#30noiembrie (Partea 2) Întrebări pentru Usatîi și Dodon, despre Rusia

#faunbinetarii

#faunbinetarii

Campania electorală este pe ultima sută de metri, dar alegătorii mai au timp pentru a-și regândi opțiunea electorală. Lucrurile sunt clare și pe cât se poate de simple. Să voteze pentru Europa, adică pentru forțele care promovează continuarea drumului european. Sau, să împingă țara într-o direcție evident greșită, promovotă agresiv de către R. Usatîi și I. Dodon. Direcția propusă de ei este ca Republica Moldova să îmbrățișeze Rusia. Cum să îmbrățișezi această țară și tot ceea ce promovează aceasta (Uniunea Vamală, Uniunea Economică Euroasiatică), atunci când:

1. Cetățenii ruși părăsesc masiv Rusia: 2010 – 33,578, 2011 – 36,774, 2012 – 122,751, 2013- 186,382 (date Rosstat).  Desigur, pleacă în primul rând cei care nu se simt comod – intelectualii, oamenii de afaceri, artiștii, dar și cei înstăriți care încearcă sa-și salveze averile. Deci vreau să-i întrebi pe domnii Dodon și Usatîi: De ce trebuie să apropiem Moldova de o țară pe care proprii săi cetățeni vor să o păresească pentru că nu văd democrație, justiție și minimă siguranță în viitor?

2. Rusia este izolată pe plan regional și internațional. Țările G7, OECD și majoritatea țărilor UE mențin sancțiuni și/sau au răcit relațiile cu Rusia pentru raptul Crimeii și destabilizarea permanentă a Ucrainei. Unicii care mai comunică deschis cu Rusia sunt țările BRICS și câteva alte țări din America Latină, dar și Coreea de Nord (cu care, apropo, Moscova vrea stabilirea unui regim liberalizat de vize). Înrebarea logică pentru cei doi politicieni pro-ruși este: De ce Moldova trebuie să devină captiva unei relații cu o țară care este privită drept pericol pentru securitatea regională și ordinea internațională?

3. Moscova adoptă politica secolului 20, când unica modalitate de a fi considerată țară cu adevărat puternică era să ocupi teritorii noi și să-ți cultivi zone de influență exclusivă. Războiul cu Georgia din 2008, anexarea Crimeii și destabilizarea Ucrainei în 2013-2014, sunt câteva exemple vii când Rusia și-a demonstrat intențiile geopolitice și atitidunea față de țările pe care le consideră ca fiind „grădina sa proprie”. De aici altă întrebare: De ce trebuie să fim parte a unei „grădini”, unde terenul nostru va fi mereu violat de un fel de „frate mai mare”, care mereu laseanză amenințări? 

4. Moscova este iritată de democrațiile active din jurul său, dar și de cele mai îndepărtate, unde drepturile omului sunt practicate și dau rezultate schimbând guverne, făcându-le mai responsabile și subordonându-le necesităților cetățenilor. Agresivitatea față de Euromaidanul ucrainean, discreditarea valorilor europene și transformare democrațiilor occidentale în spioni și dușmani, caracterizează fobia Rusiei față de democrație. De ce să fim asociați cu Rusia (în UV sau alte creaturi geopolitice recente ale Rusiei), atunci când asta nu are nimic în comun cu democrația, supremația legii și drepturile omului, de care Moldova are nevoie pentru a prospera?

Aceste întrebări sunt adresate domnilor Usatîi și Dodon, dar și altor cetățeni care vor să voteze pentru formațiuni politice pro-ruse.

Există altă opțiune care este opusul valorilor și obiectivelor promovate de Rusia. Această opțiune este integrarea europeană și votul pentru Europa.

PS. #faunbinetarii voteaza pe #30noiembrie pentru Europa

Explore posts in the same categories: Alegeri parlamentare 30 noiembrie 2014

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: