Cătălin Josan, discriminat la Eurovision România pentru că este originar din R.Moldova?

Alt caz mai elocvent de discriminare a unei persoane pentru că este basarabean, originar din spaţiul pruto-nistrean, decât cel care îl prezintă pe cântăreţul Cătălin Josan nu poate fi găsit. Apreciat pentru talentul său, cu fani în multe ţări europene, dedicat în special pieţei muzicale din România, Cătălin nu reuşeşte să convingă al doilea an consecutiv că poate şi trebuie să fluture tricolorul la concursul Eurovision. Motivul este simplu şi a fost circulat intens în presa online chiar înainte de etapa finală a selecţiei naţionale, vizionate joi sâmbătă de publicul românesc. Toată problemă constă în originile tânărului şi în faptul că formatorii de opinie români, juriul şi cei care au votat ca să meargă altcineva la Baku nu vor să fie reprezentaţi de „un basarabean”.

La nivel local am întâlnit cazuri în care basarabenii au fost puşi în urmă după romi, deopotrivă discriminaţi în societatea românească contemporană. Cu certitudine, multor tineri din R. Moldova le este complicat să se adapteze la realităţile româneşti, care exclud şi contracarează moldovenismul şi infleunţa rusească, atât de puternic implantate în mentalitatea basarabenilor/moldovenilor. Nu i-a fost uşor nici lui Cătălin şi aici ne amintim cu ce greutate el a fost declarat câştigătorul Megastarului. Dar a izbutit, şi la fel ca şi el mulţi alţi basarabeni, care o duc bine şi sunt perfect integraţi în comunitatea românească. Dar nici unul din aceştia, inclusiv Cătălin, nu poate să înfrunte prejudecăţile care domină printre români, unde vei fi oricum altfel dacă ai accent basarabean sau vorbeşti rusa deşi posezi o română mai cizelată decât mulţi din dreapta Prutului.

Vorbesc despre numeroasele istorioare relatate şi diseminate de cei mai curajoşi, care nu se ruşinează de faptul că s-au născut la Chişinău, Bălţi sau Cahul, au dublă cetăţenie, vorbesc limba rusă şi le place cultura rusă, pe care nu o amestecă nicidecum cu ororile condamnabile comise de staliniştii, sovieticii sau comuniştii din URSS. Meritele trebuie să fie puse din start în capul mesei, nu originea geografică, dialectul sau altceva, pentru că toate ne conduc iminent la discriminare, aceleaşi gulaguri, segregare pe principii de rasă, etnie etc.

E limpede că puţini se găndesc la aceste aspecte importante, pentru că dacă este discriminat Cătălin, cu autoritatea lui oricum emergentă, dar oricum autoritate, atunci ne închipuim ce li se întâmplă studenţilor simpli, confruntaţi zilnic cu tratament discriminatoriu.

Pentru a nu fi acuzat de partizanat poate fi comparata piesa interpretată de „Mandinga” cu cea a lui Cătălin Josan. Diferenţa este enormă şi vorbim despre ceea ce vrea să promoveze România la Eurovision, Intenţia este să-şi bată joc de concurs, ca să aibă europenii încă un motiv să ironizeze pe seama gustului românilor, sau totuşi cineva s-a gândit să scoată în prim plan talentul? Indiferent de faptul că acesta este întruchipat de cineva mai aproape sau mai departe de Prut. Etichetat drept „basarabean”, Cătălin nu a putut să rupă din votul telespectatorilor, în mare parte iubitor de „manele”, căci Mandinga anuma asta reprezintă, la care se mai adaugă amestecul cacofonic de stiluri, limbi şi prestaţie scenică, „elemente de umplutură” prea neuniforme pentru o singură piesă.

Pun o întrebare pentru statul şi cetăţenii români: Oare acesta este preţul posibilităţii de a redobândi cetăţenia? Discriminarea cotidiană, în muzică sau în altă sferă a vieţii?! Dacă da, atunci să o spuneţi înainte ca oameni să depună jurământul. Dar din păcate, raţionamentele sunt politice şi chiar geopolitice la Bucureşti, iar la moldoveni/basarabeni predomină interesele pragmatice, chiar şi la studenţii plecaţi la studii în România. Această comercializarea a valorilor a şi provocat această separaţie, ignoranţă pe ambele părţi.

Cătălin Josan şi participarea lui la Eurovision România este o probă ce trebuie înţeleasă şi ca un semnal care indică că această problemă există. S-a gândit cineva că acest tînăr nu şi-a propus drept scop să reprezinte R.Moldova, deşi o poate face. În schimb vrea să o facă pentru România. De ce? Primul lucru la care mă duce gândul este sentimentul de mândrie, care trebuie încurajat şi încetăţenit, dar nu dezonararea acestuia.

Totuşi, Cătălin vrea cu orice preţ să cucerească auditoriul european, chiar dacă în ţara-adoptivă (după cum obişnuieşte să spune chiar el referindu-se la România) este împiedicat să o facă. Discriminarea trebuie încetată dacă România vrea să fie atractivă pentru proprii cetăţeni şi pentru cei pe care îi naturalizează sau îi adoptă prin politica de redobândire a cetăţeniei.

Explore posts in the same categories: Uncategorized

13 comentarii pe “Cătălin Josan, discriminat la Eurovision România pentru că este originar din R.Moldova?”

  1. Ionut Says:

    Denis, articolul tau se bazeaza pe speculatii (de la un capat la celalalt) si deformarea realitatii.
    Catalin Josan nu a fost discriminat. A fost un concurs in care cineva a trebuit sa castige. Probabil, te-ai bazat pe o declaratie imprudenta facuta de Lucian Viziru. Dar, omiti faptul ca Lucian a fost aspru criticat pentru acea declaratie, iar Catalin a obtinut o incredere mult mai mare din partea publicului.
    Acum, citeste ceva din partea cuiva care locuieste de 10 ani in Romania si nu a simtit nicio clipa ca este discriminat. Cineva care nu speculeaza, dar iti prezinta realitatea asa cum e.
    1. Discriminarea exista numai in capul moldovenilor inadaptati. Sunt foarte multi moldoveni care vin in Romania si refuza sa se integreze in societate. Ei stiu cei mai bine, ei comenteaza pe la colturi, ei sunt destepti, ei se diferentiaza, vorbind stricat ruseste. De altfel, sunt doar niste persoane cu idei preconcepute, fara educatie si cu foarte multa lipsa de bun simt. M-am simtit de foarte multe ori jenat in prezenta lor, dar nu m-am indepartat de ei pentru ca sunt ai mei si stiam ca cizelarea lor cere timp.
    2. Romanii iubesc manelele. Ei, zau?! Am foarte multi prieteni romani, am avut si am foarte multi colegi romani. Niciunul nu iubeste/iubea manelele. Cu siguranta, sunt si asemenea romani. Acestia provin, in general, dintr-un mediu intelectual mai scazut. De aceea, generalizarea este superflua. Recomandare: mai uita-te pe youtube sau pe diverse forumuri si ai sa visezi ce cuvinte „frumoase” au unii romani la adresa manelelor.
    Denis, revino-ti! Scrie pe teme serioase si fii cat mai obiectiv. Nu te mai baza pe stereotipuri, pe speculatii si nu incerca sa manipulezi. Altfel, e clar ca ai un scop, iar in spatele tau se afla cineva. Sincer, rosesc eu pentru tine ca ai decazut atat.
    Apropo, Catalin este foarte apreciat aici. Piesele sale sunt promovate si aparitiile sale la TV sunt apreciate. O spun in cunostinta de cauza. Si nu numai Catalin este apreciat. Sunt apreciati toti „basarabenii” (ce termen cretin) care vor sa se integreze si sunt educati. Petru mine, faptul ca sunt „basarabean” a reprezentat un avantaj de foarte multe ori incepand cu facultatea si terminand cu serviciul.

    • deniscenusa Says:

      Ionut, ma bucura faptul ca tu ai reusit sa te integrezi si sper ca nu esti unicul. Cat priveste problema discriminarii, din pacate, ea exista, si nu vorbesc din speculatii sunt si studii, care se refera atat la perceptii cat si la problema cu studentii basarabeni, cetatenie si alte lucruri. In rest judecatile tale chiar ma mira, caci a-ti exprima un punct de vedere nu este o crima, mai ales in societe pretins democratice. Nu vad nicio decadere, si te invit sa urmaresti studiile in domeniu, nu exista nu lumea asta doar speculatii. Mi se par ridicole atacurile la persoana doar pentru aceea ca nu iti place ce spune. Si e vorba de comentariu, ca fiu mai concret, atunci cand scriu sau altii scriu analize, studii, cercetari, opereaza, la o metodologie si instrumente de cercetare, aici e vorba de o opinie asupra un subiect concret. Multumesc.

      • gigi Says:

        Acum astept un articoldespre discriminarea romanilor in Basarabia. am prieteni romania care au venit in chisinau si s-au blocat in lift, au sunat la lift-service (companie de stat) si era o rusoaica care nu intelegea ce vor astia. Au stat juma de ora in lift, pentru ca cineva nu stia „moldoveneasca” (banuiesc ca asa se cheama limba in care scrii matale si dodon). In Nr.1 magazin, la fel, nu se puteau intelege ca erau DOAR vorbitori de rusa, au venit supervizorii ca sa se inteleaga? Despre asta nu scrii?

        si de ce marogel trebuia sa castige josan? mi-a placut melodia lui, dar publicul decide, ie nu mi-a placut mandiga, dar daca asa a fost sa fie, asta e. O buna parte din juriu a dat 10-12 puncte lui catalin.

        Acum pe bune, daca vine un roman tanar si relativ neafirmat (josan e la inceputul carierei) si participa, crezi ca o sa il voteze moldovenii alde matale, care cand aud cuvant „roman” se acopera cu bubitze pe tot corpul?

        Statlisti hrenovi…

  2. Ionut Says:

    Cu placere, Denis! Nu o lua, te rog, ca pe un atac personal. Si ai dreptul sa-ti exprimi parerea. Pana la urma, exista persoane care au discernamant si stiu sa inteleaga opiniile. Dar prea insistam pe anumite prejudecati. Imi spui de studii. Imi permiti sa-ti zic ca eu am simtit altfel realitatea? De multe ori studiile astea au carente grave. Nu o sa intru in amanunte.

    • deniscenusa Says:

      Ionut, acum, sincer, cred ca viziunea ta este echilibrata, deoarece initial ai folosit niste calificative, care decat ca niste excese emotionale nu le puteam numi. E o problema la acest capitol, si am vorbit si cu profesori basarabeni in Romania, care franc au recunoscut acest lucru. Cred ca nimeni nu-si bate capul cum sa-i ajute pe unii sa se integreze, ci mai degraba ii foloseste ca si mercenari ideatici contra moldovenistilor. Si, aici, repet pentru totii, inclusiv acei care citesc doar titlurile, nu m-am pronuntat in favoarea moldovenismului, iar toata critica mea este indreptata pentru a semnala problema. Nu o fac pentru a intra in cearta cu unionistii si alte specimene extremiste, care navigheaza la buna voie sau la comanda cuiva pe internet. Merci pentru intelegere, si repet este un comentariu, nu un articol analitic sau cercetare, daca vrei sa vezi din astea gasesti cate vrei pe blog si in google. Multumesc.

    • marin Says:

      Ca sa fii corect pe de plin e necesar sa cunosti prea bine situatia in care se afla Catalin. Insa reisind din presa romana e de crezut ca situatia e caracterizata obiectiv. Cum sa-si permita Romania sa fie prezentati de un moldoveann, sau cum le spun ei de un basarabean!?

  3. alex pop Says:

    De ce dupa ’90 Anastasia Lazariuc a avut o cariera frumoasa in Romania? 🙂

  4. Hmeli Suneli Says:

    În România normalitatea înseamna sa nu preferi lb. rusa, maghiara, etc. în detrimentul limbii române. Afara de cazul ca faci parte dintr-o minoritate etnica, dar si atunci e indicat sa vorbesti româneste la nivel de conversatie simpla, pentru a te putea descurca la lucru, la magazin si în viata de zi cu zi. Daca insisti sa nu te integrezi (si avem si asemenea cazuri), iti faci singur probleme. Societatea în general nu va simpatiza cu tine. E bine, e rau asta e situatia. Asta a fost strategia noastra de supravietuire de veacuri: cine insista sa nu ne învete limba, va fi exclus pâna la urma. Moldovenii de la est de Prut nu sunt o exceptie, si ei trebuie sa se integreze daca vor sa traiasca în România. Nu conteaza atâta accentul, cât corectitudinea limbii. Avem si noi vorbitori cu accent moldovenesc, ardelenesc, oltenesc si nu au nici o problema. Daca vrei sa lucrezi într-un domeniu unde ai de-aface cu publicul, sau la radio-tv, e indicat sa lasi accentul local deoparte si sa vorbesti în limba literara pt. ca te adresezi unui public mai larg si vrei sa te faci înteles de toata lumea. Situatia din România nu e chiar foarte diferita ca cea din Franta, Italia, America. Trebuie sa te integrezi daca vrei sa traiesti acolo. Sansa ca sa poti schimba tu pe localnici e minima, ei sunt milioane, asa ca mai bine lasi complexele provinciale la o parte si te comporti si tu ca bastinasii. Nu cred ca mai e nevoie sa explic de ce ideile moldoveniste n-au nici o sansa în România, las asta pentru alta ocazie. 🙂

  5. Gabriel Says:

    Dionis,

    1. „Nu o fac pentru a intra in cearta cu unionistii si alte specimene extremiste,”. Deci dupa tine, unionistii ar fi extremisti. Interesant punct de vedere ! Asta înseamna ca toata clasa politica româneasca de la 1848 care a vrut unirea era extremista ! Romania este formata prin unirea mai multor teritorii, deci e o tara de extremisti. Probabil, la fel e si Germania sau Italia ! UE e probabil si ea extremista !

    2. „Nu i-a fost uşor nici lui Cătălin şi aici ne amintim cu ce greutate el a fost declarat câştigătorul Megastarului” – in ce a constat greutatea ? Dupa votul publicului, a fost imediat declarat castigator ! Nimeni nu i-a contestat asta ! Si tocmai faptul ca a castigat acest concurs, arata ca nu a fost discriminat !

    3. Unde sunt studiile care arata ca basarabenii sunt discriminati în România ? NU contrazic faptul ca intr-adevar s-ar putea sa fie cazuri izolate de discriminare si ca probabil in fata unui candidat din Romania la fel de bine pregatit, prioritatea nu va fi data celui din Basarabia, dar de aici si pana la a face o intreaga teorie privind discriminarea basarabenilor si tratarea lor mai rau ca a tiganilor e cale lunga ! Romania a primit aproape un milion de refugiati din Basarabia si Bucovina in 1940. Multi altii s-au intalat dupa 1990.

  6. Ion Says:

    Unionistii sunt extremisti? Cenusa greseste amarnic! Nu se poate de scris asa ceva!

  7. Alexandra Can Says:

    Nu sunt de acord cu cele scrise. Motivul este foarte simplu. Unde munceste cu iscusinta Nicolae Botgros? Si multi alti basarabeni, care au fost promovati anume in Romania? Cine i-ar fi sustinut pe Pavel si Cleopatra Stratan? Stiti si numarul basarabenilor-absolventi ale institutiilor de invatamint din Romania?
    Da, nu exista padure fara uscaturi. Asta nu inseamna ca anume basarabeanul nostru a fost limitat in drepturi. De ce nu a venit sa participe la concurs in Basarabia? Poate avea sanse mai mari. Aici trebuie sa intelegem: Catalin Josan constientizeaza ca e una sa reprezinti o tara mare la Eurovizion si e alta sa prezinti o tara……asa cum o stim noi…..
    Intr-o tara mai mare e si mai greu sa fii” number 1″. Si totusi Catalin a fost „number 1” la acel concurs.
    Noi nu putem sa nu criticam. Suntem buni pentru critica.

  8. Titirez Says:

    Denis,
    Intr-adevar ai dreptul la opinie. Si nu numai la opinie , ci si la alegere!! Alegi sa fii roman sau alegi sa fii”moldovean”. Si o poti arata oricand … prin vot. Nu asta e problema. Problema e ca daca alegi sa fii”moldovean” in ciuda tuturor evidentelor structurale care nu iti dau dreptate si nu iti vor da niciodata, pentru ca e contrar logicii stiintific demonastrabile, atunci comporta-te ca atare. Corect, demn si cu bun simt. Nu ataca Romania si „romanismul”. ! Macar atat sa faci, daca tot sustii extrem de vehement ca vorbesti impecabil limba romana , recunosti statusul cultural in care si „moldoveanul” se integreaza. Vrea sau nu vrea , realitatea e mai puternica decat dorinta . Oricum ai incerca sa o demontezi. Fondul latin al limbii „modovenesti” nu va dispare nici intr-o mie de ani!! Nu e clar? Nu iti este clar? Atacurile tale nu sunt , nu pot fi luate nici macar ca si obiectii… la ceva . La ce , in fond?Sunt mentalitati si prejudecati pe care nu le poti controla si rabufnesc inconstient uneori. S-au implementat /ti s-au implementat ani si ani la rand prin instructia si educatia la care ai fost supus poate prin scoala cel mai mult, dar si in familie..Nu numai tu,bineinteles,esti in aceasta situatie. Sunt zeci de mii , poate sute de mii intre basarabenii de azi… Fac rau ca o spun? Denigrez prin adevarul care e cu totul evident? Nu cred. Gandeste-te bine ca nu ma poti acuza de asa ceva !!!. Doar cei animati de ura viscerala si nepotolita imbratisata irational, pot gandi si simti in acest mod. intr-un dialog roman-roman. Iti scriu toate astea citind ce spune IONUT!! Baiatul incearca sa te inteleaga , dar dreptate nu iti poate da nici el. Si nu iti da!!
    Parerea mea (vorbesc foarte sincer de data asta!)) este sa iti iei o pauza de gandire, de introspectie launtrica. Sa stai si sa reflectezi la toate cele. Nu esti acuzabil de lipsa de inteligenta. Asta NU!! Dar nu stiu cum se face ca inteligenta ta a apucat pe drumul negativismului romanesc. In timp ce el -romanismul- se zbate in Basarabia in adevarate chinuri ale iadului. Tot ce e acolo la voi romanism latent e sfasiat launtric intr-un fel de tragism netarmurit. Si, indraznesc sa spun ,demn de pana si arta unui Shakespeare ! Indemnul meu, am convingerea asta de neclintit , ar fi /este cel mai sanatos lucru pentru constiinta ta de om.De zbuciumat te simt ca esti zbuciumat,chiar daca nu vei recunoaste deschis si … in scris. Ma gandesc ca iti va face bine ceea ce te indemn sa faci.
    PS- Am citit , acum inainte de a incheia, ce spune d-na Alaxandra Can. Se dau acolo niste exemple cum nu se poate mai potrivite pentru demolarea sustinerilor tale. Te invit sa vii in satele romanesti si sa vezi cu ochii tai cat de pretuit este maestrul Nicolae Botgros!! Nu de mine, nu de intelectuali!! De omul de rand, de taranul roman care isi are educatia muzicala in folclor si numai in el. Si din care George Enescu a scos nestemnate cu sclipirile sale de genialitate. Cine nu-l pretuieste pe Botgros in Romania ? Cine face deosebire intre el ca roman basarabean si romanul roman? NIMENI!! De ce traiesti un complex de inferioritate vizavi de romani si de ce ti-l intretii??Catalin Josan (eu il consider roman neaos!) este artistul care stie deja ca se afla intr-o competitie de creatie romaneasca de la „Nistru pan` la Tisa” si nu i se sustrage. Criteriile de acordare pentru un oarecare festival muzical european(ajuns, intre altele fie spus) la cote de politizare fara rost, ba chiar excesive si daunatoare , nu au nicio relevanta pentru sudoarea si munca intensa a lui Catalin Josan de a-si impune personalitatea artistica. Si tot asa pot si poti spune si despre Cleopatra Stratan(o minune de fata, atat de indragita in Romania pana si de copii de la gradinita!) si tatal ei!!! Ti-e iti place George Zamfir si muzica lui unica? Te reprezinta sau NU???? Mult regretata familie Aldea Teodorovici te reprezinta sau NU? Pe mine DA!! O tara intreaga- ROMANIA- a suferit pentru disparitia celor doi soti in nefiinta!! I-a dispretuit cineva in Romania cum ca ar fi basarabeni? Pe ei cei care ne-au facut sa ne vibreze inimile la cea mai inalta amplitudine cantand ca nimeni dintre romani pe eternul EMINESCU? Pana si azi in Romania sunt fredonate cantecele lor de dor si de durere!!!! Hai, raspunde te rog cinstit la aceste intrebari!!!

  9. Titirez Says:

    PS- a se citi , va rog … „Tie iti place…” in loc de…” Ti-e iti place..”
    Cu multumiri.


Lasă un comentariu