Protestele anti-guvernamentale de la Chișinău: între Est și Vest

google.com

google.com

 Platforma „DA” joacă deocamdată rolul „polițistului bun” în exercitarea presiunii asupra guvernării, în timp ce tandemul Usatîi-Dodon este în favoarea tacticii „polițistului rău”…

 

 

Articol publicat pentru Info-Prim Neo 

Astăzi se împlinește o lună de la protestele permanente inițiate de Platforma „Demnitate și Adevăr”, și o săptămână de la protestele lansate de tandemul pro-rus Renato Usatîi și Igor Dodon. Revendicările celor două tabere de protestatari au multe asemănări. Însă scopurile urmărite de cele două tabere diferă esențial. Pentru Platforma „DA”, debarcarea actualei guvernări semnifică purificarea procesului de integrare europeană. Tandemul Usatîi și Dodon vede în eliminarea pretinsei coaliții pro-europene o modalitate de a suspenda, fie abandona agenda europeană.

Două tabere, două culori geopolitice

Obiectivul comun ce unește, doar parțial, cele două tabere reprezintă îndepărtarea guvernării și preluarea ulterioară a puterii politice. Totodată, taberele sunt certate din cauza „drapelelor geopolitice” pe care acestea le flutură. Astfel, Platforma „DA” consideră avansarea integrării europene drept unica soluție existentă pentru dezvoltarea țării. De cealaltă parte, renunțarea la agenda europeană și constituie scopul final al tandemului pro-rus Usatîi și Dodon, pentru care problemele Moldovei sunt cauzate atât de guvernarea pretins pro-europeană, dar și de integrarea europeană. De asemenea, tandemul se pronunță pentru restabilirea relațiilor cu Rusia, dar mai puțin în favoarea Uniunii Economice Euroasiatice. Această precauție explică interesul acestora de a atrage un număr cât mai mare de protestatari, fără a se limita doar la cei cu viziuni eurosceptice sau anti-europene. Această discrepanță de viziune dintre cele două tabere protestatare explică profunda dualitate care persistă în societate în legătură cu vectorul extern pe care țara ar trebui să-l urmeze.

„Polițistul bun” versus „polițistul rău”

Cele două tabere de protestatari, deși au obiective comune – înlăturarea guvernării, reînnoirea instituțiilor, alegerea directă a președintelui țării sau alegerile parlamentare anticipate, aplică metode diferite pentru atingerea lor. Tabăra condusă de Platforma „DA” optează pentru rolul „polițistului bun”, fiind determinată să facă presiuni asupra coaliției de guvernare până la capăt, inclusiv prin organizarea unei greve generale, dar și a altor acțiuni de nesupunere civică. Oricare din acțiunile planificate se încadrează în limitele unor acțiuni pașnice. Este limpede că pentru Platforma „DA” contează felul cum ei sunt văzuți de către partenerii europeni. Or, pentru ei contează asigurarea unui dialog strâns cu UE în vederea propulsării reformelor după eliminarea guvernării considerate fals pro-europeană. Contrar protestatarilor pro-europeni, tandemul anti-european Dodon și Usatîi este dispus să recurgă la cele mai eficiente măsuri, chiar dacă acestea prevăd aplicarea unor măsuri coercitive. Aceștia înclină spre comportamentul caracteristic „polițistului rău”. Or, pentru ei nu contează cum acțiunile lor vor fi interpretate de către UE, SUA și alte puteri occidentale. În viziunea lor, radicalizarea protestelor – scenariu pe care aceștia nu îl exclud, poate fi oricând justificată, în fața opiniei publice, drept consecință a unei guvernări proaste, soldată cu capturarea instituțiilor în stat și „furtul miliardului”.

Articolul integral poate fi citit aici

Reclame
Explore posts in the same categories: Identitatea europeana, Igor Dodon, Rusia pretutindeni, UE şi RM

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: