#30noiembrie (partea 5) TREI motive de ce voi merge la vot

#faunbinetarii

#faunbinetarii

Sunt foarte multe motive care mă împing să merg la vot. Deși, într-un stat ca Moldova s-ar putea spune că votul devine treptat un gen de „infracțiune”. Pentru că, de fapt, prin vot împuternicim niște politicieni corupți și neprofesioniști să ne guverneze și să ne deposedeze de banii publici prin căi mai mult sa mai puțin legale. Cu toate acestea, votarea este un proces necesar și asta pentru că de fapt e unicul instrument democratic pe care îl deținem pentru a decide cine va ajunge în Parlament și numărul de fotolii pe care aceștia le vor avea. Putem și trebuie să criticăm deficiențele votării și a forțelor ce candidează pentru voturi. Dar, aceasta nu ne absolvește de responsabilitatea de a vota.

Fiecare este îndemnat de propriile motive. În cazul meu, predomină următoarele 3 motive:

1. Datorie morală. Posibil, aceste alegeri contează mai mult ca niciodată. Politica a devenit atât de coruptă încât mafioții ne par politicieni. Capturarea partidelor politice de către acești mafioți reprezintă un pericol pentru securitatea statului. Nu putem să nu luăm atitudine, pentru că după asta poate fi prea târziu. De aceea, participarea la alegeri este o datorie morală și nu doar un drept proclamat în Constituție.

2. Resuscitarea democrației. La cât de previzibilă a devenit politica, alegerile și rezultatele acestora par a fi cunoscute din timp. Oricum, participarea la vot este o posibilitate reală de a reanima rămășițele democrației. Votul nu va însemna nicidecum soluționarea tuturor problemelor și repararea unei democrații găunoase. Dar aceasta ar reprezenta un agajament comun prin votul oferit. Totodată, aceasta ar putea genera responsabilitatea alegătorilor de a nu fi indiferenți și de a cere socoteală de la politicieni zilnic, până la următoarele alegeri.

3. Vot pentru Europa. Puțini europeni știu că avem alegeri, adică alegerile contează pentru noi și nu pentru ei. Votând pentru Europa, votăm pentru valorile pe care le promovează aceasta (supremația legii, drepturile omului, democrație, libertatea mass-media etc.) și ca aceste valori să fie înrădăcinate în Moldova, dar nicidecum nu pentru Europa în sine. Așadar, nu datorați nimic Europei, ci o faceți pentru binele Moldovei, pentru binele personal.

Trebuie să înțelegem că votăm pentru că alegem guvernanții. Îi alegem nu pentru că avem încredere în aceștia 100%, ci pentru că avem încredere în ei mai mult decât în alți candidați. Alegem, dar nu ne desolidarizăm de societatea civilă. Alegem, dar nu uităm că alegerile nu reprezintă nici primul și nici ultimul moment când comunicăm cu politicienii, ci o facem constant, până la viitoarele alegeri. Și, desigur, votăm pentru Europa, pentru că votăm pentru noi și pentru binele țării!

#FăUnBineȚării pe #30noiembrie votând pentru Europa!

Reclame
Explore posts in the same categories: Alegeri parlamentare 30 noiembrie 2014

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: