Discuția Merkel-Putin despre Ucraina și cum Rusia o face pe surdul

globalpost.com

globalpost.com

Este cunoscut de toți faptul că Rusia deține propriul adevăr, bazat pe interesele țării și mai puțin pe realități, și nu pe ceea ce se întâmplă în timp real, aici și acum. Adică, adevărul Rusiei acceptă doar ceea ce corespunde planurilor sale ce includ menținerea influenței în zonele sale de interes, subminarea suveranității acelor țări manifestă rezistență contra planurilor Moscovei.

Deci, vorbind despre adevăr și modul cum Rusia și-l închipuie voi aduce un exemplu foarte recent care se referă la conversația telefonică dintre președintele rus, V. Putin și cancelarul german, A. Merkel despre Ucraina. În acest fel va fi simplu de ilustrat cum situația din Ucraina este văzută prin prisma rusească, mai bine spus a regimului lui Putin și cum același lucru este interpretat de Germania. Concluziile sunt mai degrabă retorice, de aceea, voi puncta ideile principale.

Aici este comunicatul de presă de pe pagina oficială a Kremlinului:

„Продолжен обмен мнениями о развитии острой кризисной ситуации на Украине. В.Путин акцентировал внимание на непрекращающихся боевых действиях украинских силовых структур на юго-востоке страны, которые ведут к многочисленным человеческим жертвам и обострению гуманитарных проблем. Подчеркнуто, что ответственность за происходящее несёт руководство в Киеве. […] С российской стороны отмечена важность налаживания реального политического диалога между киевскими властями и представителями протестных регионов.” (http://kremlin.ru/news/46407)

Concluzia care derivă din acest comunicat este următoarea:

În primul rând, Rusia consideră că acțiunile militare ale structurilor de forță (care în realitate sunt acțiuni militare ce fac parte din operațiunea de contracarare a terorismului în estul Ucrainei) cauzează pierderi umane și agravează problemele umanitare. În al doilea rând, Rusia susține că toată responsabilitatea pentru situația din estul Ucrainei aparține conducerii de la Kiev (deși este clar pentru toți că mercenarii, grupurile înarmate/paramilitare, armamentul ajung de pe teritoriul rusesc, or, altfel, de ce Rusia nu face nimic pentru a stopa acest lucru, ci îl facilitează și încurajează). Nu în ultimul rând, Putin a lăsat să se înțeleagă că este importantă stabilirea unui dialog politic real între autoritățile de la Kiev și reprezentanții regiunilor care protestează (fapt respins de autoritățile ucrainene, pentru că formațiunile paramilitare, compuse din mercenari, militari ruși și reprezentați ai mișcărilor separatiste, care folosesc măsuri violente, nu pot reprezenta prin definiție interesele populației din regiunile estice, cu care se poate purta un dialog).

În continuare prezint, impresiile părții germane, împărtășite după conversația cu V. Putin:

„Меркель в очередной раз призвала Путина повлиять на боевиков, чтобы достичь договоренности о взаимном прекращении огня. „Федеральный канцлер выразила обеспокоенность по поводу того, что с территории России продолжают поступать поставки для сепаратистов в Донбассе”, – отметила Виртц. Меркель также подчеркнула, что приоритетной целью остается стабилизация Украины, которая „должна иметь возможность сама решать, как будет выглядеть ее будущее”.” (http://news.liga.net/news/politics/2823362-merkel_potrebovala_ot_putina_chtoby_v_donbasse_prekratili_ogon.htm)

Concluziile care derivă din știrea de pe pagina ucraineană, unde un oficial german prezintă rezultatele convorbirii Putin-Merkel:

În primul rând, cancelarul german insistă pe faptul că Rusia trebuie să influențeze grupările înarmate din estul Ucrainei să accepte încetarea focului. În al doilea rând, Merkel și-ar fi exprimat îngrijorarea că prin teritoriul rusesc separatiștii din Donbas obțin livrări (avându-se în vedere, în primul rând, armamentul rusesc care, care poate trece frontiera rusească, doar în urma acceptului oficialilor ruși de rang înalt, și nicidecum altfel). În final, cancelarul s-ar fi referit la necesitatea stabilizării Ucrainei și la respectarea suveranității Ucrainei, care trebuie să decidă independent referitor la viitorul său (în mod evident, Germania reamintește Rusiei că integrarea europeană este opțiunea suverană a poporului ucrainean, care trebuie respectată de Rusia).

Intenția mea a fost să demonstrez cât de divergente sunt pozițiile Germaniei (prin care trebuie înțeleasă și punctul de vedere împărtășit de UE) și Rusiei. Dar, există un aspect principial legat de această divergență și anume noțiunea de adevăr cu care operează fiecare dintre acestea. Or, după cum spuneam anterior, adevărul Rusiei este mai degrabă modul cum regimul lui Putin vrea ca populația rusă și câțiva sateliți sau aliați internaționali (țări din America Latină sau Orient) să vadă lucrurile din Ucraina, doar pentru că situația de acolo nu corespunde sub nicio formă intereselor vitale ale Kremlinului. În cazul Germaniei, vorbim despre un adevăr bazat pe fapte, pe monitorizare a evenimentelor, pe probe, și mai puțin pe imaginații și proiectare distorsionată a realității.

În fine, adevărul propagat de Rusia face ca orice dialog cu aceasta pe marginea Ucrainei sau altor subiecte similare să fie asemănătoare cu discuția surdului cu mutul.

PS. Cu altă ocazie voi reveni la conceptul „adevărurilor”, cu care operează Rusia, dar și alți actori internaționali (UE, SUA, China și alții).

Reclame
Explore posts in the same categories: Relatiile UE-Rusia, Rusia pretutindeni, Ucraina, Ucraina şi UE

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: