Nașterea „guvernului minoritar”

ucrainaAstăzi, a fost decisă traiectoria politicii moldovenești pentru cel puțin jumătate de an înainte. Votul de învestire a noului guvern, în frunte cu Chiril Gaburici, a pus punct crizei politice post-electorale. Aceasta însă nu exclude noi crize politice pe viitor, care ar putea afecta eficiența, funcționalitatea, precum și longevitatea „Guvernului Gaburici”.

Printre principalele efecte ale învestirii noului guvern se numără:

  • Coaliția minoritară, alcătuită din PLDM și PDM, a primit o șansă politică, dar și „un blestem” electoral din partea votanților care protestează împotriva colaborării cu PCRM.

  •  PCRM obține o pârghie politică ce le permite să pună în șah „coaliția minoritară” oricând va considera necesar. Tot PCRM își asumă un risc politic major înainte de alegerile locale – asocierea cu partidele „pro-europene”. Pe termen mediu și lung, comuniștii vor deveni ținta principala a criticii din partea socialiștilor.
  • PL se disociază de celelalte două partide „pro-europene” și va încerca să maximizeze capitalul politic pe seama jocului „Coaliției minoritare” și PCRM.
  • Partidul Socialiștilor (alături de PL) vor profita cel mai mult pe urma situației create, în particular ca urmare a asocierii PCRM-ului cu partidele pro-europene, ceea ce le va permite să-și consolideze electoratul obținut pe 30 noiembrie 2014, dar și să-l extindă.
Anunțuri
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: