UE prevede condiționalități, Rusia – nu?! (lecții pentru Moldova)

sursa: globalequality.wordpress.com

sursa: globalequality.wordpress.com

Exemplul Ucrainei este unul elocvent dacă intenționăm să ilustrăm natura influenței exercitate de UE și de către Rusia. De această dată discutăm despre principiul „condiționalității”.

Pentru a semna Acordul de Asociere cu UE, autoritățile ucrainene urmau să implementeze o serie de reforme (cu privire la legislația electorală, justiție etc.), precum și să soluționeze „cazul lui Timoșenko”. Aceste condiții, în special „dosarul Timoșenko”, erau esențiale pentru a putea convinge partea europeană să semneze Acordul.

Până la intrarea în vigoare a prevederilor acordului (perioada ratificării), dar și după aceasta, autoritățile de la Kiev trebuiau să desfășoare reforme economice, spre exemplu, pentru a-și armoniza standardele de producție la cele aplicate în UE. În rezultat, economia ucraineană ar fi devenit mai competitivă, dar și cu acces nelimitat pe piața comunitară (în special după sfârșitul perioadei de tranziție de până la 10 ani, specificată în Acord).

Asemenea reforme implică mereu o serie de constrângeri. Acestea pot fi determinate de lipsa unei linearități a voinței politice sau de inconsecvența agendei naționale de reforme, cauzate de conjunctura politică internă și de intereselor private ale guvernanților și grupurilor de interes (de exemplu, oligarhii) din preajma lor.

Aspectele invocate au jucat un rol crucial în cazul Ucrainei, făcându-l pe Ianukovici să amâne semnarea Acordului pentru o perioada nedeterminată (deși, se pare că Acordul în actuala versiune nu va fi semnat de Ianukovici niciodată). De asemenea, aceleași particularități l-au determinat pe el să apeleze în grabă la asistența financiară a Rusiei, neglijând suportul financiar promis de UE în cazul semnării Acordului și implementării reformelor conexe.

Datorită Acordului cu UE, Ianukovici reușea să capete încrederea instituțiilor financiare (FMI), și ca urmare și posibilitatea de a se împrumuta pentru a salva economia națională. Dar orice credit promis de FMI sau vreun ajutor macrofinanciar acordat de UE ar fi fost legate de noi condiționalități, adică de reforme dereroase pentru elita politică și economică a țării. Cu certitudine, anumite reforme ar fi fost considerate nepopulare, în special în rândurile celor care nu s-au aliniat la revendicările pro-europene de pe „Euromaidan” (în special, de populația din regiunile de sud și sud-est ale țării).

Reieșind din jocul dublu cu UE și cu Rusia observăm că Ianukovici s-a lăsat convins de Putin în primul rând din cauza condiționalităților dure impuse de partea europeană.  Or, acesta vrea să-și asigure un mandat confortabil și o intrare facilă în campania electorală pentru prezidențialele din 2015.  Semnarea Acordului cu UE nu doar că ar fi prevăzut o monitorizare și evaluare a calității actului de guvernare, dar și asistență financiară strict pentru reformele solicitate de europeni. Aceste elemente l-ar fi deranjat enorm pe Ianukovici și i-ar fi redus șansele să câștige al doilea mandat. În schimb asistența financiară, prevede limitarea datoriei Ucrainei, precum și beneficii palpabile pentru votanții săi (sub formă de prețuri mai mici la gaze naturale).

Astfel, cererea lui Ianukovici pentru bani ușori și „necondiționați” a coincis perfect cu oferta Rusiei, care potrivit lui Putin este în totalitate „necondiționată” [1]. Este greu de imaginat un asemenea grad de generozitate din partea lui Putin. Atunci când pe parcursul acestui an, Ucraina a fost pedepsită de Rusia de nenumărate ori pentru intenția de a semna Acordul cu UE.  Astfel, sub egida lui Puin au fost introduse restricții pe piața rusească pentru anumite produse ucrainene. La fel, cu acceptul lui, a fost menținut contractul de cumpărare a gazelor rusești la prețuri exorbitante (circa 400$ pentru mia de metri cubi), care mai conține și anumite prevederi (cum ar fi cel de „take-or-pay”) împovărătoare pentru economia și bugetul de state ucrainean. Toate acestea, în pofida relațiilor strategice ruso-ucrainene, care potrivit lui Putin, sunt bazate pe așa numitele relații de fraternitate profundă.

Vorbind despre condiționalități și/sau absența acestora în relația cu Rusia și UE vom evidenția următoarele concluzii:

  • Lipsa de condiționalitate pentru asistența financiară a Rusiei oferită Ucrainei este proporțională cu gradul de distanțare în relația cu UE atins de guvernanți, în special în privința Acordului de Asociere.
  • Rusia nu ajută Ucraina sau populația acesteia, ci își promovează interesele geopolitice în regiune. Potrivit declarațiilor oficialilor ruși, aceasta vizează absorbirea zonei în Uniunea Vamală, fapt ce va conduce și la stoparea europenizării. În consecință, va fi consolidată influența Rusiei.
  • Asistența financiară de la Rusia presupune de fapt mușamalizarea actului de guvernare neperformant a lui Ianukovici, pe de o parte, și compensarea urmărilor nefaste ale presiunilor economice la care a fost supusă Ucraina de către Moscova, pe parcusul anului 2013.
  • Seria de condiționalități prevăzute în relația cu UE nu constă doar în transformarea și modernizarea economiei țărilor Parteneriatului Estic (inclusiv a Moldovei), ci mai vizează, în paralel, și transformarea societății, a modului de gândire a cetățenilor și respectiv al comportamentului lor electoral.

Referințe:

1. Russia Offers Cash Infusion for Ukraine, http://www.nytimes.com/2013/12/18/world/europe/russia-offers-ukraine-financial-lifeline.html?pagewanted=all&_r=1&

Explore posts in the same categories: Parteneriatul Estic, Rusia pretutindeni, Ucraina şi UE, Uncategorized

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: