Fără vize în UE: Moldova mai repede decât Balcanii de Vest?

euronest.blogspot.com

euronest.blogspot.com

Liberalizarea vizelor cu Uniunea Europeană (UE) prinde un contur din ce în ce mai pronunțat. Oficialii europeni au prezentat un calendar preliminar, care confirmă că vizele Schengen ar putea fi anulate pentru cetățenii moldoveni la sfârșitul primăverii. Cu toate acestea, scenariul schițat de Bruxelles pare extrem de pozitiv. Contrar prognozelor anteriore, UE își propune să elimine vizele mai devreme, cu aproximativ 2 luni. Totuși, care scenariu prevalează și ce factori au stat la baza modificării calendarului? Mai mult, rămâne o enigmă ziua exactă când moldovenii vor putea călători în Europa fără vize Schengen – în primăvară sau în toamna anului 2014?

Scenariul UE – „scenariu pozitiv”

Din cauza speculațiilor politice circulate anterior de forțele politice din țară, a complexității procedurilor interne ale UE, dar și a diverselor scenarii mediatizate de sursele media locale, prognozarea exactă a perioadei când Moldova poate obține regimul liberalizat de vize (vizite de scurtă durată) a devenit o adevărată provocare.

Neclaritățile privind calendarul liberalizării vizelor au fost înlăturate de către eurodeputata social-democrată de origine slovenă, Tanja Fajon. În cadrul vizitei sale recente de la Chișinău, raportoarea Parlamentului European privind regimul liberalizat de vize pentru Moldova a ilustrat etapa la care se află “dosarul moldovenesc”. Reieșind din cele relatate, putem constata că raportul a fost prezentat Comisiei pentru Libertate, Securitate și Justiție și urmează să fie votat pe 12-13 februarie.[1] Ulterior, acesta va fi supus discuției și votului Parlamentului European (sesiunea plenară din luna martie). După ce raportul va obține sprijinul majorității eurodeputaților, procedura decizională va intra pe terenul Consiliului UE (miniștrii pe justiție și afaceri interne ai statelor membre).

Eurodeputata a subliniat că decizia finală asupra dosarului moldovenesc este preconizată până la alegerile pentru Parlamentul European, desfășurate în perioada 22-25 mai, 2014. Pentru reprezentanții societății civile, Tanja Fajon a precizat că Bruxelles-ul se conduce după un „scenariu pozitiv”. În corespundere cu acesta, eliminarea vizelor Schengen pentru moldoveni urmează să aibă loc până la alegerile în Parlamentul European din luna mai curent. Astfel, putem deduce că procedura ar putea dura 5-6 luni (Vezi Anexa). Faptul că UE se ghidează după un asemenea scenariu a fost confirmat de asemenea de surse din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

„Scenariul pozitiv” vs. alte scenarii

Scenariul trasat de raportoarea Parlamentului European diferă de prognozele vehiculate de unele surse media. Astfel, potrivit anumitor opinii, eliminarea vizelor Schengen pentru cetățenii moldoveni ar putea avea loc cel mai probabil în toamnă.[2]

Continuare pe Poate fi accesată aici

Explore posts in the same categories: Liberalizarea vizelor, UE şi RM, Uncategorized

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: