#30noiembrie (Partea 1). Despre candidatul cu portavoce și bicicletă

basarabia.md

basarabia.md

Suntem în pragul alegerilor parlamentare. Pe 30 noiembrie se va decide componența Parlamentului, adică numele celor care ne vor conduce țara până la următorul scrutin.

Niciodată până în acum, nimeni nu a luat “în serios” candidații independenți. Motive pentru desconsiderarea lor au fost suficiente și suficient de bine justificate: 1. nu aveau șanse reale să treacă pragul electoral; 2. erau persoane necunoscute, dar și dubioase; 3. sau din contra erau persoane cunoscute, dar nu atrăgeau simpatia publicului; 4. erau exponenți, descendenți sau “rude” asociate cu diverse personaje politice mai mult sau mai puțin controversate. Dar, de această dată există un candidat decis să spargă aceste stereotipuri. E vorba despre candidatul a cărui simboluri sunt bicicleta și portavocea. E vorba despre nonconformistul Oleg Brega, pentru care principiile contează mai mult decât confortul personal.

Nici pe departe Oleg Brega nu este imaginea politicianului ideal, pe care și l-ar dori fiecare votant. Dar participarea lui la aceste alegeri este importantă, iar victoria lui poate fi catalizatorul unor schimbări pozitive în clasa politică moldovenească. Să enumerăm câteva aspecte mai importante:

1. Desigur, Oleg Brega nu este persoană a compromisului, mai ales când compromisul este făcut în detrimentul legii. Dar acesta va deveni “omul-alarmă” care va alerta opinia publică, atunci când ceilalți 100 de deputați vor încălca legea.

2. Succesul lui Brega la aceste alegeri poate deveni o trambulină pentru alți independenți la alegerile următoare. Or, Brega nu este unicul activist și susținător al drepturilor omului și al legii din țară. De aceea, acesta poate deveni catalizatorul unei schimbări de percepție vizavi de capacitatea candidaților independenți de a concura cu partidele pentru un loc în legislativ. 

3. Venind din societatea civilă, candidatul cu bicicletă și portavoce va contabiliza și va deschide pentru public realitatea din interiorul Parlamentului. Această situație trebuie să fie salutată de partidele politice, care încearcă să fie mai transparente și mai eficiente. Cu ajutorul lui Oleg Brega, acestea vor obține încă un stimulent, care zilnic le va cere socoteala și îi va pune la muncă. 

4. Despre nediscriminare se va vorbi deschis și în mod regulat, pentru că drepturile omului reprezintă domeniul principal de specializare a lui Brega. Drepturile omului vor răsuna în Parlament mai mult ca niciodată. Fapt ce poate stimula competiția între deputații pro-europeni, care vor dori să demonstreze că țin la democrație și drepturile omului.  

5. Pentru prima dată votanții care nu se regăsesc în niciun partid din cele existente vor putea vota pentru candidatul lor. Astfel, în cazul lor va fi restabilită, cel puțin temporar, încrederea în instituția parlamentului.  De asemenea, aceștia vor fi tentați să facă presiuni asupra lui Brega, dacă acesta nu își va onora promisiunile electorale. Or, e mult mai simplu să exerciți presiuni asupra unui individ, decât asupra unui partid. 

În fine, candidatura lui Oleg Brega este atractivă pentru cei care votează pentru integrarea europeană. Aceasta se datorează faptul că acesta pledează pentru democrație, supremația legii și drepturile omului, care constituie valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

Fiecare va decide pentru sine să-l susțină pe candidatul independent Olega Brega sau nu. Dar ceea ce este cu adevărat important este participarea la alegeri și susținerea opțiunii care avantajează țara, oferindu-i perspective clare, sigure și credibile, pentru un viitor mai bun.

PS. În următoarele 7 zile voi încerca să dedic timpul meu liber și spațiu pe blog pentru a discuta despre importanța alegerilor de pe #30noiembrie.

Reclame
Explore posts in the same categories: Alegeri parlamentare 30 noiembrie 2014

Etichete:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: