Consolidarea societăţii civile din Republica Moldova

Studiul îşi propune analizarea şi evaluarea societăţii civile, sub diferite aspecte, mai ales din punct de vedere al particularităţilor sectorului neguvernamental din Republica Moldova. Scopul primordial al acestui document constă în determinarea şi formularea variantelor de politici capabile să consolideze societatea civilă moldovenească.

În cadrul acestei cercetări au fost abordate principalele probleme şi obstacole cu care se confruntă sectorul neguvernamental din punct de vedere instituţional, financiar şi legislativ. S-a pus accentul în special pe capacitatea de obţinere a finanţărilor de către organizaţiile neguvernamentale, pe capacitatea acestora de a relaţiona cu alte sectoare şi pe condiţiile tehnice de desfăşurare a activităţii. Cercetarea a încercat să scoată în evidenţă situaţia actuală privind legătura dintre stat, donatori externi şi organizaţii neguvernamentale în materie de surse de finanţare. De asemenea, s-a recurs la o expertizare a legislaţiei relevante pentru organizaţiile neguvernamentale şi modul în care imperfecţiunea acesteia poate să influenţeze dezvoltarea societăţii civile. În acest scop au fost analizate: legea cu privire la asociaţiile obşteşti, legea cu privire la accesul la informaţie şi legea cu privire la dreptul la asociere, întruniri şi libertatea conştiinţei. De asemenea, s-a mai evidenţiat nivelul scăzut de încredere a opiniei publice în organizaţiile neguvernamentale şi factorii care influenţează acest fapt.

Un loc important în această cercetare îl ocupă analiza societăţii civile din perspectiva integrării europene. În acest sens au fost evaluate succesele şi insuccesele privind respectarea de către partea moldovenească a prevederilor Planului de Acţiuni RM-UE privind dezvoltarea societăţii civile. În legătură cu tematica europeană a fost analizat raportul dintre societatea civilă şi o serie de instituţii de stat, care semnalează apariţia unor condiţii favorabile privind consolidarea societăţii civile.

Studiul integral poate fi accesat pe Expert-Grup

Explore posts in the same categories: Societatea civilă

2 comentarii pe “Consolidarea societăţii civile din Republica Moldova”


  1. Mersi mult pentru studiul despre consolidarea societatii civile. Foarte interesant si util.

  2. deniscenusa Says:

    cu placere…you are welcome


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: