Ministrul de afaceri europene al Finlandei deschide parantezele: Parteneriatul Estic a fost gândit pentru a integra Europa de Est în UE. Moldova are această perspectivă!

Parteneriatul Estic nu este altceva decât „o anticameră” sau un punct de așteptare înainte de a deveni parte componentă a Uniunii Europene. Acest mesaj a fost transmis de către ministrul finlandez de Afaceri Europene și Comerț Exterior, Alexandr Stubb, în timpul discuțiilor ce au urmat după lecția sa publică dedicată subiectului „Viitorul UE: Este oare Nord-Sudul un nou Est-Vest”, susținută la Colegiul Europei (Natolin).

La întrebarea intenționat acordată domnului Stubb referitor la rolul și capacitatea Parteneriatul Estic de a „europeniza” Europa de Est am încercat să disec atitudinea curentă a unui politician originar dintr-un stat membru al UE mai puțin afectat de criza financiară  în care zace mai toată Europa. Pe de altă parte, am urmărit să obțin un răspuns de la un factor de decizie care vine dintr-o țară unde există un sprijin constant vizavi de austeritate și o reticență emergentă față de orice gen de “solidaritate europeană” extinsă asupra unor favoruri financiare pentru europenii sudici. Reieșind din toate aceste aspecte ale relației complexe dintre Nordul stabil financiar și Sudul depășit de criză, era logic să anticipăm un soi de scepticism față de noi valuri de extindere, mai ales spre Estul sărac, chiar dacă aceasta ar putea avea loc într-un viitor mai îndepărtat decât ne închipuim cu toții.

Realitatea este însă de altă natură. Desigur, europenii nordici sunt determinați să disciplineze toți jucătorii europeni care operează cu moneda comună, intenționând să extindă reguli severe de joc și asupra celor care acum sunt în afara bărcii. Dar această sinergie nu se răsfrânge sub nicio o formă asupra procesului de extindere, cel puțin așa consideră absolventul Colegiului European, actualmente ministru al afacerilor europene și comerț exterior  al Finlandei, încarnat într-un adept înrăit al federalismului european. Alexandru Stubb a refuzat să-și ascundă simpatiile personale pentru „proiectul european” și beneficiile generate de acesta. Întrebat dacă el crede că Moldova și Ucraina au șanse reale de a deveni vase comunicante ale Europei de rând cu alte state membre, ministrul finlandez a oferit un răspuns afirmativ, dar neîncadrat însă în niciun fel de spațiu temporal. Acesta a spus răspicat că Moldova, la fel ca și Ucraina, au perspective de adera la UE, dar a sugerat că procesul poate fi doar treptat („pas cu pas/step by step”).

E vorba de o precauție în a specifica sau nu careva termene limită? Sau poate, totuși, Alexandr Stubb a dat dovadă de o abordare realistă din care nu reiese nici-un fel de promisiune, pe care cei de la Chișinău sau Kiev deseori o scot cu forța din partenerii europeni. De fapt, suntem tentați să deducem că a fost mai mult un exercițiu de prognozare din partea ministrului finlandez, exercițiu pliat cu un optimism sănătos și respect față de cauza a est-europenilor.

Un argument plauzibil care poate schimba covârșitor opinia celui convins euro-sceptic este faptul că Parteneriatul Estic a fost lansat înainte de criză, când spiritele erau calme și predominau deciziile raționale. Astfel a opinat euro-optimistul Alexandr Stubb care a ținut să sublinieze că acest Parteneriat s-a născut din dorință firească de a integra părți ale Europei de Est în Uniunea Europeană.

În acest context, putem spune și ministrul finlandez a încercat să ne reamintească că demersul european al Republicii Moldova este unul perfect legitim, ce corespunde cu voința și rațiunea de a fi (raison d’être) a Uniunii Europene.

Explore posts in the same categories: UE şi RM

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: