Moldova între Uniunea Europeană şi Uniunea Euroasiatică: sondaje şi tendinţe

Dispoziția pro-europeană din societate rămâne la un nivel scăzut, în timp ce simpatiile pro-euroasiatice se mențin pe poziții mai puternice. Această tendinţă este demonstrată de recentele sondaje publice, prezentate de către Institutul Republican Internaţional (IRI) şi Institutul de Politici Publice de la Chişinău.

Declinul aspiraţiilor pro-UE se observă îndeosebi dacă e să comparăm actuala pondere a sentimentelor pro-UE (35-40% conform IPP) cu cea existentă în perioada guvernelor considerate non-pro-europene, care a ajuns să depăşească 70%. Prin urmare, vorbim despre o diferenţă de circa 30% între sprijinul pentru UE exprimat în prezent şi cel observat în perioada 2003 – iulie 2009, când ţara era guvernată de Partidul Comuniştilor.

Exigenţa şi critica oficialilor europeni faţă de guvernarea de la Chişinău s-a intensificat după developarea fraudelor din sistemul bancar (decembrie 2014), reparând parţial breşele în imaginea UE. Activizarea Delegaţiei Uniunii Europene de la Chişinău, în particular prin intermediul intervenţiilor publice ale lui Pirkka Tapiola, a venit să contrabalanseze tendinţele negative, care au afectat atitudinea pro-europeană în rândul moldovenilor.

Eforturile comune ale europenilor au avut anumite efecte, deşi limitate, asupra îmbunătăţirii percepţiei publicului faţă de UE. Cu toate acestea, în timp ce sondajul IRI din martie 2016 arată o redresare a situaţiei în favoarea UE, cel prezentat de IPP în luna mai denotă un regres al sentimentelor pro-europene în societate.

UE versus Uniunea Euroasiatică în sondaje

În linii generale, ambele sondajele analizate arată că aspiraţiile pro-europene stagnează şi se menţin sub limita de 50% (Vezi Tabelul 1.). Totodată, percepţiile geopolitice ale moldovenilor rămân practic neschimbate, şi mai pozitive, cu privire la Uniunea Economică Euroasiatică (Uniunea Euroasiatică)/Uniunea Vamală.

Fluctuaţia atitudinii publice faţă de integrarea europeană şi UE arată că aceste subiecte sunt într-un proces permanent şi dinamic de dezbatere publică. Menţinerea neschimbată, fie la cote favorabile, a simpatiilor pro-euroasiatice trădează mai degrabă absenţa discuţiilor publice. Parţial, distribuţia opţiunilor geopolitice în rândul cetăţenilor în favoarea Uniunii Euroasiatice şi în defavoarea UE reiese din absolutizarea criticii, justificate sau nefondate, contra UE, venită atât din partea actorilor politici autohtoni, cât şi a celor care parvin din spaţiul politico-mediatic cu centrul de coordonare la Moscova.

Articolul integral poate fi accesat aici

Sursa: Info-Prim Neo

Explore posts in the same categories: RM fara (cu) Rusia, Rusia pretutindeni, UE şi RM

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: