“Planul B” al Președintelui Sandu și costurile facerii alegerilor anticipate

Numirea candidatului pentru funcția de premier o scutește de acum încolo pe Președintele Maia Sandu de critica legată de contribuția la criza politică. După decizia de a o propune pe Natalia Gavriliță pentru șefia guvernului, în termen de 15 zile, Parlamentul trebuie să se pronunțe. Astfel, Sandu transferă responsabilitatea pentru evoluția politică din țară pe terenul legislativului. Totuși, trebuie de reținut că practic 2 luni, ea nu a acționat, ci a așteptat un moment potrivit. Acel moment ideal nu a apărut, iar presiunea internă (inclusiv demersurile opoziției la Curtea Constituțională despre „inacțiunile” Președintelui Sandu) și, nu este exclus, vocile din Vest (aici), i-au reamintit lui Sandu că ea își pune în joc imaginea și credibilitatea.

În orice caz, țara nu a ieșit din criză politică, chiar dacă claritatea următorilor pași a sporit semnificativ. Candidatura propusă de Președintele Sandu trebuie să își testeze norocul în Parlament. Partidul Maiei Sandu deja a anunțat că nu vrea să susțină candidatura propriului membru de partid. Strategia PAS este de a avea un colac de salvare, în cazul dacă Socialiștii și alții vor să prelungească viața parlamentului actual. Cu alte cuvinte, PAS și Sandu vor să-și asigure un guvern loial, dacă votarea candidaturii lui Gavriliță este reușită sau nu în Parlament.

Optica Sandu-PAS nu necesită profunde. Este limpede că acest tandem acționează în mod coordonat în direcția alegerilor anticipate organizate cât mai curând. Totodată, aceștia trebuie să fie pregătiți de critici duri. Socialiștii, dar și alte forțe politice, vor condamna tergiversarea deliberată a deciziei de numire a canditatului de către Maia Sandu. Totodată, construcția unui scenariu fictiv în jurul numirii lui Gavriliță va fi și el penalizat.

Un asemenea scenariu – “Plan B” – artificial putea fi propus la începutul lui ianuarie. PAS poate spune că au așteptat răspunsul Curții Constituționale despre “auto-dizolvarea” Parlamentului. Dar chiar și în acest caz se putea merge pe două scenarii în paralel, fără a pierde circa două luni. Oponenții PAS vor folosi acest lucru în calitate de argument politic în timpul alegerilor parlamentare anticipate din acest an. Sandu-PAS urmează să suporte costuri politice. Rămâne de văzut cât de substanțiale vor fi costurile “Planului B”.

Explore posts in the same categories: Moldova 2021

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: