Are Voronin dreptate când îl atacă pe africanul Onoje? Trebuie Onoje deposedat de cetăţenie?
Preluat de Revista Internaţională „ACUM”
Asistăm la o diversificare a intoleranţei politice în Republica Moldova. Mereu politicienii s-au divizat între ei, separând şi electoratul – în ai noştri şi ai voştri- după criterii lingvistice, etnice, etno-geopolitice. Mai recent, politica a devenit terenul unul discriminări de ordin rasial, care vizează un reprezentant al străinilor de curând naturalizat.
Atitudinea discriminatorie faţă de comunişti imputată anterior Alianţei pentru Integrare Europeană a intrat în scurt timp în uzanţa opoziţiei comuniste, care cu tot dinadinsul încearcă să asocieze guvernarea cu musulmanii, minorităţile sexuale sau cu africanul, John Onoje. Prezentarea AIE ca pe „un avocat” al grupurilor minoritare ale populaţiei este o încercare a ideologilor comunişti şi a agenţilor lor, infiltraţi în „partide sateleţi” sau organizaţiile religioase, de a marginaliza guvernarea şi de o certa cu electoratul. Acestă este o dovadă în plus că PCRM tinde să pună AIE în opoziţie cu majoritatea societăţii, dominată de stereotipuri, clişee şi agramatism cras în privinţa funcţionării democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept.
Voronin greşeşte, dar scoate la iveală esenţa moldoveanului
Liderul comuniştilor este o figură detaşată de democraţie, care nu poate înţelege ce presupune şi de ce sunt importante drepturile omului şi alte aspecte conexe acestor principii. În acest sens, Vladimir Voronin are nevoie de o compătimire generoasă din partea societăţii civile, dar şi de o dezaprobare fermă şi dură. Retorica discriminatorie a liderului PCRM, încremenit în trecutul sovietic şi agresiv faţă de procesul firesc de democratizare a ţării, trebuie blamată şi taxată pentru a fi treptat dezrădăcinată.
Intoleranţa lui Voronin faţă de români exprimată în forţă până acum se extinde în prezent şi la manifestări xenobe faţă de africanul naturalizat în R. Moldova, John Onoje. Desconsideraţia faţă de africanul moldovean denotă percepţia bolnăvicioasă generală a comuniştilor şi adepţilor lor faţă de foştii apatrizi, care odată încetăţeniţi dau dovadă de atitudine civică mai activă decât majoritatea nepăsătoare a populaţiei.
Ieşirea lui Voronin este un semnal negativ ce explică esenţa societăţii moldoveneşti care este predispusă spre discriminare şi intimidare a indivizilor distincţi de ceilalţi. Este un precedent periculos pentru o ţară unde după doi ani de la plecarea comuniştilor, cetăţenii nu încetează să îl crediteze cu încredere pe liderul întunecat al PCRM, Vladimir Voronin. Situaţia este tristă pentru originarii de pe continentul african, care îşi fac studiile, fie şi-au creat deja familii în Republica Moldova. Anume aceştia vor resimţi percepţia peiorativă a populaţiei, dar şi indiferenţa autorităţilor intacte faţă de cazul flagrant de discriminare tranşantă a originarului din Sierra Lione, John Onoje, de către un deputat al legislativului.
John Onoje la fel greşeşte, dar altfel
Vinovăţia lui Voronin este indiscutabilă şi blamabilă, dar africanul naturalizat, John Onoje, poate fi acuzat de alte fapte, care vin în contradicţie cu legea cetăţeniei, graţie căreia acesta a fost înfiat de Republica Moldova. Nu este clar raţionamentul care l-a împins pe Onoje să ceară cetăţenia moldovenească, dacă îndată după aceasta el se alătură mişcării politice care pledează pentru desfiinţarea statalităţii Republicii Moldova.
Fără îndoială, activismul civic al lui John Onoje merită laude, dar implicarea lui politică intră în conflict cu legea cetăţenii, în baza căreia el a jurat devotament acestei ţări. Chiar dacă moldoveanul de origine africană s-a înrolat într-o formaţiune politică, care l-a ales pentru a-şi face PR sau din alte motive, Onoje trebuie să-şi amintească despre cuvintele [1] pe care le-a rostit la solicitarea cetăţeniei.
Prin neglijarea prevederilor legislaţiei care l-au încetăţenit, refugiatul din Sierra Leone pune sub lovitură toţi reprezentanţii din comunitatea africană, care din varie motive populează ţară. Or, este inacceptabil ca un proaspăt cetăţean, fost refugiat, să promoveze mesaje anti-constituţionale, de natură unionistă, alăturându-se unor forţe politice anti-stataliste. Atât Onoje, cât şi cei care îl folosesc în scopuri politice, trebuie să conştientizeze ce prejudiciu de imagine aduc ei instituţiei cetăţeniei, pe de o parte, şi minorităţilor aflate sub presiunea crescândă a discriminării, pe de altă parte.
Dacă Onoje consideră că poate face abstracţii faţă de angajamentele pe care şi le-a asumat în calitate de cetăţean, atunci se impune instituirea unei proceduri de retragere a cetăţeniei, care să aibă şi efecte retroctive. În prezent, legislaţia în domeniu prevede posibilitatea retragerii cetăţenii doar în condiţiile în cazul persoanei care săvârşeşte crime deosebit de grave împotriva statului. Evitarea iresponsabilităţii noilor cetăţeni poate avea loc prin constituirea unei comisii în cadrul parlamentului sau pe lângă executiv, care să monitorizeze evoluţia comportamentală a noilor posesori de cetăţenie în plan civic şi politic, cel puţin pe o perioadă de 3-5 ani. Iar în cazul depistării unor activităţi care încalcă legea supremă sau alte legi, persoana încetăţenită va trebui sesizată, cu ulterioara deposedare de cetăţenie, dacă persoana nu îşi schimbă coportamentul.
Cetăţenia este o responsabilitate faţă de statul care ţi-o oferă, de aceea, John Onoje şi alţii care fac partizanat pentru lichidarea statalităţii Republicii Moldova, trebuie să-şi de-a seama că asemenea activităţi comportă consecinţe. Totodată, Voronin şi susţinătorii xenofobiei sale trebuie să depăşească fobia faţă de democraţie. El şi ceilalţi comunişti, împreună cu necomuniştii care susţin viziuni discriminatorii trebuie să renunţe la baricade contra principiilor civilizate de funcţionare a unui stat şi să se coboare din copaci, deoarece altfel riscă să rămână ostaticii abordărilor primitive străine unei societăţi moderne.
Referinţe:
1. „Eu (numele, prenumele), născut la (data şi locul naşterii), jur să fiu cetăţean devotat Republicii Moldova, să respect cu sfinţenie Constituţia şi celelalte legi ale ei, să nu întreprind nici o acţiune care i-ar prejudicia interesele şi integritatea teritorială”., Legea cetăţeniei Republicii Moldova.
Explore posts in the same categories: Discriminarea în RM, John Onoje, moldova, V. Voronin
februarie 23, 2012 la 2:47 pm
John Onoje nu greseste. Cauza lui este una dreapta si tine de adevarul istoric. Republica Moldova trebuie sa se uneasca cu Romania.
februarie 23, 2012 la 6:39 pm
Faptul ca Onoje vrea unirea R.M. cu Ro, nu este anticonstitutional, citeste declaratia de independenta a R.M. din 1991, care primeaza fata de actuala constitutie agrariano-bolshevica. Unirea cu Ro, nu ar face decat sa intareasca populatia bastinasa majoritara din R.M, si anume cei 3 milioane de moldoveni (mai mult sau mai putin deznationalizati) s-ar alatura la 7 milioane de moldoveni care au constiinta etnica comuna cu ardelenii , muntenii, dobrogenii si banatenii, adica ROMANI. Iar nivelul de viata al cetatenilor actuali din RM va creste cu siguranta….Deci tu de fapt ce preferi : o tara intre Nistru si Prut, cum este acum, sau una intre Nistru si aproape Tisa…., cu muntii Carpati, Dunarea si Marea Neagra….Asta e de fapt problema care trebuie sa ti-o pui, nu ca Onoje incalca constitutia votata de comunisti…Multumesc pentru intelegere.
februarie 26, 2012 la 7:05 am
Sustin! Autorul, intradevar trebuie sa-si puna alte probleme pe tapet. Poate, nitel e confuz fata de identitatea sa. Asemenea rationamente vis a vis de Onoje le-am mai vazut si la asa zisii patrioti din versiunile Miscarea Voievod, Liga Tineretului Rus, Moldovenii etc. Sa speram ca autorul nu s-a afiliat la vreun partid organizatie statatalista prorusa. Asa se intelege din cate a scris pe aspectul Onoje
februarie 23, 2012 la 6:39 pm
[…] LibertateaTV, DEnis CEnușa Urmatorul > var addedComment = function(response) { //console.log('fbComments: Caught added […]
februarie 23, 2012 la 7:14 pm
Foame, boală, sărăcie extremală sînt productele statalismului basarabean. Cine apără așa tară bolnavă este și el bolnav.
NE-AM SĂTURAT DE STATALISM! ONOJE MALADEȚ! DE NI-OR UNI ODATĂ ROMÂNII CĂ AM PRIEBEGIT DESTUL!
februarie 26, 2012 la 6:59 am
Exact! Ma mira atitudinea autorului fata de Onoje.
februarie 23, 2012 la 7:35 pm
Deci vrei să spui că toţi cei care doresc reunirea cu România ar trebui deposedaţi de cetăţenia Republicii Moldova?
Aşa-numita „statalitate” este o noţiune abstractă. Statul a fost creat pentru popor, nu poporul pentru stat. Un cetăţean al R.M. are tot dreptul să opteze pentru unirea cu România dacă crede că acest lucru este în beneficiul celor ce locuiesc în R.M.
Şi, desigur, sunt de acord cu comentariile de mai sus.
februarie 26, 2012 la 6:57 am
Bine ai punctat, probabil autorul e un patriot anntiunionist.
februarie 23, 2012 la 9:25 pm
Onoje realizeaza o actiune subversiva, care nu doar compromite ideea unirii, ci si a romanismului in general. Ma debusoleaza faptul ca „pseudo-unionistii” fac totul pentru a indeparta oamenii si a murdari doleanta.
Onoje, si cei din spatele lui, anume asta si fac!!!
februarie 26, 2012 la 6:56 am
Prea exagerat, ce ai scris. Nu vad elemente subversive in actiunile domnului Onoje si nici in cele ale partidelor unioniste.
februarie 24, 2012 la 2:51 am
Autorul face confuzie intre atitudinea civica a cetateanului Onoje, la care are dreptul prin lege si careva actiuni concrete, indreptate impotriva statului RM pe care cetateanul respectiv nu le-a facut. Deci OPINIA cuiva si luarea de ATITUDINE CIVICA e un drept sfint in orice tara care se vrea democratica, la fel si lupta prin mijloace pajnice, (alegeri libere, referendum, etc.). Tarile se pot uni sau separa, avem exemplul celor doua Germanii si cel al Cehoslovaciei tari europene democratice in care cetatenii au ales LIBER si in mod PASNIC sa se uneasca, respectiv sa traiasca separat.
februarie 26, 2012 la 6:54 am
Buna observatie
februarie 26, 2012 la 6:53 am
Stimate, Denis, vad ca tineti mult la statlitate si valoarea cetateniei. Pai, asa zisa R.M. e un stat artificial, in plus un stat pe cale sa esueze ori sa intre in izolare fata de comunitatea internationala. Ce fel de statalitate are R.M. cu regiunea separatista si militari rusi acolo?? Daca e sa vorbim de cetatenie atunci si membrilor comunisti ar trebuie sa li se retraga cetateniile si condusi frumos la gara pentru trenul Chisinau-Moscova. Toata llllauda pentru Onoje. Atentie mare la folosirea excesiva a etichetei „african”. Poate sa fie perceputa ca si xenofobie.
Domnule, Denis? Sunteti antiunionist?
martie 13, 2012 la 9:32 pm
dumneata ai simtul umorului cand numesti ,,revista internationala,, o pagina electronica plina de insulte si calomnii la adresa unora sau altora.
martie 13, 2012 la 9:36 pm
De fapt, eu respect denumirea paginii web, care este revista internationala, deoarece aduna articole din diverse colturi ale lumii, si este coordonata de un grup international de oameni. Nu inteleg care este problema, daca va dereanjeaza subiectele, aveti tot dreptul sa le scrieti, au si posta electronica.
decembrie 6, 2013 la 8:04 pm
Sper că Denis și-a revizuit între timp părerile despre acest subiect, mai ales despre opiniile politice ale afro-moldoveanului, care au fost considerate legale de către CC atunci cînd a spus că PNL nu e anticonstituțional dacă are și clauza unirii în statut. Iar unii europeniști cunoșteau asta încă de cînd Moldova a ratificat CEDO, din jurisprudența Curții de la Strasbourg