Nagacevschi s-a tradat pe sine, PLDM-ul si intreaga Alianta pentru Integrare Europeana

Preluat de HOTNEWS.MD, BASARABENI.RO,

Principalul investigator al evenimentelor din aprilie 2009, una din sperantele „verzi” a liberal-democratilor a cazut prada ispitei materialiste. Candva sincer aparator al drepturilor omului (urmarind oricum si beneficii economice), acum s-a vandut intereselor unor oameni de afaceri mai dubiosi din Moldova. Pasiunea pentru dosare „mondene” gen „Plahotniuc versus Mocanu” si remunerarea multumitoare l-au convins pe Nagacevschi nu doar sa se apuce de sonorul caz, dar si sa se lepede de formatiunea care anterior l-a achizitionat si l-a adus in randul parlamentarilor moldoveni.

Autoeliminarea din circuitul politicii active a fost constienta, Nagacevschi punand accentul pe ofertele mai banoase care misca in afara legislativului oricum plictisitor si plin de resctrictii in comparatie cu mediul vesnic dinamic de avocati, interese si avantaje economice. Aceasta retragere chibzuita reprezinta atat o pierdere, cat si o oportunitate pentru PLDM.

Dezavantajul consta in slabirea memoriei de partid, deoarece Nagacevschi alaturi de alti „lideri verzi” a pus umarul la formarea si institutionalizarea liberal-democratilor. Alaturi de Tanase si Godea, Nagacevschi a asigurat nucleul necesar pentru PLDM, ajutandu-l pe Filat sa se acomodeze cu electoratul si sarcine impuse de etapa post-comunista. Anume pentru rolul jucat atunci, precum si pentru complicitatile de atunci, putini dintre fostii sai colegi se incumeta sa-l scalde in critica.

Totodata, plecarea definitiva si ireversibila a „avocatului CEDO” inseamna pentru aceasta formatiune oportunitatea de a recicla interiorul partidului, perturbat de influxurile masive si extinderea fortata, ba chiar artificiala si exagerata in privinta acapararii majoritatii sectoarelor vietii publice. Este un moment crucial pentru ca PLDM sa-si regandeasca strategia comportamentului politic, pentru a anticipa noi „deraieri nagacevschiene” in sanul si la diferite nivele ale formatiunii. Astfel ca putinul timp care a ramas pana la alegerile parlamentare si eventual prezidentiale poate fi folosit pentru tratarea PLDM-ului de prezentele si potentialele carente launtrice.

Pe langa propria deconspirare, Nagacevschi a produs o ruptura in perceptia opiniei publice, puternic debusolata dupa trecerea acestuia intr-o echipa politica straina. Electoratul liberal-democratilor a fost uluit de usurinta cu care fosti lideri de partid sunt racolati de altii. Desi, avocatul a incercat sa-si camufleze plecarea cu dorinta de a proteja imaginea PLDM, repercusiunile il vor afecta in mod iminent si vor cauza anumite taxari din partea publicului atent.

Beneficiarul principal al acestei conjucturi politico-oligarho-justitiare este Partidul Liberal, spre care vor migra alegatorii de dreapta dezamagiti in PLDM-ul parasit de Nagacevschi. Decis sa joace pentru „prietenul bun al democratilor”, „avocatul CEDO” va amplifica si mai mult rivalitatea dintre PLDM si PDM, despicand cicatricele pe care Alianta pentru Integrare Europeana cu greu si le vindeca dupa fiecare cearta dintre componentele sale.

Tripla tradare comisa de renumitul avocat si aparator al drepturilor omului poate insa marca, pentru o perioada lunga de timp, politica locala si atitudinea populatiei fata de coalitia liberal-democrta, care pretindea ca este antipodul perfect al PCRM. Prelungirea relatiilor cu fostii protectori si sprijinitori ai comunistilor ar putea discredita Alianta, iar misiunea asumata de Nagacevschi poate ingrosa aceasta perceptie.

Explore posts in the same categories: Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", moldova, Vlad FILAT

2 comentarii pe “Nagacevschi s-a tradat pe sine, PLDM-ul si intreaga Alianta pentru Integrare Europeana”


  1. Eu cred ca Lupu si comunistii vor profita din plin de Ghimpu in aceasta campanie la prezidentiale. Pentru ca „alianta” Ruso-germana va miza pe un candidat unic PCRM-PD in persoana lui Lupu, iar Filat avind ca si concurenta in afara de lupu pe Ghimpu nu prea are sanse de izbinda. Desi Ghimpu va fi folosit pe postura de „idiot util” sau s-e prea poate scenariul sa fie mai demult pus la cale avind in vedere intilnirea lui Plahotniuc cu Ghimpu, Urechean si Lupu la Nobil Club de prin luna octombrie.

    Pe de oparte Ghimpu, intradevar cistiga acum de pe urma polemicii cu Voronin, acum de pe urma polemicii dintre Lupu vs. Filat.

    De cistigat mai are PCRMul si PDul. Ultimul sondaj a aratat exact aceasta tendinta unde PLDM a scazut cu 4 procente iar PD a crescut.

    Pina la urma perdantul va fi societatea, pentru ca un grup oligarhic va inlocui alt grup oligarhic, iar toata „razborca” asta duce doar la farimitarea statului.

    Si toate aceste tulburari mai demonstraza inca odata inutilitatea referendumului.

  2. Vitalie Spranceana Says:

    minunata democratie moldoveneasca facuta de la televizor: a fost de ajuns sa iasa un ins, Sergiu Mocanu, trecut si el, ca toti ceilalti (Lupu, Filat, Nagacevschi) prin vreo 15 partide si partidute, si sa indruge ceva (fara dovezi si fara probe, c-asa-i la noi) si toata lumea l-a crezut si s-a apucat sa-l besteleasca pe killerul Plahotniuc…
    imediat comentatorii democrati s-au facut a uita de prezumtia nevinovatiei (garantata, in tara asta democratica inclusiv ultimului violator pana la demonstrarea contrariului), principiul rezolvarii conflictelor dintre cetateni si grupuri de cetateni in justitie (Mocanu zice ca n-are probe, dar tot el zice ca justitia nu-l intereseaza, credeti-ma tipa, ca eu am dreptate, si trebuie sa ne uitam in ochii lui frumosi si sa-l credem, ca-i sincer sireacul. si daca maine scoate pistolul, tot trebuie sa-l credem – se stie ca feciorii lui tot au incercat sa fuga de elge dupa o bataie in discoteca si taticu a facut scandal la tv si s-a terminat, dupa 29 iulie, cazul. semn ca lui i se poate)…
    nu mai conteaza ca nimeni n-a dovedit nimic in privinta lui Plahotniuc, pentru patriotii de paie moldoveni e important ca adevarul sa fie plauzibil (adica sa semene a adevar si sa fie in conformitate cu teoriile conspirationiste – mafia sta in spatele lucrurilor)..ca mafia face trafic cu tigari in Romania ziua in amiaza mare sau ca mai privatizeaza ilegal niste spatii de stat (se refera la toti.
    in fine, scandalul e pur politic, a zis-o si Mocanu la Publika – i-am spus lui Lupu sa se dezica de Plahotniuc si nu iesea povestea aia – cum ar veni, pana la urma nu conteaza soarta reala a afacerilor tenebre a lui Plahotniuc ci faptul ca el are niste elgaturi politice incomode, putea fi mafiot in continuare dar n-ar fi trebuit sa se elge de Lupu, adica, mafia e incomoda doar cand e legata de adversarul politic, al unora..
    deci, e un scandal politic dar e ingrijorator ca tot felul de comentatori si amatori de-a datul cu parerea ocolesc procedurile legale, chiar le nesocotesc (prezumtia nevinovatiei si altele).
    cam putintel atasament pentru „reguli democratice’.


Lasă un comentariu