Stati în schimbul lui Tkaciuk sau UE în loc de Rusia?

Decretul de demisie a Preşedintelui RM (din 16  octombrie curent), V. Voronin, privitor la înlocuirea lui Mark Tkaciuk din funcţia de Consilier prezidenţial în probleme politice cu Sergiu Stati, în prezent Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al RM în Ucraina evidenţiază tendinţa guvernării comuniste (Voronin) de a imprima o imagine mult mai pro-europeană Republicii Moldova.

Jocul politic fără de Tkaciuk
Motivul eliminării din joc a lui Tkaciuk semnalează începutul unei reformări interne a PCRM la nivelul reprezentanţilor instituţiilor de stat. Contextul electoral poate fi prima cauză care a determinat luarea acestei decizii de către Voronin. Dinamizarea politicului moldovenesc şi configuraţia internă nefavorabilă guvernării comuniste forţează PCRM-ul să scape de „exponenţii” guvernării 2001-2008, care deteriorează imaginea comuniştilor. Detaşarea de asocierile negative induse de Mark Tkaciuk mediului public moldovenesc ar putea crea condiţii prielnice pentru reabilitarea crescândă a aspectului politico-electoral a PCRM.
De asemenea, înlăturarea lui Tkaciuk de la procesul de formatare a comportamentului lui Voronin în politica internă poate fi calificată drept sancţiune a PCRM-ului pentru minimizarea ponderii comuniştilor în sondajele naţionale (or, procentul populaţiei susţinătoare a PCRM este în descreştere). Totodată, penalizarea lui Tkaciuk poate avea drept laitmotiv situaţia deficitară a politicii interne moldoveneşti în materie de integrare europeană. Prin urmare, Voronin intuieşte să atenueze imaginea proastă a RM statornicită în continuare la Bruxelles.
Pe fondul diminuării credibilităţii în rândul populaţiei şi a condiţiilor puse cu fermitate de UE pentru a aprofunda relaţiile cu RM (rezultatul şedinţei Miniştrilor UE de la Luxembourg, 13 octombrie curent), liderii comunişti au decis să renunţe la serviciile pro-rusului Mark Tkaciuk.
Pe lângă aceasta, problema transnistreană, de asemenea, poate sta la mijlocul acestei remanieri neaşteptate. Or, Mark Tkaciuk este cunoscut pentru faptul că sprijină influenţa rusă în RM şi inclusiv supremaţia rusă în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. În condiţiile unei presiuni majore emergente din partea UE şi SUA privind soluţionarea problemei transnistrene în formatul „5+2”, implicaţia lui Tkaciuk este inadmisibilă. Prin urmare, demiterea lui din funcţia de Consilier prezidenţial corespunde cerinţelor de moment ale UE. Dacă partea moldoveană va satisface această „cerinţă” neoficială, atunci avansarea în dialogul european ar fi mai mult ca asigurată.
În fine, Tkaciuk este asociat cu eşecurile, carenţele şi defectele guvernării comuniste. Excluderea lui ar putea conduce îmbunătăţirea „brand-ului” politic/electoral al comuniştilor nu numai în republică, dar şi peste hotare

Sergiu Stati – simbol al unei excelări?
Experienţa profesională a actualului Ambasador al RM în Ucraina (din 31 octombrie 2006), iar în trecut membru al Delegaţiei RM la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (1 septembrie-16 aprilie 2007), şef al Delegaţiei moldoveneşti în Adunarea Parlamentară a OSCE (22 decembrie 2005), poate juca un rol esenţial în corectarea rezultatelor europene ale RM. Această manevră ar putea influenţa indirect şi succesele comuniştilor în politica internă, inclusiv în problematica transnistreană (dat fiind faptul că relaţiile lui Stati cu reprezentanţii politicului ucrainean sunt apropiate, ceea ce poate ajuta în rezultat amplificării participării Ucrainei la proces, dar şi minimizarea influenţei ruse în acest proces).
În orice caz, persoanele din cercul lui Voronin vor trebuie să realizeze un set larg de acţiuni pentru a atinge progrese pe plan intern şi pe marginea relaţiilor moldo-comunitare. De aceea, eliberarea din funcţie a lui Tkaciuk poate constitui primul pas în acest sens.

Explore posts in the same categories: NO COMMENTS - MOLDOVA

4 comentarii pe “Stati în schimbul lui Tkaciuk sau UE în loc de Rusia?”

  1. Artur Says:

    Bravo Denis, un material complex la o tema de maxima actualaitate, la foarte putin timp de la producerea lui. 🙂

    Sunt curios si eu cine este acest Stati si care este scopul ascuns al acestei inlocuiri.

  2. Denis Cenusa Says:

    Multumesc pentru apreciere. Sincer vorbind, miscarea facuta de Voronin and co nu poate fi intamplatoare, facand parte ditr-un scenariu mai complicat. Vom vedea!!!

  3. GK Says:

    Cam pe alaturi comentariul. Tkaciuk nu a fost penalizat, ci asa cum a spus Sergiu Mocanu a fost mutat la alt post.

  4. deniscenusa Says:

    pentru GK. Nu consider declaratiile lui Mocanu adevar in ultima instanta (mai ales dupa controversatul caz despre baiatul batut de feciorii Mocanu!!!, renuntare la alegeri a MAP corelata cu posibila achitare a copiilor lui Mocanu de catre Justitia „independenta” din RM). Din punct de vedere politic nimeni nu putea sa spuna si nici nu va declara ca Tkaciuk a iesit din „zona „creatorilor” politicii comuniste” (astfel s-ar fi tradat intentiile reale ale PCRM-ului).


Lasă un comentariu