Rogozin vrea un rol exclusiv pentru Rusia în Republica Moldova

După o absență de aproximativ 3 ani, Moscova își face loc pentru a reveni pe agenda politică a Republicii Moldova. Încetarea crizei politice și alegerea președintelui țării, cu blocarea parțială a forțelor politice anti-rusești (cum ar fi PL-ul, rămas fără funcție centrală în piramida puterii de la Chișinău), constituie premisele esențiale pentru revigorarea influenței ruse. De fapt, calmarea proceselor politice de pe ambele maluri ale Nistrului convin Moscovei într-o măsură egală. Or, sfârșitul regimului lui Smirnov a însemnat substituirea lui cu un lider loial vectorului geopolitic rusesc, dar și un bun executor al ordinelor Moscovei.

Cu scopul atingerii unor rezultate maxime, pentru misiunea de recalibrare a statutului Rusiei a fost delegat   Dmitri Rogozin, ex-ambasador rus la NATO, cunoscut pentru retorica categorică și poziția intransingentă în apărarea intereselor naționale. Printre succesele marcate de Rogozin în activitatea sa diplomatică externă poate fi menționat eșecul Ucrainei și Georgiei de a deschide negocierile de aderare la NATO, în timpul Summitului de la Bucuresti (aprilie 2008)[1]. Tot, datorită prestației sale, a fost posibilă sistarea instalării elementelor sistemului american anti-rachetă în Polonia și Republica Cehă. Aceste victorii strategice semnificative pentru reținerea extinderii NATO spre Est și combaterea planurilor americane au devenit cartea de vizită a lui Rogozin. În acest sens, preluarea dosarului transnistrean nu este deloc accidentală, având în vederea intensificarea factorului românesc în politica de la Chișinău, și viitoarea instalarea a scutului antirachetă american în România (Vezi documentului Acordului româno-american [2]).

Aspectele menționate nu îngrijorează autoritățile moldovenești, care îl tratatează pe Rogozin ca pe un oficial rus obișnuit, neglijându-i calitățile de colaborator eficient al Kremlinului și de negociator dur, adept al pozițiilor fără compromis. Despre flexibilitatea actualei guvernări de la Chișinău a subliniat chiar Rogozin  după întrevederile cu ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. De asemenea, acesta l-a catologat pe premierul moldovean drept politician pragmatic. În traducerea din limbaj diplomatic aceste afirmații ar însemna că emisarul rus a întâlnit guvernanți moldoveni predispuși să cedeze în „numele unor relații durabile cu Rusia” [3]. Astfel, PLDM-ul și PD-ul sunt văzute ca forțe politice cu care Moscova ar fi dispusă să comunice, Filat fiind însă primul în lista preferaților. În timp ce PL-ul asociat indirect cu România este stigmatizat ca element perturbator pentru împăcarea malurilor, dar și pentru viabilitatea dialogului moldo-rus.

În timpul apropiat se vor contura contradicții între PLDM-PDM și PL în privința evaluării mandatului lui Rogozin în problematica transnistreană. Cel mai degrabă, Filat și Lupu vor conlucra angajându-l și pe președintele Timofti. Liberalii anti-ruși se vor distanța deliberat, dar nu vor părăsi Alianța de guvernare, unde vor coexista viziuni geopolitice diametral opuse. Or, cât timp Filat și Lupu nu vor contrazice obiectivul de integrare europeană și de relaționare progresivă cu Bucureștiul, Ghimpu nu va fi nevoit să rupă coaliția de guvernare.

Chiar dacă mișcarea de euro-integrare nu stă pe loc, cel puțin la nivel declarativ, Chișinăul nu poate să reziste tentației de a implementa o politică externă multivectorială, în care Rusiei obține un rol cheie. Această tendință lipsită de precauție îl poate costa scump pe Filat, care probabil, va fi taxat de electorat dacă se va contopi de bunovoie în strategia aplicată de Rusia pentru reanimarea ponderii sale în regiune.

Intenția Moscovei de se impune în fața noii generații de politicieni moldoveni a fost explicată detaliat de Rogozin. Pentru soluționarea conflictului transnistrean, ce reprezintă o necesitate pentru realizarea cu succes a unei integrări europene la scară națională, Rusia formulează cinci condiții, printre care și considerarea rolului său politic exclusiv în regiune [4]. Astfel, prin intermediul dosarului transnistrean, realizatorii politicii externe ruse încearcă obținerea unor garanții pentru „privatizarea” acestei zone geopolitice.

Reiterarea exclusivității rusești asupra regiunii denotă ostilitatea față de vecinătatea tot mai mult supusă influenței militare americane. Cu sau fără voința Chișinăului, Rusia este hotărâtă să-și fortifice centrul de influență pe Nistru. Oricare din opțiunile aflate la dispoziția politicienilor moldoveni nu prevăd o excludere a Rusiei.

Republica Moldova va fi atrasă într-un proces de reîntregire, sub presiunea Moscovei, reprezentată de Rogozin, dar într-o confederație sau federație. Fie Transnistria va deveni tot mai mult o entitate rusească, care deși nerecunoscută pe plan internațional va emana influența rusă, deservind totodată intereselor geopolitice ale metropolei estice.

Perspectivele descrise sunt realiste și din câte se observă nu sunt deloc negate de către mediatorii în formatul „5+2” – UE și SUA. Atât Bruxellul care vorbește tot mai mult în germană, cât și Washingtonul introvertit sub imboldul viitoarelor prezidențiale, cedează teren în fața Rusiei, care încearcă să valorifice contextul apărut pentru a-și contura frontierele geopolitice.

Referințe:

1. Bucharest Summit Declaration, ww.nato.int/cps/en/natolive/official_texts_8443.htm

2. Acord între România și SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice ale SUA în România, http://www.ziuaveche.ro/wp-content/uploads/2011/09/scut-acord.pdf

3. Interviu acordat de Dmitri Rogozin pentru Kommersant, http://www.kommersant.md/node/7710

4. „Recunoaşterea rolului Rusiei drept unica ţară deţinătoare a autorităţii politice şi coercitive în această regiune. Renunţarea jocurilor în privinţa rolurilor de mediator pentru alte ţări, care nu au nimic în comun cu această regiune.”, http://www.actualitati.md/md/md-rusia-impune-moldovei-5-conditii-pentru-solutionarea-conflictului-transnistrean/

Explore posts in the same categories: Conflictul transnistrean/приднестровский конфликт, RM fara (cu) Rusia, Rusia pretutindeni

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Rogozin vrea un rol exclusiv pentru Rusia în Republica Moldova”

 1. Siberiacul Says:

  De data aceasta a-i scris mai obiectiv
  Dar nu ” Liberalii anti-ruși „, corect ar fi ” Liberalii anti-politicei Rusiei”

  Perspectiva e sunbră.
  -Guvernările RM au făcut tot posibilul ca regimul de ocupaţie rusească a teritoriului RM din Tiraspol să se întărească
  -Lipseşte demnitatea naţională a guvernanţilor RM. Am ajuns ca Rogozin să laude Premierul Ministru a RM, a teritoriului de pe care Rusia nu doreşte să retragă Armata Rusiei de ocupaţie!
  -Mass-media este în mîna proruşilor comişti şi neocomunişti – „spălarea creerilor” cu ideile proruse şi de „Rusia – Aliat Strategic” este asigurată
  -Forţele proromâne nu sunt unite. Cu atît mai mult că PNL atacă vehiment PL. La alegerile locale PNL împreună cu Dodon luptau împotriva lui Chirtoacă

 2. unu Says:

  Se confirma ca americanii au fost în eroare atunci când îi invitau pe est-moldoveni în NATO. Probabil ca îi confundau cu georgienii sau cu estonienii, dar în cele din urma o sa-si dea si ei seama cu cine au de-a face. Ulciorul nu merge de multe ori la apa, sau altfel spus: adjectivul „multivectorial” nu va sta prea multa vreme pe lânga substantivul „Chisinau”, având în vedere de unde vine finantarea acelor politicieni moldoveni cunoscuti ca pragmatici.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: