Vaccinul Anti-COVID-19 si declaratiile Presedintelui

La o emisiune de la TV8, saptamana trecuta, Presedintele Maia Sandu s-a aratat convinsa ca Guvernul condus de Chicu nu a facut nimic pentru a pregati tara pentru vaccinare anti-COVID. Intr-un interviu pentru Europa Libera, ex-ministra Sanatatii a explicat ca autoritatile au fost tot timpul in negocieri cu OMS pe platforma COVAX si ca ar fi pregatit conditiile pentru stocarea vaccinului:

1. Moldova era in negocieri cu OMS si astepta vaccinuri prin intermediul COVAX. Spre deosebire de Georgia sau Azerbaidjan, autoritatile moldovenesti nu au facut public faptul ca ar comunicat cu companiile producatoare de vaccinuri. Deci, miza principala a fost pe OMS, de la care tara poate obtine vaccinuri pentru cel putin 20% din populatie. Totodata, vaccinurile oferite de OMS prin COVAX nu numara cel dezvoltat de companiile americano-germana Pfizer-BioNTech.

2. In declaratiile oficiale ale UE, de la aprobarea vaccinului BioNTech in Decembrie 2020 nu s-a facut nicio promisiune ca vaccinul BioNTech-Pfizer ar putea fi oferit tarilor terte, inclusiv Moldovei. Din contra, UE a fost foarte specifica ca vaccinul este achizitionat de UE pentru statele membre si state care sunt cu UE intr-un spatiu economic unic – Norvegia, Islanda. In timp ce pentru tarile terte, UE a oferit sustinere financiara in valoare de 500 mil. euro, transmisi platformei COVAX pentru procurarea si distribuirea de vaccinuri. La finele lui 2020, lista companiilor contractate de OMS pentru COVAX nu includea Pfizer-BioNTech.

3. Prin urmare, pana la plecarea lui Chicu, autoritatile moldovenesti s-au bazat pe OMS, care comunica cu UE si primeste asistenta europeana. Sigur, comunicarea cu UE pentru obtinerea vaccinului Pfizer-BioNTech ar fi fost o initiativa perfecta, dar UE nu a comunicat pe acest subiect cu niciunul din vecinii sai. Nici Ucraina si nici Georgia nu au initiat asemenea discutii. Acest lucru anuleaza ipoteza falsa ca Moldova ar fi pierdut trenul din cauza guvernarii.

4. Despre posibilitatea de a folosi vaccinul BioNTech nu stia nici macar Comisia Europeana, pana cand nu a fost validat vaccinul de catre Agentia Europeana pentru Medicamente in decembrie. Cu atat mai mult despre BioNTech putea sti Moldova. De aceea, accesul Moldovei la vaccinul european se datoreaza interesului politic si strategic al autoritatilor romane. Cu alte cuvinte, Presedintele Sandu, investit in functie pe 24 decembrie, nu a negociat cu UE pe marginea vaccinului si nici cu Romania. Nu exista dovezi scrise despre existenta unor asemenea solicitari, nici comunicat de presa si nici alt tip de documentatie. 5. Despre competitia pentru producerea vaccinurilor si a vaccinarii se vorbea in 2020. Rusia sau China folosesc vaccinul drept ocazie pentru a castiga pozitii strategice. In mod similar o face UE, dar si statele membre. Anume in asemenea context vine decizia Romaniei de a acorda ajutor umanitar Moldovei sub forma de vaccin. Pe langa aspectele de afiliere politica a Presedintelui Sandu (PPE) si geopolitica (pro-UE), Romania trebuie sa fie interesata in vaccinarea moldovenilor din motivul cetateniilor duble si a securitatii legate de sanatatea publica la frontiera.

6. Dupa cum fiecare vaccin are specificul sau, iar OMS nu promitea nicidecum BioNTech-Pfizer, autoritatile de la Chisinau nu putea sti despre necesitatea de frigidere care sa mentina temperatura pana la -70 grade Celsius. Prin urmare acuzatiile despre nepregatirea tarii pentru primirea BioNTech este precipitata. Or, cum poti arunca in vant bani pentru ceva (vaccinul european) despre care nu se stia la Chisinau si despre care nici OMS nu era la curent ca poata ajunge in Moldova. Nici macar in tari dezvoltate si producatorul vaccinului Germania autoritatile locale nu erau pregatite din punct de vedere logistic pentru a livra vaccinul in conditii de -70 grade. Au fost raportate incidente cand din cauza transportarii vaccinuluj in ghetarii mobile, a fost necesara retragerea loturilor de vaccin. Acest lucru se intampla la finele lui 2020, atunci cand Bucurestiul anunta despre alocarea unui lot de 200 mii vaccinuri Moldovei, din lotul achizitionat din fonduri UE strict pentru Romania. Asadar, Moldova nu putea sa pregatesca logistic primirea vaccinului european, cand nici macar nu toate statele europene sunt pregatite. Iar decizia Romaniei de a aloca din propriile necesitati pentru Moldova nu a fost negociata cu UE, care oferea vaccinul Norvegiei sau Islandei, nu vecinilor estici, si asta intr-o faza posterioara. De asemenea, nici Presedintele Iohannis si nici Presedintele Sandu nu au comunicat pe acest subiect pe cale oficiala. Iohannis a primit stirea despre vaccin de la Comisia Europeana, iar Sandu de la Iohannis.Aceasta postare urmareste scopul combaterii dezinformarii pe marginea unui subiect de importanta publica.

Obligatoriu: Aceasta postare poate fi preluata partial/integral doar cu permisiunea prealabila si cu indicarea sursei Platforma [Fara Ghilimele] cu Dionis Cenusa.

Explore posts in the same categories: Moldova 2021

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un comentariu