Ex-procuror DNA la Chișinău: între „mandatul” UE și realitățile moldovenești

Foto: unimedia.md

Foto: unimedia.md

Indiferent de instinctele anti-corupție ale ex-procurorului DNA, contractat de UE în cadrul reformei justiției, aplicarea acestora ar putea întâmpina dificultăți în Republica Moldova. Prin urmare, așteptările opiniei publice trebuie să fie realiste și să țină cont de faptul că un expert european, cu atribuții tehnice, nu poate înlocui nicidecum autoritățile țării, alese de către cetățeni.

Reforma din sectorul justiției este crucială pentru întregul “pachet” de transformări incluse în agenda europeană. O justiție viabilă asigură funcționarea legii, dar și menținerea instituțiilor într-o stare robustă și integră. Dar aceste aspecte mai degrabă lipsesc din realitatea moldovenească. Anume din acest considerent, ideea identificării unui „procuror european” care să aducă în ordine justiția din Republica Moldova a prins rădăcini în opinia publică.

Deși guvernarea de la Chișinău a evitat să-și completeze rândurile cu “procurorul european”, după cum a promis anterior, în cele din urmă, aceasta va beneficia de serviciile unui fost procuror al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, Mariana Alexandru, în contextul reformei justiției din Republica Moldova, sprijinită de UE. Este lăudabil faptul că oficialii europeni au selectat o persoană care a instrumentat dosare anti-corupție împotriva unor înalți funcționari din România. Cu toate acestea, se pare că s-a făcut primul pas cu stângul. Or, asupra Marianei Alexandru planează suspiciuni determinate de plecarea sa subită din sistemul judiciar român, iar UE a eșuat să le elimine îndată ce a acceptat această candidatură.

Este evident că ex-procurorul DNA poate contribui la avansarea reformei justiției, dar în orice caz acesta nu poate înlocui autoritățile naționale. Mandatul acestuia este limitat și bazat pe atribuții tehnice de consultare și formulare de recomandări. De aceea, așteptările față de acesta ar trebui să fie rezervate, fără a-i fi atribuite caracteristici “mesianice”.

Doar un expert european”

Din capul locului este important de menționat că ex-procurorul DNA va fi implicat în reforma justiției, în calitate de „expert non-cheie”, în cadrul unui proiect de asistență tehnică a UE. Prin urmare, expertul european va avea un set clar de atribuții tehnice. Printre responsabilitățile acestuia se numără eficientizarea capacităților de investigație pre-judiciară ale Procuraturii Generale, dar și acordarea de servicii juridice pentru Centrul Național Anticorupție (CNA) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Articolul integral poate fi accesat aici: http://ipn.md/ro/integrare-europeana/71997

Reclame
Explore posts in the same categories: UE şi RM

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: