„Europenizarea” eşuată a elitei politice moldoveneşti

euronest.blogspot.com

euronest.blogspot.com

„Europenizarea” clasei politice moldoveneşti a fost mai degrabă artificială, dar şi superficială, fapt la care a contribuit naivitatea partidelor pan-europene şi falsitatea forţelor pro-UE aflate la guvernare

Incapacitatea partidelor politice de la guvernare de a convieţui, asigurând un act de guvernare viabil şi eficient, este puternic determinată de permanentul conflict de interese şi lupta pentru împărţirea şi concentrarea puterii politice. Subordonarea politică în corespundere cu interesele grupurilor oligarhice a dictat şi continuă să influenţeze comportamentul forţelor politice.

Acest aspect caracterizează anatomia actorilor politici din Moldova, inclusiv a celor care reprezintă partidele pretins pro-europene, aflate la conducerea ţării din iulie 2009 încoace. Drept exemplu plauzibil poate servi recentul scandal politic legat de lipsirea de imunitate şi reţinerea fostului premier Vlad Filat.

Manifestările conflictuale ale partidelor de la guvernare au fost mereu prezente, chiar dacă fiecare dintre acestea a tins să se înrudească cu partidele pan-europene. Cu toate acestea, principiile partidelor europene, care implică dialog şi democraţie internă, nu au fost deloc popularizate în interiorul formaţiunilor pretins-proeuropene, fapt ce a diminuat puternic „europenizarea” lor.

„Raison d’être” a partidelor politice moldoveneşti

Natura clasei politice moldoveneşti nu a putut fi schimbată de aderenţa acestora la familiile partidelor pan-europene. Aceasta nu a contribuit substanţial nici la îmbunătăţirea relaţiilor interpartinice şi nici la democratizarea lor internă.

Or, interesul lor vital a fost şi este de a-şi asigura imunitatea şi o balanţă de putere cât mai avantajoasă, fie un monopol total asupra puterii în stat. Astfel, proximitatea de partidele pan-europene a contat foarte puţin sau chiar deloc în maturizarea şi „europenizarea” clasei politice moldoveneşti.

La fel, nici formaţiunile pan-europene nu au depus eforturi suficiente pentru a corecta conduita entităţilor politice moldoveneşti, văzute timp îndelungat, în mod eronat, drept ancore pentru integrarea europeană în Republica Moldova (PLDM, PD şi PL). În acest context, „europenizarea” clasei politice moldoveneşti a fost mai degrabă artificială, dar şi superficială, fapt la care a contribuit naivitatea partidelor pan-europene şi falsitatea forţelor pro-UE aflate la guvernare.

Articolul integral poate fi accesat aici 

Articolul poate fi preluat doar cu indicarea sursei 

Explore posts in the same categories: UE şi RM

Etichete:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: