Debutul lui Igor Dodon în demonizarea societății civile din Moldova și a SUA

Într-un interviu pentru principalul canal de propagandă rusească Russia Today, președintele pro-rus Igor Dodon cheamă Rusia să-și amplifice puterea moale („soft power”) în Moldova:

 – Prin oferirea de burse de studii pentru tinerii din Moldova, și

– Prin finanțarea sectorului non-guvernamental moldovenesc.

În primul caz, Dodon pledează pentru ca Rusia să contrabalanseze România pe linia de burse oferite tinerilor moldoveni anual (circa 5000). În viziunea lui, statul român „românizează” tinerii din Moldova. De aceea, Rusia ar trebui să întreprindă acțiuni similare, care prin analogie ar însemna un proces de „rusificare” a tinerei generații (termen pe care Dodon îl evită pe motive că trezește amintiri despre rusificarea populației din perioada țaristă, bolșevică și ulterior sovietică – toate asociate cu crime împotriva umanității). Dodon devalorizează investiția oricum semnificativă în capitalul uman din Moldova făcută pe banii contribuabililor români și pentru care Chișinăul nu are nici resurse financiare și nici capacități umane. Președintele pro-rus Igor Dodon extrage intenționat doar componenta ideologică din programul educațional. Dacă e să luăm în calcul participarea unor studenți basarabeni în organizații studențești unioniste, numărul lor este mult mai mic comparativ cu cel al studenților basarabeni apolitici. Cât privește termenul de românizare, atunci acesta nu comportă nimic negativ. Or, restabilirea cunoștințelor despre civilizația română sau vorbirea corectă a limbii române sunt avantaje intelectuale și nicidecum nu handicapuri, vicii sau amenințări, după cum le califică Igor Dodon.
În cel de-al doilea caz, declarațiile lui Dodon par identice cu cele pe care Rusia le dedică sectorul neguvernamental din Ucraina de la declanșarea „revoluției demnității” în 2014. Dodon sugerează că societatea civilă din Moldova ar primi finanțare de la SUA (în proporție de 90-95%) pentru a lansa mesaje antirusești. Asta în condițiile în care niciun finanțator occidental nu alocă bani pentru proiecte de propagandă mediatică.  Dodon atacă deocamdată doar SUA și (încă) nu UE, de care are nevoie. Exact, la fel, procedează și oficialii ruși în războiul informațional anti-occidental, unde principala țintă este SUA. El însă uită că a fost printre puținii politicieni moldoveni care l-au felicitat pe Donald Trump cu victoria la prezidențiale. De asemenea, președintele moldovean ignoră faptul că datorită SUA au fost construite multe obiective de infrastructură fizică – drumuri (Sărăteni-Soroca), sisteme de irigație (rnul Florești) și alte proiecte majore, construite pe granturi americane, adică pe banii cetățenilor americani (Corporația Provocările Mileniului, 2010-2015 – 262 mil. USD).

Dacă Igor Dodon va continua să răspandească asemenea mesaje toxice, atunci vom fi martorii unei demonizări a societății civile și transformarea acesteia într-un „dușman intern”. La fel, cum socialiștii, Dodon și acoliții lor, procedează și în cazul unionismului, pe care vrea să-l criminalizeze. Formarea dușmanilor interni este o necesitate pentru populiștii demagogi. De aceea, urmează să vedem dacă pe lângă unioniști și sectorul non-guvernamental, Dodon va mai ținti încă vreun grup sau nu.

Explore posts in the same categories: moldova, Uncategorized

Etichete:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Debutul lui Igor Dodon în demonizarea societății civile din Moldova și a SUA”


  1. […] iar anterior tandemului Plahotniuc-Filat. Mai recent, Igor Dodon a catalogat, în mod particular, SUA ca fiind sursa financiară pentru activitatea sectorului non-guvernanmental, care ar primi fonduri pentru a lansa retorică […]


  2. […] and, earlier, to the Plahotniuc-Filat duo. More recently, Igor Dodon described, in particular the U.S., as a financial source for the activity of the nongovernmental sector, which got funds for launching the anti-Russian […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: