Cine îl amenință cu moartea pe liderul de la Tiraspol?

Presiunea psihologică a fost mereu folosită ca o modalitate de schimbare a comportamentul individului, înconjurându-l cu fobii și neîncredere. Interesul față de noul șef al administrației de la Tiraspol în materie de amenințări cu răfuiala fizică sau de orice altă natură poate veni din mai multe direcții. Scopul atacurilor telefonice contra lui Șevciuk vizează în mod evident antagonizarea cu Chișinăul. Este puțin probabil ca motivația să fie alta din moment ce făptașii folosesc deliberat numerele de telefon înregistrate în dreapta Nistrului, atrăgând suspiciunile asupra Chișinăului. Dar cine este autorul acestei diversiuni cu efecte de intoxicare a opiniei publice locale (transnistrene)? Vom numi actorii care vor să-l ajute pe Șevciuk să o apuce pe drumul lui Smirnov în ceea ce privește atitudinea plină de îndoieli față de Chișinău.

Grupuri de diversioniști contractați de Rusia: Tiraspolul se subordonează în totalitate Moscovei și va introduce în curând rubla rusească ca valută de circulație, cu scopul intensificării contactelor de afaceri și apropierea regiunii de Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Dar Șevciuk, ca și anterior, se dovedește a fi prea credul și prea deschis în relație cu dreapta Nistrului, ceea ce nu coincide cu obiectivele strategilor ruși. Amenajarea unei situații convenabile Rusiei în procesul de reglementare a conflictului înghețat depinde de imunitatea Tiraspolului la „diplomația de încurajare” aplicată de Chișinău prin utilizarea resurselor și instrumentariului europene tot mai variat, dar și de atmosfera generală în regiune. Apelarea la subterfugiile cu amenințările reprezintă astfel un mijloc prin care cineva la Moscova dorește și poate reuși să reanimeze sentimente de neîncredere reciprocă între cele două maluri, prezente pe timpul lui Smirnov. Cu cât mai multe motive de suspiciune vor fi generate, cu atât Tiraspol se va ține mai departe de Chișinău, iar Moscova se va impune ca autoritate-tutelă în regiune.

Actori locali de origine transnistreană: Schimbările determinate de venirea lui Șevciuk la putere și demontarea treptată a sistemului decenal ridicat de Smirnov poate să deranjeze multe grupuri de interes. Amenințările cu moartea pot fi calificate și ca aluzii subtile pentru schimbarea direcției politicii purtate de noul lider de la Tiraspol. Un conflict de interese legat de reîmpărțirea sferelor de influență, pe de o parte, și încercare acestor grupuri de a crea un dușman extern pentru a-l distrage pe Șevciuk de la realitățile interne. Având convingerea că intențiile prietenoase ale Chișinăului sunt false, liderul tiraspolean va canaliza eforturile, resursele, dar și atenția, pentru a lupta contra inamicilor imaginari, pierzând din concentrația necesară pentru a ține în hățuri mișcările diverselor „сentre de influență”.

In(a)micii de la Chișinău. Lansarea amenințărilor telefonice poate avea drept autor opoziția comunistă, care vrea să multiplice dificultățile cu care se confruntă Alianța pentru Integrare Europeană. Dacă acest personaj cu adevărat este implicat în campania de producere a fobiilor în imaginația leadership-ului de la Tiraspol, atunci lucrurile pot fi dezvăluite de autoritățile din dreapta Nistrului și folosite pentru a atrage la răspundere PCRM-ul. Cu certitudine comuniștii vor avea de câștigat dacă se tensionează relația între cele două părți în conflict, aspect folisit și ca o demonstrație nouă a incapacității actualei guvernări. Dar se pare că Chișinăul nu poate dovedi acest lucru, fie întâmpină greutăți de ordin tehnic, sau comuniștii nu au nimic în comun cu acest caz.

În linii mari, oricine din acești actori ar avea un interes viu de a produce o nouă ruptură dintre maluri, aruncând sare peste podul ce îl leagă pe Șevciuk de guvernul AIE-2, dar factorul rusesc și cel local (transnistrean) mi se par mai plauzibili decât amprentele PCRM-ului, care pot fi dovedite cu ușurință în caz de necesitate.

Explore posts in the same categories: Conflictul transnistrean/приднестровский конфликт, moldova, PCRM, Rusia pretutindeni

Etichete: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un comentariu