[Comentariu] PCRM forţează continuu găsirea „votului de aur”, inclusiv cu ajutorul factorilor externi

Eşecul alegerii Preşedintelui RM, deşi prognozabil, totuşi a fost neplăcut pentru europeni, care au chemat puterea şi opoziţia la dialog şi consens naţional, începând cu 7 aprilie curent. Dosarul RM aflat pe agenda relaţiilor UE-Rusia inclus şi pentru summitul de la Khabarovsk (21-22 mai) este expresia importanţei pe care o  are la acest moment mica republică ex-sovietică, desigur cu condiţia unei guvernări loiale la Chişinău. 

Europenii privesc situaţia din RM prin prisma pragmatismului strategic. Or, securitatea frontierelor de Est poate fi deranjată de inflamarea conflictului transnistrean, iar aceasta este o ameninţare pentru stabilitatea Ucrainei şi livrările de gaze naturale din Rusia. Acest aliaj de interese sensibile, fără a lua în consideraţie aspectul geopolitic şi cel politic (valorile şi principiile europene violate la frontiera europeană este o palmă la adresa UE), implică o atitudine deosebită faţă de RM încă „sovietizată”. Lipsa unei certitudini în capacităţile liberalilor de a reglementa, iar în cel mai bun caz de a soluţiona conflictul transnistrean, precum şi criza economică omniprezentă deja în RM, condiţionează europenii să dea prioritate comuniştilor moldoveni. UE înclină în favoarea acestei alegeri, de asemenea, reducerii capacităţii politice ale organizaţiei, cauzate de criza instituţională şi cea economică, distanţarea SUA şi înaintarea Rusiei etc.

Rusia abordează RM din perspectiva realismului politic şi acordă atenţie pârghiilor capabile să conserveze influenţa sa în regiune . Or, comuniştii sunt actorii locali importanţi pentru facilitarea amestecului indirect al Moscovei în mediul geo-politic din „apropiata vecinătate” (spaţiul CSI) şi proximitatea europeană. Antagonizarea relaţiilor moldo-române şi indirect a celor ucraineano-române sunt obiective imediate şi de durată medie necesare pentru stoparea extinderii euroatlantice în direcţia Europei de Est. Realizarea lor este posibilă prin intermediul stataliştilor comunişti şi a revoltelor post-electorale de la Chişinău exploatate în detrimentu imaginii României, şi respectiv a UE şi NATO.

De aceea, miza pentru menţinerea comuniştilor la putere în RM este univocă între marii actori regionali. Acest lucru îl denotă şi înaintarea repetată a candidaturii Z. Greceanîi şi cea nouă a lui Andrei Neguţă pentru funcţia de Preşedinte a RM. Ambele persoane sunt cunoscute de establishmentul rusesc şi oricum vor juca în favoarea comuniştilor. De fapt, aceste  candidaturi sunt dedicate UE, în scopul convingerii exercitării unor acţiuni persuasive pentru a determina actori din cadrul opoziţiei să voteze pentru un Preşedinte comunist. Or, europenilor li se prezintă două perspective pentru RM: Greceanîi care ipotetic poate gestiona criza şi dezvolta relaţii politice cu Moscova, sau Neguţa – diplomat cu capacităţi de acţiune reduse şi portavoce eficientă a PCRM-ului favorabilă Moscovei.

Zarurile au fost aruncate de PCRM. Urmează să se pronunţe UE, în timp ce Rusia va asigura susţinere mediatică şi propagandistică anti-românească comuniştilor (acceptabili la moment pentru interesele ruseşti).

Explore posts in the same categories: moldova

One Comment pe “[Comentariu] PCRM forţează continuu găsirea „votului de aur”, inclusiv cu ajutorul factorilor externi”

  1. Sergiu Says:

    Cu 4 ani in urma Rosca & Co l-au votat pe Voronin, probabil, tot la comanda UE… Sper ca opozitia de astazi sa nu mai fie chiar asa de oartba ca cea de acum 4 ani. Cind este vorba de securitatea ei, UE se comporta ca orice alt imperiu: democratia si drepturile omului sint cu mult mai importante in Sri-Lanca, decit in coastele UE!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: