Politica externă “cu ochii închiși” a Moldovei?

După prima vizită a Președintelui Maia Sandu în Ucraina și semnarea unor documente bilaterale, neconsultate din timp, readuc în discuție necesitatea elaborării și publicării programului pentru politica externă. Mai exact, se impune o transparență vizavi de ceea ce constituie prioritățile concrete de politică externă, și respectiv, care sunt măsurile pentru atingerea lor.

Am explicat în postarea anterioară în engleză conținutul actelor semnate de Președintele Sandu la Kiev. Cu excepția faptului că a fost ignorat subiectul conflictului transnistrean, cele două memorandumuri împrospătează relația bilaterală. Cu certitudine, președinția de la Chișinău a trecut cu vederea comentariul lui Volodymyr Zelensky despre “minoritatea moldovenească” din Ucraina. Existența identității moldovenești este extrem de utilă pentru integritatea teritorială ucraineană în raport cu mișcarea unionistă, care a căpătat voce în legislativul român după alegerile recente. Președintele Sandu mai degrabă ignoră acest subiect sensibil, decât să-l abordeze la început de mandat.

În general, existența unei viziuni clare despre politica externă a țării, încorporată într-un document concret, detaliat și a unui plan de acțiuni pentru realizarea acestei viziuni, corespunde principiului de transparență. Doar într-un asemenea anturaj politica externă a țării poate fi monitorizată de actorii non-guvernamentali. Altfel, politica externa poate deveni cu ușurintă victima improvizării și lipsei unei sancționări publice.

Cum poți reacționa la ceva, când lipsește un punct de referință?

Politica externă condusă într-un mediu încărcat cu încredere publică față de președinte are multiple avantaje. Însă, pentru binele propriu (al președintelui), populația nu trebuie să fie cu ochii închiși. Sunt necesare criterii după care pot fi evaluate acțiunile președinției, dar cel mai importat – anticipate și corectate. Așa ceva este imposibil la moment, deoarece se știe foarte puțin despre ceea ce urmează. Această stare a lucrurilor nu contribuie la realizarea unei politici externe deplin transparente, dar și previzibile.

O politică externă mai transparentă sporește răspunderea și responsabilitatea față de acțiunile oficiale întreprinse în interiorul acesteia și invers.

Explore posts in the same categories: Politica Externă a Moldovei 2021

Etichete:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un comentariu