Tezele lui Lavrov: Ce gândește la moment Rusia despre Moldova

Recent, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov [1], a lansat mai multe declarații ce vizează direct sau indirect Republica Moldova. Mai jos voi încerca să sumarizez principalele idei și semnale transmise de oficialul rus:

  • Rolul Ucrainei în reglementarea conflictului transnistrean: Lavrov ca și exponent al puterii executive ruse a insinuat că Ucraina ar fi părtinitoare și ar sprijini Republica Moldova. Totodată, acesta a subliniat că Rusia nu ar fi favorizat niciodată Chișinăul fie Tiraspolul, spre deosebire de Ucraina și alte părți ale formatului 5+2 care sprijină autoritățile de la Chișinău. Concluzie: Este evident faptul că Rusia este deranjată de faptul că RM și Ucraina și-au intensificat relațiile, inclusiv prin angajamente politice comune privind contribuirea la securitarea regională. Orice acțiune pro-activă a Kievului vizavi de segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene poate influența direct comportamentul autorităților separatiste și respectiv modela procesul de negocieri per ansamblu, iar Rusia nu dorește acest lucru.
  • Natura regimului politic de la Chișinău: Lavrov a vizat autoritățile de la Chișinău care ar fi nedemocratice referindu-se la decizia Curții Constituționale care a calificat integrarea europeană a țării drept constituțională, alți vectori fiind apriori considerați drept neconstituționali. [2] Decizia Curții poate fi interpretată diferit, inclusiv prin prisma faptului că decizia prevede indirect că alte orientări decât integrarea europeană nu ar fi constituționale. Oricum, acestă decizie a fost luată în momentul evaluării constituționălității Acordului de Asociere cu UE, la demersul PCRM care l-au calificat drept necorespunzător cu prevederile constituționale. Ulterior, Curtea a respins acuzațiile precum că decizia sa a fost îndreptată contra „vectorului euroasiatic” [3]. În orice caz, afirmațiile lui Lavrov țintesc autoritatea Curții Constituționale, a cărei menire este să garanteze supremația Constituției. Mai mult decât atât, oficialul rus a distorsionat complet informația despre această decizie, declarând că Curtea ar fi declarat neconstituționale acele partide care susțin vectorul euroasiatic. Tot el a recunscut că această informație ar fi citit-o din mass-media. Concluzie: MAE-ul rus continuă să opereze cu informație neverificată, iar oficialii ruși fac declarații pe baza informației din mass-media fără a se referi la sursele oficiale. Totodată, în mod vădit, Lavrov a transmis un mesaj critic autorităților pro-europene de la Chișinău, atribuindu-le manifestări nedemocratice pentru motivul că ar desconsidera vectorul euroasiatic în favoarea celui european.

  • Statutul regiunii transnistrene: Lavrov reiterează legătura dintre statutul special al regiunii transnistrene și neutralitatea și suveranitatea Republicii Moldova. Mai mult decât atât, la neutralitatea militară, oficialul rus adaugă și componenta politică (neutralitatea politico-militară). Acesta a nuanțat faptul că se discută despre neutralitate în contextul modificării Constituției. Referitor la suveranitatea și independența RM, Lavrov a amintit despre mesajele unioniste care răsuna de la București, dar și de la Chișinău. Tot în același context, oficialul rus pune la îndoială independența și autoritatea Curții Constituționale, invocând faptul că unii judecători ar avea și cetățenia română. În final, Lavrov a subliniat că Rusia va susține independența regiunii transnistrene în două condiții: 1) pierderea statutului de neutralitate de către RM; 2) pierderea independenței de către aceasta. Concluzie: Un șir de aspecte deranjează Moscova: declarațiile unioniste ale politicienilor de pe ambele maluri ale Prutului; discuțiile despre neutralitatea RM; în particular, cetățenia română posedată de unele autorități moldovenești. De asemenea, Lavrov a confirmat faptul că Rusia va susține independența regiunii transnistrene, dacă măcar una din cele două condiții va fi încălcată.
  • Regiunea transnistreană și Uniunea Euroasiatică vs. zona de liber schimb cu UE: Ministrul rus de externe a fost foarte explicit în privința relațiilor regiunii separatiste cu organizațiile economice euroasiatice. Dar, Lavrov ignoră în continuare noile realități în care se află regiunea transnistreană, care poate desfășura operațiuni economice externe doar prin intermediul întrepinderilor înregistrate la Chișinău (începând cu 2005). De aceea, relațiile economice cu Uniunea Euroasiatică, dacă vor avea loc, vor trebui să corespundă regimului vamal din 2005, indiferent de Memorandumul din 1997, invocat de Lavrov. Este interesantă afirmația acestuia despre faptul că în condițiile „actualului statut al Transnistriei”, aceasta nu poate să adere la Uniunea Vamală. Adică, teoretic vorbind, Rusia ia în calcul posibilitatea aderării, dacă statutul regiunii separatiste se va schimba. Mai mult ca atât, Lavrov avertizează că orice presiune asupra regiunii transnistrene ar putea duce la repetarea „scenariului ucrainean”. Concluzie: Lavrov a spus, deși indirect, că blocajele ce ar putea fi generate de zona de liber schimb cu UE, pot provoca scenariul ucrainean (soldat cu anexarea Crimeii și promovarea separatismului în estul Ucrainei de către Rusia).
  • Alegerile parlamentare și migranții moldoveni: Lavrov afirmă că autoritățile de la Chișinău nu ar fi interesate să creeze condițiile necesare pentru ca 1 milion de cetățeni moldoveni să poate participa la alegeri. Probabil, oficialul rus s-a referit la secțiile de votare, pe care autoritățile de la Chișinău le va deschide în străinătate, iar decizia în acest sens a fost adoptată deja. Astfel, în Rusia vor fi deschise 5 secții, ceea ce este de 5 ori mai puțin decât în Italia (25 secții de votare).[4] Desigur, numărul secțiilor de votare constituie un subiect sensibil și controversat, dar aceasta nu are nimic în comun cu faptul că oficialii ruși operează cu cifre eronate privind numărul de moldoveni aflați în Rusia. Or, nicidecum nu poate fi vorba despre 1 mil. de moldoveni, când foarte mulți sunt muncitori sezonieri, iar alt segment dintre aceștia nu au pur și simplu acces pe teritoriul rus după introducerea restricțiilor pentru migranți de către Rusia. În altă ordine de ide, autoritățile de la Chișinău anticipează cum vor vota moldovenii din Rusia și prin numărul mic de secții își demaschează temerile. Concluzie: Aparent nu doar aturitățile de la Chișinău sunt interesate de votarea peste hotare și rezultatele acesteia, dar și cele de la Moscova, care înțeleg bine că aceste alegeri sunt extrem de importante.
  • Opoziția echilibrată versus guvernarea pro-occidentală: Lavrov a remarcat faptul că moldovenii din Rusia ar putea vota la alegeri pentru opoziție, care este mai echilibrată decât partidele de la guvernare, avântate spre Occident și interesate să rupă relațiile cu Estul. El nu precizează care sunt acele partide de opoziție care au o poziție moderată în relație cu Occidentul/UE, dar acestea pot fi identificate analizând mesajele lor lansate în favoarea Rusiei și împotriva UE. Concluzie: Lavrov vede alegerile parlamentare drept o modalitate de aduce la putere „opoziția moderată”. Chiar dacă partidele de la guvernare nu se declară împotriva relațiilor cu Estul (CSI), Rusia le plasează în opoziție pentru faptul că acestea au aspirații europene.

Referințe:

1. https://www.youtube.com/watch?v=NYMCStWwT0w

2. „Astfel, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu numai corespunde identităţii constituţionale a Republicii Moldova, ci orice altă orientare contrară este a priori neconstituţională.„, http://www.constcourt.md/libview.php?l=ro&idc=7&id=583&t=/Prezentare-generala/Serviciul-de-presa/Noutati/Asocierea-Republicii-Moldova-cu-Uniunea-Europeana-este-constitutionala

3. Dezmințire, http://www.constcourt.md/libview.php?l=ro&idc=7&id=584&t=/Prezentare-generala/Serviciul-de-presa/Noutati/DEZMINTIRE

4. Guvernul va deschide 95 secții de vot peste hotare. Vezi unde vor fi cele mai multe, http://politik.md/articles/politic/guvernul-va-deschide-95-sectii-de-vot-peste-hotare-vezi-unde-vor-fi-cele-mai-multe/28772/

Explore posts in the same categories: RM fara (cu) Rusia, Rusia pretutindeni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: