Originile declinului vectorului proeuropean: între sondaje şi realităţi moldoveneşti

euronest.blogspot.com

euronest.blogspot.com

Rezultatele sondajului realizat la comanda Institutului Republican Internaţional a scos în evidenţă ultimele evoluţii legate de aspiraţiile geopolitice ale moldovenilor. În linii generale, sondajul confirmă trendurile negative legate de diminuarea sprijinului pentru partidele pretins proeuropene, dar şi aprofundarea crizei de imagine a UE.

Cu toate acestea, datele din sondaj prezintă o radiografie a spiritului care domină în societate într-un moment extrem de complicat, când se intersectează criza economică, aflată în proces de cristalizare, cu cea politică şi instituţională. Rata răspunsurilor de 62% impune o anumită marjă de interpretare, astfel încât percepţia reală a cetăţenilor ar putea fi mai pozitivă sau, din contra, şi mai negativă.

Populaţia taxează artificialitatea partidelor pretins proeuropene

Deficitul de popularitate a forţelor proeuropene, care au partajat monopolul asupra puterii politice în perioada 2009-2015, pune sub semnul întrebării prezenţa lor în legislativ după următoarele alegeri parlamentare. Aceasta se datorează conştientizării largi a faptului că reformele proeuropene au fost mimate, iar în diverse cazuri – mutilate. Totodată, căderea în sondaje a falşilor pro-europeni, care s-a agravat recent, ar putea fi cauzată de scepticismul sporit al europenilor. După developarea fraudelor din sistemul bancar şi constatarea „complicităţii” politicienilor din cadrul coaliţiilor pro-UE, încrederea europenilor în capacitatea partidelor pretins pro-europene de a implementa reforme s-a redus considerabil, dar şi iremediabil. Astfel, potrivit sondajului, PDM, PL, dar în special PLDM, ar înfrunta dificultăţi majore pentru a trece pragul electoral. (Vezi Tabelul 1)
Continuarea articolul poate fi accesată aici

Articolul poate fi preluat cu respectare condițiilor de preluare ale Agenției de Știri Info-Prim Neo

Reclame
Explore posts in the same categories: UE şi RM

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: