Interimatul si obligatiile ministrilor

Din Legea cu privire la Guvern (Nr. 136 din 2017) reiese ca atunci cand premierul demisioneaza din propria initiativa, ministrii asigura interimatul. Desi Legea privind functionarea guvernului nu spune acest lucru explicit, interimatul ministrilor este obligatoriu. Altfel, nu pot fi administrate treburile statului. Nu este nimeni altcineva care poate continua supravegherea executarii politicilor de stat deja in curs de implementare. Iar secretarii de stat se pot ocupa, in cazul vacantei functiei de Ministru, doar de gestionarea Ministerului nu a tarii. In general, se pot face urmatoarele deductii din prevederile legislatiei in vigoare:

1. Dupa cum Legea privind functionarea guvernului nu este suficient de specifica este necesara implicarea Curtii Constitutionale pentru a debloca situatia, iar pe viitor legea organica trebuie completata pentru a preveni incidente similare.

2. Nu toate fortele politice vor sa actioneze conform literei si spiritului legii. Am auzit in ultimul timp tot felul de opinii despre faptul ca daca nu este in constituie sau in lege atunci nu este nici anti-constitutional si respectiv ilegal. Lectia principala pe care partidele trebuie sa o invete este ca prin propria ignorare a literei si spiritului legii supreme sau a legislatiei primare, acestea creeaza precedente ce destabilizeaza predictibilitatea statului de drept. Putinul care mai este functional, cu referinta la statul de drept, trebuie protejat si multiplicat, nu redus la zero.

3. Fara a da calificative, dar ministrii din Guvernul lui Chicu au obligatia interimatului conform spiritului legii. Chiar daca demisionarea “in corpore a guvernului” creeaza iluzia ca ministrii pot pleca si ei, urmand exemplul premierului. Alte prevederi legale din aceeasi lege arata foarte clar ca interimatul este obligatoriu, nu facultativ. Neindeplinirea legii inseamna automat violarea acesteia. De aceea, ministrii risca sa comita ilegalitati.

4. In loc de a face politica si a arunca acuzatii despre lasitate etc. ar fi mai constructiv sa se faca referinta strict la lege si ca acesta este incalcata prin refuzarea indeplinirii interimatului. In acest caz, trebuie identificate penalitatile pentru asemenea abateri.In situatii de criza partidele politice mari din parlament, precum PSRM, dar si alte institutii unde este stabilitate institutionala, Presedintia, trebuie sa foloseasca un discurs care invita la solutii si detensionarea situatiei. Calitalul politic este impermisibil daca duce la insaracirea populatiei! Asadar, Ministrii din Guvernul lui Chicu sunt obligati sa asigure interimatul pana la numirea noului guvern. Nu ai alta alternativa, nu conform legislatiei in vigoare.

In fine, la munca si mai putina politica.

Obligatoriu: Aceasta postare poate fi preluata partial/integral doar cu permisiunea prealabila si cu indicarea sursei Platforma [Fara Ghilimele] cu Dionis Cenusa.

Explore posts in the same categories: Moldova 2021

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un comentariu