Despre FAȚA necunoscută a moldovenilor din Spania

sursa: elconfidencial.com

sursa: elconfidencial.com

Vreau să fac câteva „mici” observații vizavi de identitatea moldovenilor din Spania: 1. Conform datelor statistice oficiale, în perioada 2001-2013, în Spania a emigrat o persoană (între vârsta de 15-59 de ani). Exista două explicații a acestei cifre ridicole emise de statistica.md [1]. Prima, mai plauzibilă, moldovenii pleacând în Spania folosesc acte de identitate românești. A doua, parțial plauzibilă, statistica moldovenească pare să aibă defecțiuni și lacune de informații. Dar dacă căutăm pe internet folosind combinația „los moldavos en espana” (trad. moldovenii în Spania), atunci găsim informația (deși, din surse neoficiale) că în Spania sunt circa 17,688 de moldoveni (circa 18% dintre care se află la Madrid, alte circa 18% în Catalonia și deja în restul țării) [2]. Aș vrea să găsesc acest tip de informație pe pagina Ambasadei RM de la Madrid și pe alte pagini web oficiale. Respectiv, vom aștepta când acest lucru va fi corectat.

2. Românii se numără printre cea mai numeroasă categorie de imigranți în Spania (puțin sub 1 milion de persoane). Dar din păcate din datele statistice spaniole găsite nu poți distinge numărul de moldoveni care se află în Spania la moment, în baza actelor românești. După cum am spus anterior. Din păcate, nu găsești date statistice referitor la numărul moldovenilor aflați în Spania pe pagina Ambasadei de la Madrid. Deși, ar fi normal să fie asemenea date pentru că Amabasada are obligația de a proteja interesele cetățenilor moldoveni. Întrebare este cine se face de vină pentru aceasta?

3. Moldovenii din Spania sunt mai degrabă prost organizați și asta se reflectă și asupra vizibilității online, ce se rezumă doar la niște adrese electronice. Din cele 6 organizații ale diasporei moldovenești din Spania (atenție la un număr de peste 17 mii de moldoveni) nici una nu are pagină web, nici măcar blog sau altă forma de reprezentare online [3]. Este interesant cu ce în realitate acestea se ocupă și câți moldoveni din Spania cunosc despre existența lor. Desigur, nimeni nu este obligat să-și facă blog, dar acest lucru este un minim necesar pentru a forma o identitate și a încerca să o păstrezi, aflându-te într-o comunitate străină și distinctă. Totodată, prin această modalitate se poate comunica și de asemenea se poate informa despre problemele cu care se confruntă moldovenii în Spania, dar și despre succesele atinse de aceștia. Deocamdată am doar întrebari și foarte puține răspunsuri. Tot încerc să înțeleg cu ce se ocupă moldovenii în Spania, să gasesc articole din presa spaniolă unde moldovenilor li s-ar dedica vreun subiect (măcar ceva, chiar și critic, dar să fie undeva stocată această informație).

Voi reveni la subiect pentru că nu pot să înțeleg de ce diaspora moldovenească din Spania este „atât” de invizibilă. Până atunci, vreau să prezint care ar fi unele supoziții legate de invizibilitatea moldovenilor din peninsula iberica, unele dintre care mai convingătoare, altele și mai mult:

 • pentru că s-au integrat perfect în societatea spaniolă și respectiv nu vor să se vadă parte a diasporei;
 • pentru că moldovenii muncesc din greu și nu au timp și nici resurse pentru activități legate de promovarea intereselor diasporei – o explicație ce poate avea în spate mult adevăr;
 • pentru că nu sunt interesați să o facă și asta pentru că de fapt s-au detașat de identitatea moldovenească;
 • pentru ca mai degrabă prefera să se asociaza cu identitatea românească, care în condițiile Spaniei ar fi mai degrabă un act de vitejie, având în vedere imaginea negativă care planează asupra comunității de români din Spania (ca urmare a generalizărilor negative privind cazurile infracționale cu implicarea romilor, demonizării românilor și manipulărilor din presa europeană și cea spaniolă etc.).

Sper că această postare poate să provoace discuții și reacții, inclusiv din partea cetățenilor moldoveni aflați în Spania. Lucrurile trebuie să se schimbe și aceasta pentru că interesele diasporei moldovenești stabilite în Spania trebuie să fie promovate și protejate corespunzător.

Referințe:

1. http://statbank.statistica.md/pxweb/Database/RO/02%20POP/POP07/POP07.asp ) 2. http://epa.com.es/padron/moldavos-en-espana/ 3. http://www.spania.mfa.md/diaspora-ro/

Explore posts in the same categories: Moldovenii și Spania

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “Despre FAȚA necunoscută a moldovenilor din Spania”

 1. Tatiana Says:

  Ai dreptate in acest articol, moldovenii din Spania se mascheaza. Unei se incadreaza mai bine in societate alti mai rau. Personal, cred ca primele 3 supozitii din articol is toate corecte. Eu inca as adauga o supozitie:
  – Persoanele care au venit la o virsta mai aproape de 40, si nu cam stiu cum sa foloseasca blogurile si etc. si asa spus „copii” sau persoane mai tinere care sau incadrat si nu au interes.
  Poate in Spania nu este o asociatie normala, si ambasada noastra e cam indiferenta cu noi, dar moldovenii se cunosc si fara asta, am in vedere ca aici totsi se stiu sau se gasesc repejor si comunica.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: