#30noiembrie (partea 4) Despre alegeri stângace, geopolitică și „arderea podurilor” către Europa

#faunbinetarii

#faunbinetarii

S-a vorbit extrem de mult despre votul geopolitic pe care îl vor face moldovenii pe 30 noiembrie. Mai bine spus, moldovenii vor trebui să aleagă între Est și Vest, adică între Rusia și UE.

E simplu. Dacă se va opta pentru UE, atunci vom avea o monitorizare serioasă din partea europenilor a calității reformelor. Vor fi criticate autoritățile și se vor cere rezultate. Partidele de la guvernare, adică cele pro-europene, dacă moldovenii le vor susține, vor trebui să aleagă între îndeplinirea reformelor sau discreditarea lor continuă, și posibil ultima, în ochii electoratului.

Victoria forțelor pro-ruse va însemna stoparea reformelor. Nimeni în Rusia nu are nevoie de o Moldovă unde democrația este funcțională. Încetarea reformelor va fi primul lucru pe care forțele-ruse vor trebui să-l facă, fie mimarea reformelor așa ca europenii să plece din Moldova pentru cel puțin 4 ani. E vorba despre pierderea interesului UE în Moldova, pentru că cea din urmă nu va mai fi credibilă și nu va putea fi un partener de încredere. Punctul culminant în „arderea podurilor” către Europa ar putea deveni renunțarea la Acordul de Asociere.

Desigur, sondajele arată că forțele pro-ruse pot avea mai puține fotolii decât comuniștii și forțele pro-europene. Dar aceasta nu trebuie să fie un motiv pentru relaxare. E nevoie ca partidele pro-europene să aibă pârghiile necesare pentru a alege președintele țării și respectiv guvernul. Miza pe o coaliție cu PCRM trebuie să fie ultimul scenariu agreabil, iar cel mai bine poate fi vorba de o opoziție comunistă moderată vizavi de UE, mai constructivă decât partiele anti-europene ale lui Usatîi și Dodon (dacă partidul lui Usatîi va fi lăsat să participe la scrutin, iar socialiștii vor trece pragul electoral).

Dar vorbind strict despre geopolitică trebuie să înțelegem că nevotarea forțelor pro-europene (partide și candidați independți cu șanse de a trece pragul electoral) poate avea consecințe dure pentru țară:

1. Izolarea Moldovei pe plan regional ca urmare a „arderii podurilor” către Europa, în special dacă Acordul de Asociere va fi denunțat;

2. Răcirea relațiilor cu vecinii, adică cu România – care promovează agenda europeană a RM, și cu Ucraina – care se angajează în reforme europene vitale pentru supraviețuirea țării;

3. Complicarea relațiilor cu SUA, care în prezent oferă resurse financiare pentru accelerarea reformelor din țară.

Deci, dacă votul pe 30 noiembrie va fi pentru forțe europene, atunci relațiile cu Occidentul vor fi dezvoltate și avansate în continuare. Altfel, Moldova va pierde acești parteneri și va rămâne în singurătate în fața Rusiei, care va dori să revanșeze pentru cei 5 ani de agendă pro-europeană avută de Chișinău.

#FăUnBineȚării pe #30noiembrie votând pentru EUROPA

Explore posts in the same categories: Alegeri parlamentare 30 noiembrie 2014

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: