Putin + miting= „Puting”

bimg277845.jpgÎn articolul anteritor întitulat „Despotism de marcă rusească” am vorbit despre noua variantă a legii privind manifestarea extremismului în Federaţia Rusă şi despre primele victime ale prevederilor acesteia. Acestea sunt organizaţia neguvernamentală „Vocile Beslanului” şi jurnalistul din or. Vladimir, Regiunea Vladimirovsk. Organizaţia neguvernamentală continuă să facă presiuni privind fabricarea unui dosar artificial de către autorităţile ruse loiale regimului lui Putin. În timp ce jurnalistul este cercetat penal pentru utilizarea cuvântului de „puting” (combinaţia Putin+miting).  Dacă primul caz este complex de la sine, atunci cel de-al doilea reprezintă ceva mai subtil şi mai serios.

Cazul jurnalistului Golovin (Головинов) a stârnit nu numai râsete, dar şi şoc printre comunitatea mass-media din Rusia. Premiza acestui caz uluitor este pronunţarea  cuvântului „puting” în cadrul unui post TV din or. Vladimir. Folosirea acestui cuvânt a fost considerată de reprezentantul partidului „Rusia Unită”, Mihail Babici, drept calomniere a demnităţii şefului statului.  În realitate însă Golovin a folosit termenul dat pentru a da o caracteristică evenimentelor populare din Rusia organizate pentru a elogia meritul şi personalitatea lui Putin. De asemenea, jurnalistul a utilizat termenul de „putinişti” pentru a-i caracteriza pe susuţinătorii şi adepţii lui V. Putin. În baza învinuirii aduse de Babin jurnalistului din Vladimir, ultimul riscă să fie amendat sau chiar să fie privat de libertate (conform opiniei presei ruse).

Dacă Golovin v-a fi găsit vinovat în baza acestui caz, atunci se va produce un precedent destul de serios pentru întreaga comunitate de jurnalişti şi nu numai din Rusia. Aceasta va însemna revenirea la mijloacele sovietice de pedepsirea a persoanelor care îşi exprimă părerea (critică sau ironică) referitor la funcţionarii publici din Rusia, regimul politic şi personalitatea preşedintelui rus. Tendinţa dată este alarmantă deoarece contribuie la formarea unui cadru juridic convenabil pentru trasarea unor noi teme tabu în societatea rusă privitor la personalitate Preşedintelui, deputaţilor, regimului etc. În acest fel toţi actorii regimului lui Putin se vor putea proteja de critica şi curajul jurnaliştilor din opoziţie. Totodată, există pericolul ca aceste prevederi să se extindă asupra mediului academic, şi chiar asupra unui publicul mai larg şi/sau mai specific. 

Acuzarea jurnalistului în comiterea actului de defăimare a persoanalităţii lui Putin poate fi încadrat în trendul general manifestat în Rusia privind idealizarea perioadei lui Putin şi conservarea imaginii imaculate a acestuia (citiţi Putin s-a apucat de istorie!!! ).

 În conluzie…

Condamnarea acestui jurnalist ar putea fi, în eventualitate, una de premieră pentru Rusia, după obţinerea independenţei sale. Acest precedent va da frâu liber autorităţilor ruse loiale Kremlinului, care vor putea în bază legală să lichideze jurnaliştii incomozi. În final, Rusia ar putea să se distanţeze şi mai mult de valorile democratice occidentale în favoarea celor autoritare şi/sau totalitare. În acest sens,  întreaga comunitatea mass-media din Rusia (dar şi din străinătate) trebuie să sprijine cauza jurnalistului din Vladimir. Aceasta trebuie să dea dovadă de solidaritate şi unanimitate pentru a nu permite producerea respectivului precedent periculos cât pentru activitatea jurnaliştilor, atât şi pentru exercitarea dreptului la exprimare în Rusia.

Mi se pare că această practică este similară celor sovietice legate de cultul personalităţii al liderului PCURSS (Lenin, Stalin). Acest lucru se referă şi la evaluarea pozitivă a perioadei lui Stalin, care alături de cea a lui Putin sunt considerate cele mai bune din istoria Rusiei din 1945. Respectiv, se încearcă preluarea măsurilor staliniste de protejare a personalităţii lui Putin, inclusiv prin urmărirea penală a criticilor regimului politic.             

Explore posts in the same categories: Rusia pretutindeni

8 comentarii pe “Putin + miting= „Puting””

 1. ki_t Says:

  is tare speciali rusii astia…

 2. deniscenusa Says:

  asta e natura lor…:)


 3. Da, poate ca pentru unii acest caz poate stirni ingrijorare, dar pentru altii mai putina. Eu nu cred ca aceasta practica este similara celei sovietice, pentru ca am mai spus si in alt context: Rusia are nevoie de stabilitate si dupa cum vedem ce popularitate are Putin si care au fost rezultatele alegerilor, ea reuseste sa obtina ce-si doreste. Are nevoie de stabilitate atita timp cit cauta sau poate si lucreaza la proiectele sale pe termen lung ce tine de viitorul Rusiei. Atita timp cit in Rusia valorile democratice nu sunt la nivelul celor din occident nici nu putem pretinde ca acolo sa fie permise practici considerate normale in occident. Rusia tine prea mult la unitatea sa si va tinde cu orice pret sa isi mentina aceasta integritate si influienta in regiune. De asta orice factor care va duce la instabilitate va fi neutralizat pe loc. Ea are nevoie sa inventeze un model care ii va asigura statutul de tara cu impact global. Asta o vrea orice cetatean rus. Deci ei cauta sa isi cistige prestigiul, dar desigur ca au mult de lucru pina a gasi formula cea mai optima pentru asemenea scopuri marete. Atita timp cit cauta, cel mai avantajos este sa lucreze in liniste.
  Cred ca chiar si Voronin s-a obisnuit cu asa ceva, dar nu va dura mult la noi. Pentru ca Moldova este in alta conjuncura si de alta dimensiune.

  P.S. Si sa nu se creada ca Putin este chiar asa geniu cum este considerat in Rusia sau chiar si in occident, ca stim ca a fost desemnat „Omul 2007” de o revista, mi se pare ca de ‘Times’. Acest personaj este un mit, pentru ca el chiar daca a fost si kgb-ist el este un om normal care are in spate o echipa destul de profesionista. Nu vreau sa spun ca este incapabil, dar la sigur ca multe chestii ce tine de el sunt hiperbolizate. Asta este facut iarasi cu acelas scop pe care l-am mentionat si mai sus.

 4. ki_t Says:

  scopul nu scuza mijloacele

 5. deniscenusa Says:

  Da imi permit sa fiu de acord cu ultimul comentator, caci si Stalin a vrut sa stabilizeze Rusia bolsevica iar apoi URSS-ul si la ce adus asta…..Merci pentru intelegere


 6. Stabilitatea cultivata de Stalin a fost cu mult mai agresiva, caci stim citi au cazut victime regimului. URSS nu a rezistat din cauza problemelor de sistem, dar oricare nu ar fi conjunctura cred ca se poate de gasit solutii care le-ar apara interesele. Frinturi din aceste solutii pe care le cauta Rusia le regasim in formarea CSI-ului, apoi incercarea formarii uniunii Rusia-Ucraina-Belarus. Si poate si alte incercari pe care le-a facut dupa caderea sistemului vechi. Problema ei mare acum este sa isi defineasca si sa isi marcheze domeniul, si apoi dupa asta va urma construirea valorilor democratice. Fara aceste incercari de coeziune Federatia Rusa nu are alta soarta decit sa se destrame.

 7. ki_t Says:

  1) „> sau <„, ce importanta are? in ce mod am putea „masura” ca unul e mai drept decat celalalt? In zeci/sute sau milioane de vieti omenesti? Ar fi acelasi absurd cu ce fac ei, dictatorii. O viatza sacrificata e deja abominabil. „Deja demult” de fapt, pentru ca viatza e valoare nu numai atunci cand o pierzi. Ma refer la „drepturile omului de a-si trai viatza”. Or, numai noi in RMoldova suntem deja 4,5 mln de vietzi care sufera de la … conducerea actuala a Rusiei, schizofrenica si rupta de realitatea respectului fatza de om, popoare intregi. Ma refer la Transnistria, PCRM.
  2) „si doar apoi”… e ca si cum ai zice – Doamne, voi fi un criminal si ucigas numai saptamina asta pina simbata seara, dar de duminica si incolo, voi fi democratic. E o schizofrenie, cum am mai zis. Scopul nu scuze mijloacele. Mijloacele sunt niste scopuri in sine, de fapt. Si de ce sa cautam sa „intelegem” si sa „justificam” oarecum Rusia de ieri si de azi si cu parere de rau la sigur si de maine ? Cum o tara precum este Rusia NU POATE fara de necajitzii de noi?

  PS : sa-mi explicati va rog unde si de ce nu am dreptate.


 8. Da, ai incercat sa spui ceva dar ideile sunt mult prea farimitate ca sa le inteleg indeajuns.
  In orice caz, am inteles ca sunteti un aparator al drepturilor omului si al vietii in general. Acum mi-am amintit cum insasi dacii faceau sacrificii, sacrificau proprii fii pentru Zei ca sa cistige razboiul si sa le apere neamul. Pai, sa stii ca acelas lucru l-a facut si Stalin, si poate nu si-a dat seama ca a sacrificat milioane de oameni pentru a mentine sistemul utopic, si acelas lucru il face si Putin chiar daca este mai moderat: acesta atacind sau lichidind jurnalistii incomozi; sper ca stiti si de Анна Степановна Политковская.
  Am spus ca unitatea Rusiei este ceva mult mai de valoare pentru ei decit soarta unor oameni sau poate chiar mici republici cum este Moldova. Imi pare rau sa constat asta, dar asa suntem priviti: fara importanta fata de scopurile ei marete. Pentru ca trebuie sa intelegeti corect: eu nu apar Rusia pentru toate cite le-a facut de-a lingul istoriei, eu incerc doar sa inteleg de ce le-a facut si inca continua sa mai faca si altete. Ca doar si Denis are ca titlu de blog ca totul ce ne inconjoara poate si trebuie sa fie explicat. Pai, pornind de la asta incerc si eu sa inteleg, sa imi explic mie in primul rind si pe urma sa expun si pe bloguri cite ceva din ceea ce imi vine in minte.
  Si apoi chiar daca ne-a facut atita rau de-a lungul istoriei, acum suntem total dependeti de ea energetic si trebuie sa stim sa ducem trative la nivel, altfel ni se inchide robinetul. Aici nu putem face nimic pina nu gasim alte alternative pentru a ne rezolva problemele din cadrul acestei tari mioritice care uneori pare cu sanse imposibile de a se mentine mult singura.

  „Cum o tara precum este Rusia NU POATE fara de necajitzii de noi?”

  Noi chiar si daca vom ajunge cindva in UE, atunci desigur ca vom servi si ca agent al Rusiei in aceasta comunitate; depinde si de cei ce vor fi la guvernare, dar nu trebuie sa uitam ca chiar si printre partidele democrate sunt unele pro-ruse. Rusia nu este contra ca Moldova sa adere la UE si insasi Voronin a relatat ca Putin de multe ori il incurajeaza ca Moldova sa isi urmeze calea spre UE. Deja, care nu ar fi soarta Rusiei: ea va cheltui multi bani pentru armata, pentru serviciile secrete si pentru elaborare de strategii si sisteme de aparare antiracheta. Asta o va consuma mult, dar asta ii va da siguranta ca isi poate pastra forma si puterea pretinsa globala.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: