Anatomia embargoului rusesc și efectele secundare

moldova.org

moldova.org

Originea problemei

Daca analizam logica actiunilor Rusiei, si momentele cand presiunile din partea acestei tari s-au manifestat mai intens, observam ca restrictiile in relatiile comerciale moldo-ruse s-au accentuat la etapele de parafare (restrictionarea exporturilor de vinuri), semnare (produse din carne, fructe) si respectiv de ratificare a Acordului de Asociere cu UE (fructe, conserve, si inclusiv masuri de ordin tarifar).

Motivatiile Rusiei variaza, dar domina cele de ordin geopolitic-electoral. Astfel, masurile acesteia sunt orientate spre a slabi guvernarea si a subtia suportul din partea populatiei, in primul rand. Adica, actiunile Rusiei nu sunt doar de ordin punitiv pentru ca Moldova se apropie prea mult de UE, ci trebuie vazute intr-un cadru mai larg si anume in context electoral. Or, prin actiunile sale Rusia vrea sa obtina un comportament negativ din partea alegatorului, in defavoarea guvernarii pro-europene. Alegerile si rezultatele acestora sunt vazute de Rusia ca finalitate principala in actiunile pe care le desfasoara contra Moldovei si/sau cetatenilor sai. Mai mult ca atat, Moldova nu este un caz singular, si Rusia tinteste orice tara care: 1) isi aprofundeaza relatiile cu UE, adica accepta o integrarea europeana mai mult sau mai putin conditionata 2) refuza sa se alature proiectelor integrationiste, dirijate de Rusia.

Instinctul de suprevietuire

Datele statistice deja demonstreaza tendinte clare de reorientare a exporturilor moldovenesti (in directia UE – 58% si respective 31% – CSI, in prima parte a anului), dar si schimbarea compozitiei exporturilor (cu sporirea exporturilor de cereal si produse din cereale, hrana destinata animalelor, grasimi vegetale si animale). Totusi, actiunile autoritatilor trebuie sa vizeze pe de o parte acoperirea pierderilor suportate de agricultori din cauza dificultatilor pe piata ruseasca, totodata, coordonand capacitarea fermierilor si sustinerea lor in vederea modernizarii procesului productie, pentru a diversifica riscurilor si a nu depinde doar de piata ruseasca. Actiunile de sustinere pot fi realizate cu suportul tehnic si financiar al UE si statelor membre (in special, Romania) si al donatorilor internationali.

Factorul european

Marirea cotelor de catre UE este importanta, dar impactul acestor masuri nu vor fi imediate, ci mai degraba pe termen mediu si lung. Or, producatorii trebuie sa ofere produse de calitate, care sa corespunda regulamentelor tehnice europene (care se refera la standarde de calitate, ambalaj, etichetare), pentru a putea fi comercializate in „lanturile de aprovizionare” europene. Dar, deschiderea UE semnaleaza existenta unei alternative, care merita eforturi pentru ca e vorba de circa 507 milioane de consumatori potentiali.

Existenta oricarei alternative, similare celei europene, este de natura sa stimuleze mediul de afaceri. Odata cu sporirea contingentelor, mingea a fost aruncata pe terenul business-ului, care insa nu le va putea valorifica daca nu va dispune de surse de finantare si asistenta tehnica pentru a se putea conecta la piata europeana.

Chiar daca alternativa europeana implica costuri (de ajustare a productiei, corespundere la standardele de calitate si siguranta), aceasta este una sigura si previzibila, in special in comparatie cu piata ruseasca.

Reclame
Explore posts in the same categories: Rusia pretutindeni, UE şi RM

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: