt doilea rând, menținerea manifestărilor populației pro-europene erodează în continuarea legitimitatea lui electorală. De aceea, ofertele părții ruse (15 miliarde dolari și 1/3 reducere pentru gazul natural, care va fi vândut la 268,5 dolari mia de metri cubi) [1] constituie unica sursă disponibilă pentru a-și consolida rândurile electorale.

Și nu în ultimul rând, declarațiile duplicitare și inconsecvența acțiunilor lui Ianukovici în dialogul cu europeninii l-au recomandat drept un actor totalmente imprevizibil și necredibil, care ia decizii spontane și deseori contradictorii.

Oricum apropierea de Rusia nu poate deteriora imaginea lui Ianukovici mai mult decât criza politica în care a fost aruncată țara după periclitarea parcursului european de către acesta. Târguiala cu Putin și favorurile oferite de acesta pot prelungi viața politică a liderului ucrainean acuzat de corupție și trădare a intereselor naționale. Chiar dacă riscă să intensifice puterea „Euromaidan-ului”, există puține șanse ca Ianukovici să se retragă din târguiala cu Putin. Or, fără aceasta se vor prolifera riscuri  ce-i vor minimiza șansele pentru alegerile din 2015. Mai mult, în afara unor fluxuri de bani curânde (acum și aici), promise de Putin, care i-ar permite lui Ianukovici să mențină țara pe linia de plutire, se poate ajunge la declanșarea alegerilor anticipate parlamentare și prezidențiale.

În prezent, pentru Ianukovici contează mai puțin „cazul lui Timoșenko” sau gradul de decepție al UE vizavi de regimul acestuia. Ceea ce-l interesează în primul rând este supraviețuirea lui în politică (adică imunitatea lui!) și păstrarea rapoartelor de putere cu oligarhii, care deși se distanțează treptat sub presiunea protestelor anti-Ianukovici, nu au rupt în totalitate legăturile cu interpusul lor.

Referințe:

1. Первые $3 млрд от РФ могут поступить в Украину уже на этой неделе,http://news.liga.net/news/politics/946122-pervye_3_mlrd_ot_rf_mogut_postupit_v_ukrainu_uzhe_na_etoy_nedele.htm

Explore posts in the same categories: Ucraina şi UE

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: