Revizuirea Politicii Europene de Vecinătate, implicaţii pentru Moldova şi locul Rusiei

euronest.blogspot.com

euronest.blogspot.com

Cele mai substanţiale beneficii pentru Moldova, generate de PEV-ul revizuit, derivă din extinderea principiului de „diferențiere”, care reconfirmă poziţia privilegiată a ţărilor semnatare a Acordurilor de Asociere şi ZLSAC cu UE…

Amendarea politicii europene de vecinătate (PEV) se numără printre obiectivele UE, trasate de Comisia Europeană după preluarea conducerii de către Jean-Claude Juncker, în 2014. Inventarierea PEV-ului nu este deloc întâmplătoare, fiind dictată de volatilitatea geopolitică și numeroasele crize din proximitatea UE, care au scos în evidență ineficiența, dar și insuficiența, instrumentelor vechi aplicate de UE pentru a-și amenaja vecinătatea. Ajustările anterioare ale politicii de vecinătate (în contextul „Primăverii Arabe”) au eșuat să producă rezultatele scontate (prosperitate și stabilitate), iar ulterioara destabilizare a Ucrainei, inițiată de Rusia, a readus demersul cu privire la recalibrarea PEV pe agenda UE. Aceasta s-a soldat cu publicarea propunerii de modificare a PEV, pe 18 noiembrie 2015, elaborată în baza consultărilor publice lansate de către UE. Documentul respectiv prezintă domeniile prioritare ale viitorului PEV, principiile de funcționare a acesteia și obiectivele urmărite de UE.

Deși decizia finală asupra PEV-ului revizuit urmează să fie adoptată în 2016, este cert faptul că UE renunță definitiv la abordarea soluției unice pentru toate situațiile („one size fits all”) în favoarea „diferențierii” în relația sa cu țările PEV. În acest fel, vecinătatea europeană bazată pe viteze multiple („multi-speed european neighborhood”) capătă și mai mult contur. Pentru Moldova, revizuirea PEV generează noi oportunități de aprofundare a relațiilor cu UE, valorificarea cărora depinde în mare parte de performanțele individuale în realizarea reformelor, cât și de progresele înregistrate de alte țări (în particular, Ucraina și Georgia).
Aspectele pozitive și neajunsurile majore ale noului PEV

Propunerea de revizuire a PEV păstrează elementele pozitive existente anterior și pune câteva accente noi. Astfel, PEV-ul revizuit atrage atenția asupra necesității urgente de a stabiliza vecinătatea europeană, atât pe dimensiunea de securitate, cât și pe cea socio-economică (îmbunătățirea condițiilor de viață, valorificarea oportunităților migrației etc.). Preocuparea pentru sectorul justiției este combinată cu cea pentru modernizarea economiei, securizarea sectorului energetic sau eficientizarea gestionării migrației etc. De asemenea, este propusă cooperarea în domeniul securității, focusată pe necesitățile individuale ale țărilor PEV. Pentru a face PEV-ul mai operativ și eficient, este preconizată „flexibilizarea” instrumentelor de finanțare existente, suplimentarea lor și crearea unor „perne de siguranță financiară” pentru situații critice. Eforturi considerabile vor fi dedicate promovării imaginii pozitive a PEV și UE, prin intermediul unor strategii de comunicare pro-active, dar și prin combaterea informației false țintite împotriva UE.

Articolul integral este accesibil aici

Articolul poate fi preluat doar cu menționarea sursei originile și linkul către articol

Explore posts in the same categories: Relatiile UE-Rusia, UE şi RM

Etichete:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: