Cele 4 provocări ale bașcanului Irina Vlah

gagauzia_Victoria Irinei Vlah la alegerile pentru funcția de bașcan constituie un act care nu a suprins pe nimeni, nici în autonomie și nici în țară. Explicația este extrem de simplă – ajutorul excesiv din partea socialiștilor și a Rusiei. Probabil, unicul merit personal pe care îl are Irina Vlah e că a intrat în cursa electorală drept „dezertoare” a PCRM, dar acceptând ajutorul și patronajul politic al socialiștilor a reușit să se convertească în unul din cele mai populare personaje politice din autonomie, fiind „binecuvântată” direct de Moscova. 

Succesul Irinei Vlah poate fi tradus și interpretat în felul următor:

1. Rusia poate influența procesele politice din Republica Moldova. Instrumentele propagandei rusești sunt extrem de eficiente în Moldova. Timp de 5 ani de guvernare așa numită „pro-europeană”, autoritățile nu au reușit să diminueze impactul influenței mediatice a Rusiei, în special în regiunile cu viziuni pro-ruse. De asemenea, victoria lui Vlah confirmă faptul că atunci când Rusia este interesată cu adevărat de procesele electorale din Moldova, aceasta dispune de mijloace pentru a interveni.

2. Bașcanul Irina Vlah va deveni o piesă importantă din ecuația socialiștilor. Socialiștii vor folosi succesul înregistrat de Vlah pentru a-și extinde prezența politică în țară. Cu certitudine, Irina Vlah are anumite angajamente față de socialiști pentru care va trebui să se răsăplătească, acceptând să participe activ la transferul de imagine către PSRM și exponenții săi în viitoarele alegeri locale, dar și la alegerile parlamentare, în special în cazul unor eventuale anticipate.

3. Relațiile dintre Chișinău și Comrat vor emana „separatism geopolitic”. Irina Vlah a făcut promisiuni pe interior în față electoratului găgăuz, iar pe exterior în fața Moscovei. De aceea, orientarea autonomiei spre o apropiere cu Moscova nu va putea fi schimbată, ceea ce în mod firesc va complica relațiile cu Chișinăul pro-European. „Separatismul geopolitic” va rămâne o trăsătură principală a relațiilor Chișinău-Comrat, fiind posibilă o sciziune și mai profundă, având în vedere tutelajul socialiștilor și dialogul direct avut cu reprezentanții Moscovei.

4. Găgăuzia se poate sincroniza cu regiunea transnistreană. Împreună cu Tiraspolul, Comratul poate crea noi provocări pentru Chișinău, dacă cel din urmă nu va face compromisurile dorite de Vlah și cei care sunt în spatele noului bașcan. Având în vedere relația lui Vlah cu socialiștii, demersul în favoarea federalizării țării ar putea fi auzit tot mai des, inclusiv la Comrat. În funcție de calculele Moscovei, sincronizarea acestui demers la Comrat și Tiraspol poate crea un teren propice pentru a face presiuni adiționale asupra guvernării „pro-europene”, dar și a UE, care își doresc soluționarea conflictului transnistrean.

În pofida aspectelor politice și geopolitice, menționate mai sus, victoria Irinei Vlah  trebuie admisă ca și o realizare semnificativă pentru societatea moldovenească, și în particular pentru comunitata găgăuză, unde există foarte multe prejudecăți „machiste” față de femeie și în special față de femeile implicate în politică. Dar din aceasta derivă și o responsabilitate enormă pe care Irina Vlah trebuie să și-o asume – schimbarea percepției publice cu privire la femeia în politică. De aceea, bașcanul Irina Vlah va trebui să se debaraseze de tutelajul socialiștilor și să excludă influența externă (cu referire la Moscova) asupra deciziilor politice din autonomie. Dacă nu, atunci imaginea sa va fi compromisă, ceea ce va fi în deserviciul femeilor care sunt deja în politică și care planifică să se implice în viitor.

Explore posts in the same categories: RM fara (cu) Rusia, Rusia pretutindeni

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: