Ucraina aproape de a părăsi CSI. Ce va face Republica Moldova?

google.com

google.com

CSI ar putea însărăci cu încă o țară – Ucraina, după ce aceasta a fost abandonată de către Georgia (2009-2010). Cauza este practic similară – intervenția militară și atacul la integritatea teritorială, comise de Rusia. Unele voci consideră că gestul Kievului este insuficient și reprezintă cea mai nesemnificativă ripostă posibilă împotriva Moscovei.

În realitate, acest gest nu vizează doar Rusia, ci și organizația, care a fost absentă în cazul anexării Crimeii, sprijinind fățiș poziția rusă. Acest melanj de motive a și împins autoritățile ucrainene să ia o decizie, calificată de către ruși drept pripită și lipsită de pragmatism.

Actuala guvernare de la Kiev este însă dispusă să asimileze consecințele negative. Pe de o parte, relațiile (inclusiv cele economice) cu Rusia erau compromise deja în vara anului 2013, iar după anexarea Crimeii acestea s-au deteriorat definitiv.  De aceea, se presupune că ieșirea din CSI va avea un impact nesemnificativ pentru Ucraina, dar și pentru organizație, deoarece Ucraina nu a fost niciodată parte la actul statutar al CSI.

Gestul Ucrainei poate să inspire anumite forțe politice de la Chișinău, dar numai la nivel de speculații politice, dedicate anumitor categorii de votanți cu viziuni anti-rusești. Un demers serios în acest sens este imposibil la etapă actuală, din varie motive:

1. Anul electoraltransformă politica externă într-o sursă importantă de atragere a voturilor, pe care guvernanții nu vor și nici nu pot să o piardă. Popularitatea comuniștilor depinde de orice pas greșit făcut de guvernanți, iar discuțiile despre regândirea rolului Moldovei în CSI vor complica și mai mult vivacitatea electorală a guvernării.

2. Semnarea AA și DCFTA va reduce dependența economică de Rusia și de piața CSI. Adițional, liberalizarea comerțului cu UE este văzută ca ceva complementar la accesul liber pe piața țărilor CSI. Prin urmare, raționamentul economic vine să-l completeze pe cel politic, menționat mai sus. De această dată, poziția guvernanților coincide cu opinia oficialilor europeni, care au insistat pe importanța păstrării unor relații comerciale bune cu Rusia.

3. Misiunea de pacificatori a Rusiei în regiunea transnistreană a fost concepută în contextul CSI. De aceea, Moldova va fi nevoită să țină cont de acest aspect, atunci când va dori să revizuiască relația cu CSI.  Or, părăsirea CSI-ului ar putea influența negocierile privind soluționarea conflictului, schimbând statutul pacificatorilor ruși. De fapt, Chișinăul va trebui să decidă dacă este pregătit să contrazică Moscova, care consideră că pacificatorii ruși sunt unicii capabili să asigure securitatea și stabilitatea în limitele CSI.

În concluzie, decizia Ucrainei de a-și revizui relațiile cu CSI este justificată și rezultă din încercarea de a redimensiona relația cu Rusia și cu structurile subordonate acesteia. Acest subiect nu este însă o prioritate pe agenda guvernanților moldoveni, care nu dispun de contextul potrivit (atât intern, cât și extern). Aceștia nu au pretext corespunzător (spre deosebire de ucraineni), iar situația politică este fragilă, având în vedere poziția PCRM. Totodată, la Bruxelles integrarea europeană a Moldovei nu este văzută în detrimentul relației cu Rusia, CSI-ul fiind considerat drept element important al acestei relații.

Reclame
Explore posts in the same categories: Rusia pretutindeni, Ucraina

Etichete:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: