#30noiembrie (partea 3) Despre partidele corupte, dar pro-Europene și votul pentru Europa

#faunbinetarii

#faunbinetarii

Vrem sau nu, dar trebuie să votăm pentru independeți sau pentru partide. Unicul lucru important e ca să fie votate forțe pro-europene. Desigur, este greu să nu observi gafele comise de partidele pe care le numim pro-Europene, pentru că gafele stau ca o bârnă în pragul casei și nu poți să ieși pe ușă fără să te împiedici de aceasta. Totuși, este important să înțelegem că chiar și cu partide ineficiente, corupte, rupte de popor, dar totodată pro-Europene, țara s-a mișcat într-o direcție corectă.

Cineva poate spune că liberalizarea vizelor cu UE sau semnarea Acordului de Asociere nu reprezintă succese? Dacă nu sunteți de acord, atunci renunțați la pașapoarte biometrice și stați la coadă pe la ambasade, sau renunțați la drumuri, apeducte și alte bunuri publice create și oferite moldovenilor pe banii contribuabililor europeni. Sunt sigur că nu o veți face pentru că sunt beneficii palpabile, pe care, din nou, vrem sau nu vrem, dar le-au obținut pentru noi aceleași partide corupte, dar pro-Europene. Apropo, nici socialiștii conduși de Igor Dodon nu o vor face, pentru că grație liberalizării vizelor pot merge la Bruxelles, cum au mai făcut-o, inclusiv pentru protesta împotriva integrării europene din care beneficiază și ei.

Cine crede că europenii susțin contrabandiștii și oligarhii, pentru că ține la ei, nu știe sau nu înțelege cum gândește și cum funcționează UE. Logica europenilor este simplă și totodată corectă. Ei cooperează cu cine este ales de moldoveni (reprezentații legitimi) și dacă i-am ales în 2009, atunci am făcut-o pentru că altă alternativă nu a fost. Europenii au făcut tot posibilul pentru a menține coaliția pro-Europeană cu scopul de „europeniza” clasa politică și a le deprinde cu valorile europene (deocamdată vorbim despre nivelul grădiniței sau școlii primare). Desigur, unii europenii au urmărit în primul rând binele lor – stabilitate și prosperitate la frontiera UE. Alții au vrut să ajute Moldova din motive mai degrabă sentimentale (România, Letonia, Estonia, Lituania, Polonia, Cehia și altele). Dar, în general, chiar și atunci când și-au urmărit fiecare scopul lui, aceștia ne-au ajutat politic și economic.

În fine, contează rezultatul obținut și anume antrenarea partidelor în reforme și contabilizarea îndeplinirii lor. Să nu credeți că europenii oferă asistență la stânga și la dreapta. Ca să obții bani europeni trebuie să demonstrezi rezultate. Dacă nu o faci, atunci nu vei primi nimic. Reforma în domeniul justiției sau a descentralizării a demonstrat pe viu această regulă simplă, dar foarte eficientă. De aceea, nu putem spune că partidele pro-europene nu au făcut nimic. Altfel, nu ar fi primit niciun eurocent de la Bruxelles.

Trebuie să recunoaștem că europenii au făcut mai mult decât moldovenii pentru a corecta comportamentul partidelor pro-Europene, cel puțina acolo unde s-a putut. Și, dacă tot nu avem alte alternative, dar vrem să simțim în continuare beneficiile de la integrarea europeană, atunci trebuie să votăm pentru Europa. Aceasta înseamnă că trebuie să fie votate partide pro-Europene.

Să nu uităm, dacă tot ne lenevim să impunem regulile noastre de joc partidelor pro-Europene, atunci să-i lăsăm pe europene să o facă pentru noi. Cel puțin până acum le-a reușit mai bine decât moldovenilor. Pentru aceasta însă trebuie promovat insistent votul în favoarea UE.

PS. #FăUnBineȚării pe @30noiembrie votând pentru EUROPA

Explore posts in the same categories: Alegeri parlamentare 30 noiembrie 2014

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: