Rusia oferă „temeiuri” pentru sentimente „antiromâneşti”

Preluat de Revista Internaţională ACUM

Dezaprobarea actului de vandalizare a Monumentului Soldatului Sovietic de la Bucureşti a constituit obiectul notei de protest remise Ministerului Afacerilor Externe al României, publicate de MAE-ul rus la 11 septembrie curent. Partea rusă a protestat faţă de faptul că prin aceasta s-a ţintit ultragierea memoriei celor căzuţi în război „luptând pentru eliberarea României de fascism”. Pe lângă „repararea imediată a consecinţelor actului de vandalism”, autorităţile ruse cer omologilor români să ancheteze acest caz şi să pedepsească sever pe vinovaţi, în conformitate cu acordul ruso-român, semnat la 8 noiembrie 2005, privind statutul înhumărilor militare. 

Potrivit demersului dat, vandalii ar fi fost încurajaţi de faptul că nimeni nu a fost tras la răspundere pentru distrugerea Monumentului Soldatului Sovietic din Iaşi şi pentru profanarea cimitirului soldaţilor sovietici din judeţul Galaţi.

Poziţia Ministerului român de Externe vizavi de acest caz a fost formulată îndată. Spre deosebire de partea rusă, Bucureştiul nu a publicat răspunsul pe pagina sa electronică (care la data de 11.08.09 şi nici ziua următoare nu a fost postat pe www.mae.ro). Despre conţinutul lui a transmis presa română în aceeaşi zi (iniţial comunicat de NewsIn [1]), referindu-se la angajamentul dat Moscovei de partea română privind investigarea cazului de vandalism. Diplomaţia română a notat că va informa despre cursul anchetei prin intermediul canalelor diplomatice uzuale, menţionând că cinstirea memoriei celor căzuţi în luptă alcătuieşte un element important al agendei bilaterale a celor două state.

De fapt, opinia exprimată de partea română reprezintă opţiunea corectă pentru soluţionarea chestiunii date pe cale diplomatică, fără a produce efecte nefavorabile asupra opiniei publice din cele două ţări. În mod contrar a procedat Ministerul rus, care a prezentat unilateral „cazul vandalizării”, ceea ce exprimă anumite nedumeriri în legătură cu caracterul accidental al profanărilor, dar şi privitor la scopul notei de protest emise de ea.

Pretenţiile faţă de Moscova ţin în primul rând de modul în care a fost informată opinia publică despre acest caz, fiind omis răspunsul formulat de Bucureşti. Alt reproş ţine de „judecăţile de valoare” conţinute în comunicatul expediat de MAE-ul rus, care în mod normal trebuie să fie echidistant şi strict factologic. Aspectul pur tendenţios se referă la faptul că actul de vandalism comis la Bucureşti este interpretat de partea rusă drept consecinţă a nesancţionării infracţiunilor similare anterioare. Astfel, se induce impresia că Bucureştiul ar încuraja deliberat asemenea manifestări.

În condiţiile unor relaţii deloc simple dintre România şi Rusia, apariţia unor asemenea „erori de interpretare şi comportament”  al instituţiilor diplomatice este inadmisibilă, constituind surse pentru noi provocări. Ţinta lor în cazul dat este partea română, expusă deseori unor campanii „antiromâneşti” pe spaţiul CSI, inclusiv cu medierea Rusiei. În contextul celebrării a 65 de ani de la Marea Victorie a Armatei Roşii şi a scandalurilor politice legate de rolul controversat al forţelor sovietice în cel de-al doilea Război Mondial, există şi mai multe motive pentru asemenea îngrijorări.

Cazul profanării Memorialului Soldatului Sovietic la Bucureşti trebuie privit şi prin prisma complicaţiilor relaţiilor moldo-române cauzate de guvernarea comunistă moldoveană şi a rezistenţei manifestate de PCRM faţă de noua guvernare, cu utilizarea activă a motivului „antiromânesc”. Campania de defaimare demarată de comunişti împotriva aşa numiţilor „unionişti” ai politicii moldoveneşti – liderii PL şi PLDM, precum şi premisele tot mai evidente pentru anticipate, necesită noi impulsionări ale opiniei publice moldoveneşti. Or, preluarea competenţelor de Preşedinte al RM de către spicherul legislativului, Mihai Ghimpu, cunoscut pentru viziunile sale pro-româneşti, şi preşedinţia RM în CSI-ul concentrat în prezent pe conservarea şi promovarea viziunilor pro-sovietice, sunt folosite de PCRM pentru a bulversa societatea moldoveană şi a o atrage de partea sa. De aceea, proliferarea incidentelor „anti-sovietice” în ţara cu care noua guvernare de la Chişinău doreşte să relaţioneze este suspectă, în special din perspectiva gafelor premeditate ale diplomaţiei ruse şi a relaţiilor speciale dintre fruntaşii Kremlinului şi PCRM.

MAE-ul român urmează să se pronunţe de urgenţă faţă de comunicatul emis de Moscova (public, inclusiv pe calea paginii sale electronice), minimizând impactul eventual al dezinformării desfăşurate împotriva intereselor româneşti, inclusiv în vecinătatea apropiată. De asemenea, aceasta va ineficientiza activitatea propagandistică a comuniştilor bazată pe „antiromânism” direcţionată spre distrugerea Alianţei pentru Integrarea Europeană.

Referinţe:

1. Romania transmite regrete Rusiei pentru vandalizarea monumentului soldatului sovietic din Bucuresti, http://www.ziua.net/news.php?data=2009-09-11&id=38357

Explore posts in the same categories: moldova, România, Rusia pretutindeni

2 comentarii pe “Rusia oferă „temeiuri” pentru sentimente „antiromâneşti””

  1. Sergiu Says:

    Cred ca astfel de actiuni din partea ministerului rus au efect null. In fata cui doreste Rusia sa discrediteze Romania? In fata cetatenilor rusi? In fata mosnegilor din RM sau in fata mafiotilor din CSI?

  2. Denis Cenusa Says:

    Rusia are nevoie de asemenea speculatii pentru a propulsa Rezolutia privind rolul Armatei Sovietice in cel de-al doilea RM in cadrul ONU, in general. Iar in particular, aceste chestii pot fi folosite nu numai pentru Rep. Moldova, dar si pentru Ucraina. Studentii si societatea civila din RM nu constituie majoritatea societatii. Pe malul stang al Prutului sunt grupuri numeroase de persoane care privesc sceptiv la Romania, in pofida faptului ca aceasta cheltuie sute de milioane de euro pentru regimul de vize gratuit si numeroasele facilitati oferite studentilor basarabeni. Scopurile scuza mijloacele in viziunea Rusiei si aliatilor ei, de aceea, Romania trebuie sa fie extrem de atenta la aceste campanii de dezinformare.


Lasă un comentariu