Nașterea „guvernului minoritar”

ucrainaAstăzi, a fost decisă traiectoria politicii moldovenești pentru cel puțin jumătate de an înainte. Votul de învestire a noului guvern, în frunte cu Chiril Gaburici, a pus punct crizei politice post-electorale. Aceasta însă nu exclude noi crize politice pe viitor, care ar putea afecta eficiența, funcționalitatea, precum și longevitatea „Guvernului Gaburici”.

Printre principalele efecte ale învestirii noului guvern se numără:

  • Coaliția minoritară, alcătuită din PLDM și PDM, a primit o șansă politică, dar și „un blestem” electoral din partea votanților care protestează împotriva colaborării cu PCRM.

  •  PCRM obține o pârghie politică ce le permite să pună în șah „coaliția minoritară” oricând va considera necesar. Tot PCRM își asumă un risc politic major înainte de alegerile locale – asocierea cu partidele „pro-europene”. Pe termen mediu și lung, comuniștii vor deveni ținta principala a criticii din partea socialiștilor.
  • PL se disociază de celelalte două partide „pro-europene” și va încerca să maximizeze capitalul politic pe seama jocului „Coaliției minoritare” și PCRM.
  • Partidul Socialiștilor (alături de PL) vor profita cel mai mult pe urma situației create, în particular ca urmare a asocierii PCRM-ului cu partidele pro-europene, ceea ce le va permite să-și consolideze electoratul obținut pe 30 noiembrie 2014, dar și să-l extindă.
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: