Ghimpu renunţă la AIE?!

După ce a ţinut ostatică Alianţa timp îndelungat (Vezi articolul ” AIE – ostatica lui Ghimpu…”), se pare că liderul liberalilor a decis să se retragă de pe poziţiile fruntaşe, dar nu fără a pune anumite condiţii. Mihai Ghimpu vrea să se convingă că dintre toate scenariile posibile va rămâne în picioare anume acel care le convine. Din acest considerent, liderul PL cere numirea candidaturii pentru alegerile preşedintelui, deoarece stabilirea zilei alegerilor înainte de nominalizarea persoanei poate crea situaţii imprevizibile pentru liberali.

În primul rând, aceştia pot fi impuşi în termeni restrânşi să accepte o persoană total nepotrivită lor. Deşi, Ghimpu a lăsat să se înţeleagă că va accepta orice candidatură, nu este cert faptul că acesta se va ţine de cuvânt odată ce persoana vizată va contrasta puternic cu poziţia PL-ului. Oricine va veni la funcţia de preşedinte, acesta nu trebuie să enerveze liberalii prin viziuni, experienţă, dar în primul rând prin iniţiativele lansate.

O temere secundă care determină o doză mai mare de precauţie din partea liberalilor este probabilitatea unor alegeri anticipate, dacă socialiştii împreună cu altă forţă din AIE propun o candidatură şi prin asta deschid procedura de alegere. Cel mai degrabă, liberalii se vor opune nominalizării, aceasta însemnând că nu vor fi adunate voturile necesare. În consecinţă, anume ei vor fi cei care vor provoca alegerile anticipate şi vor fi comparaţi cu opoziţia comunistă, care a întreprins o serie de acţiuni pentru a pune capăt Alianţei pentru Integrare Europeană. Nicicând Ghimpu nu va admite ca numele lui să fie asociat cu demolarea AIE sau cu discreditarea conceptului de integrare europeană, care le-a permis liberalilor să apropie fără dificultate Republica Moldova de România.

Al treilea aspect ce trebuie avut în vedere este frica de alegeri anticipate pe care o au toţi cu excepţia comuniştilor. Chiar dacă, liberalii au o cotă parte stabilă din electorat, aceştia nu îşi pot asigura o deschidere largă din partea electoratului, care este supărat pe guvernare în întregime, inclusiv pe PL. Din acest punct de vedere, Ghimpu îşi doreşte alegerea preşedintelui, renunţând la funcţia de spicher, dar şi la privilegiul înaintării candidaturii, cu o singură condiţie – dezvăluirea iniţială a numelui eventualului preşedinte.

Este evident că, liberalii vor să se menţină în actualul legislativ, doar că în altă postură, deoarece coaliţia de guvernare va suferi modificări odată ce în prim plan vor păşi socialiştii lui Dodon. Intrarea în opoziţia va fi varianta optimă pentru ca liberalii să se îndepărteze de la liderii Alianţei, care au recurs la ajutorul ex-comuniştilor. Pe lângă faptul că îşi va asigura timp pentru a se disocia de Plahotniuc şi alte „scandaluri”, liberalii vor putea să se opună PLDM-ului, cu scopul atragerii electoratului de drepta al acestuia, totodată păstrându-şi loialitatea faţă de idealurile consfinţite de AIE-2.

Liberalii au nevoie de un nou suflu, de aceea, pentru ei soluţionarea problemei alegerii preşedintelui este semnificativă. Resursele şi aparatul administrativ deţinute de PLDM şi PDM, creditul de încredere în Filat din partea electoratului din străinătate şi a partenerilor externi, sunt circumstanţe pe care PL nu le poate evita sau ignora, de aceea, acesta va încerca să ocolească anticipatele. Astfel, opoziţia în cadrul AIE revizuită sau în afara acesteia le poate prinde bine liberalilor, având în vedere faptul că aceştia vor deveni un centru de atracţie pentru dreapta pro-română (şi unionistă).

Explore posts in the same categories: Mihai Ghimpu, moldova

15 comentarii pe “Ghimpu renunţă la AIE?!”

  1. Siberiacul Says:

    Metoda dezinformării: – de a spune semoadevăruri / semiminciună
    Spunînd ceva lăudabil despre Ghimpu, începi cu:
    „După ce a ţinut ostatică Alianţa timp îndelungat, se pare că liderul liberalilor a decis să se retragă de pe poziţiile fruntaşe”
    1. – Prin ce a „ţinut ostatică Alianţa”? Prin aceia că celelte membri ale AIE nu au fost de acord cu PL, Ghimpu cînd : – a luptat pentru păstrarea AIE cînd PLDM şi PD încercau (şi acuma încearcă) să facă coaliţie cu PCRM? -cînd a luptat pentru funcţionarea AIE 1 şi AIE 2? – cînd a promovat adevărul ştiinţific? – cînd a emis Decretele despre ocupaţie, retragerea Armatei ruse de pe teritoriul RM,… dar PLDM şi PD (împreună cu PCRM) nu au fost de acord?
    2. – „a decis să se retragă de pe poziţiile fruntaşe”: – Dar care „poziţie fruntaşă” avea în AIE 2?- nici Vice Preşedinte al Parlamentului Ghimpu nu era. În AIE 1 nu era susţinut de Filat, Lupu, Urechianu
    Denis
    – Nu AIE era ostatic a lui Ghimpu. Noi cetăţenii RM, şi ultimii 20 ani, suntem ostatici a Moscovei şi persoanelor din RM influenţate din Moscova. Filat şi Lupu sunt „продолжатели дело Лучинского и Воронина”. Dar ce politică au dus şi duc Voronin şi Lucinschii cred că înţelegi.
    – Nu AIE era ostatic a lui Ghimpu. Ghimpu era ostatic al AIE. Şi Ghimpu conşteintiza că este ostatic, dar nu avea altă cale pentru a lupta pentru ieşirea RM de sub influenţa Rusiei, pentru Europenizarea RM, bunăstarea cetăţenilor RM
    – De ce observatorii politici, inclusiv şi acei tineri (nu chiar toţi) nu înţeleg că şi ei sunt ostatici a politicii Moscovei şi oamenilor politici din RM a Moscovei?

    • Davidias Says:

      Domnule DEnis CEnusa ,
      daca as fi vazut in comentariul politic expus lucruri fara noima as fi inteles ca „de unde nu e nici Dumnezeu nu cere” ! Dar vad ca sunteti capabil sa faceti analize politice. Din pacate le faceti in mod partizan si manipulator !
      Nu e pacat sa va folositi inteligenta pe care v-a dat-o Dumnezeu in scopul unor mizerii politice, in slujba unor oameni carora nu le pasa de interesele esentiale ale natiunii lor ?
      Nu am legaturi cu politica in sine. Urmaresc evenimentele politice doar din dorinta ca in tara sa fie mai bine.
      Eu nu spun ca PL (Ghimpu) nu a facut greseli si ca ar fi un partid curat. Dar este foarte clar, pentru orice om inteligent si sincer, ca dintre partidele parlamentare este cel mai apropiat de interesele nationale. Da, vad ca Ghimpu nu stie sa fie diplomat (sau ascuns) atunci cand isi prezinta punctele de vedere. Dar, in pofida greselilor pe care le face, de cele mai multe ori prefer oamenii sinceri si deschisi celor vicleni si fatarnici.
      „Siberiacul” a adus mai multe argumente in postarea anterioara. Aceste argumente le stiti si nu le puteti contrazice.
      Iar daca le stiti si scrieti, in continuare, manipulator este mare pacat ! Oricat v-ati amagi ca minciunile pot fi acoperite sa stiti ca va fi o judecata de apoi !
      Si atunci va intreb : DE… CE… manipulati ?

      P.S. Nu trebuie sa-mi raspundeti. Asezati-va in fata oglinzii si vorbiti cu cel pe care il aveti in fata. Dar sincer …!

      • deniscenusa Says:

        Pentru ca insistati vreau sa va spun ca nu este nimic manipulatoriu, ci de modelare a unor scenarii care se contureaza reiesind din discursul si comportamentul PL. Este vizibil, si cei care urmaresc acest partid de demult, ca liberalii tin in presiune Alianta. Europenii nu pot si nu vor sa comunice cu liberalii, doar ca sunt nevoiti sa o faca, caci respecta autoritatile legale, desi tot mai putin legitime. Cat priveste lucrurile invocate mai sus explic
        – de pe pozitii fruntase, m-am referit la guvernare, si nu exact la functiile inalte disponibile. nu scoateti din context, va rog.
        – a tinut ostatica AIE, pentru ca referendumurile ambele, primul ca si fapt implinit, al doilea la nivel de idee, au fost bagate de liberali.
        – cat priveste Rusia, scuze, dar aceasta tara controleaza situatia din multe state CSI, si o face pentru ca republice sunt dependente, la fel ca si elitele lor politice.
        – Ghimpu si liberalii vor un proiect unionist, pe care insa doar ei si dna Pavlicenco il vor. Si aceasta ideea este imboldul ce il face pe el sa actioneze in acest mod.
        – Va rog sa cititi toate articolele analitice, etc. scrise si postate pe acest blog, unde si Putin si Rusia sunt evaluate critic, si apropo aceste articole au fost publicate si in presa din Romania. Nu operati cu acuzatii nefondate. Blogul probeaza fiecare afirmatie ce imi apartine.

  2. Siberiacul Says:

    Denis. Eşti citit.
    Dupa mine nu eşti „observator politic”, dar eşti susţinător părtinitor, paremi-se cam „verde” şi ai poziţii antiPL, antiGhimpu, Scopul anume este înţeles de manipulare spunînd semoadevăruri / semiminciună.
    Logic scriind despre „modelare a unor scenarii care se contureaza reiesind din discursul si comportamentul PL.” , în acelaş timp arunci nişte fraze, neconfirmate, antiPL
    1. Te îndreptăţeşti ” – de pe pozitii fruntase, m-am referit la guvernare, si nu exact la functiile inalte disponibile. nu scoateti din context, va rog.”
    Reciteşte ce ai scris la începutul articolului. Dar Chiar şi la Guvernare – Ghimpu este pe „pe pozitii fruntase” !?
    2. Ostatici a cetăţenilor RM, în aceialaş sistem promoscovit, procomunist, antiromân şi antieuropean ne ţine anume PLDM şi PD. Ca pildă PLDM şi PD (împreună cu PCRM) nu au susţinut Decretele Dlui Ghimpu cu privire la condamnarea comunismului, retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM, …
    3. Rusia nu controlează situaţia din republicile baltice, care sunt la hotar cu Rusia. Dar Rusia, care se află la 1000 km, a ocupat o parte din teritoriul RM. Şi nu este îndreptăţire – că Rusia conduce şi cu alte state fostului CSI. Deci trebuie să conducă şi cu RM?
    4. Citeşte blogul dnei Pavlicenco cum a-l „critică” pe „statalistul” Ghimpu, critică dur, la fel ca şi Voronin, Roşca, Dodon. Care este scopul Dnei Pavlicenco?

    Şi de ce arunci cu afirmaţiile „Europenii nu pot si nu vor sa comunice cu liberalii, doar ca sunt nevoiti sa o faca”.
    Ghimpu a avut poziţie şi cînd era „apăsat” de „europeni” (pe vremea „votului de aur”) să voteze pe cineva din PCRM. Cu Ghimpu s-a întîlnit şi astăzi europenii.
    Adu-ţi aminte de perioada cînd Dl Moşanu, Hadîrcă, Matei nu au rezistat la învinuiri şi au refuzat la luptă. Cine atunci a cîştigat? În aşa momente ca şi de astăzi nu se poate de a fi neutru.
    Unicul lider politic care mai luptă pentru binele cetăţenilor este Dl Ghimpu.
    Cu ce se deosebesc Lucinschii cu Filat, Diacov, şi Voronin cu Lupu, Plahatniuc?
    Gîndeşte-te! Din care parte a baricadei eşti!?

  3. Titirez Says:

    Siberiacule,
    nu-l poti convinge pe stimabilul in niciun fel. El e un statalist moldovenist convins si nimic nu-l clinteste din …ale lui!!( sau Aleluia?) El are convinegerile gata facute, nicio umbra de indoila in ce sustine( si la urma urmei in ce face!) El crede ca gandeste in …nuante, in rafinamente argumentative!! pe cand colo, totul e o constructie de vorbe parsive si, asa cum i s-a spus aici ,fara echivoc.,manipulatorii!!! Asa ca nu vad alta solutie decat aceea de a fi lasat sa se consume in sucul propriilor baliverne. Tot ce i-ai spus tu, cu rationamente de bun simt , suprematia sa de limitat , nu poate sa inteleaga . Ce spun eu , sa inteleaga? SA ADMITA , asta e expresia potrivita. Sa nu te miri daca peste cateva luni sau ani il vei vedea cazut in bratele maretului patrihot DODON!!! Ejusdem farinae sunt amandoi. Vorba lui Petru Maior- magarul pe magar scarpina!! Invatura e spusa cu 300 de ani inainte.. Judecata si orientarea ta sunt de departe superioare acestui insailator de vorbe. Dar cu pretentii de mare …telectual!! Vai de cei care l-au invatat si l-au inhamat la o asa drisca subreda. Chestia e ca cu cut i se spune mai mult si i se demonstreaza ca nu are dreptate , e fals ce sustine si daunator din toate punctele de vedere,cu ata se inraieste si persista mai mult in gresala. de aceea spun: sa-l lasam sa clocoteasca in cioba lui si sa nu-l luma in seama. A ignora pe prosti si pe rauvoitori e cel mai intelept lucru. Fiecare pasare pre limba ei piere. Intreaba-l sau urmareste reactia lui la cele scrise de mine: vor fi ale unui turbat Garantat!

  4. Titirez Says:

    Davidias,
    e adevarat ce sustii. Tot !Si ad literam subscriu. Cu mica exceptie. Care sunt greselile lui Ghimpu? Tot i se pun in carca tot felul de greseli? care sunt? lipsa de… „diplomatie”? Fals. foarte fals si nu rezista al o scormonire nesuperficiala a lucrurilor!! Dimpotriva , formuland asa zisele defecte, tocmai cel care le emite se pozitioneaza public cum gandeste de corect si onest …partitura!! E ca intr-un concert , une dirijorul isi imprima si personalitatea si adevarul simtirii si ideilor sale.scotand la iveala adevarul simfoniei.Poti fi de acord sau nu cu ceea se intampla. Si asta e cu totul altceva. In cazul lui Ghimpu insa SE NEAGA SIMFONIA CARE o interpreteaza , daca observati cu atentie. Ori asta e intr-adevar de neacceptat!! Poti nega holocaustu( da, exact asa!) celor peste 1 milion de victime ale comunismului cate s-au facut in anii ocupatiei de pomina si trista amintire? Poti nega acel 28 iunie 1940? acea luna martie 1918 cand Basarabia s-a unit cu tara mama prin voia ei supamajoritara ? Acel tratat rusinos pentru civilzatia si cultura umanista a lumii- tratatul Ribbentrop-Molotov? Eu spun ca orice om sanatos la minte nu poate nega!!! Ei, bine, lui Ghimpu asta e se neaga:dreptul la a le spune si a le incrimina energic , limpede si public !!! Ce …diplomatie e de folosit in cazul dat? Nicio diplomatie din lume nu ascunde adevarul si nu atenueaza impactul sau cu ceilalti. fie ea si o societate cum e societatea basarabeana a momentului. Bolnava in adevaratul cuvant!!! Nu-ti fa scrupule cu adevarul,pentru ca nu mai spui adevarul in acest caz!!! Cazul Filat e cat se poate de ilustrativ!!! Ghimpu nu a inselat nicio opinie. nicio persoana. el spune adevarul fara ocolisuri , fara menajamente fara rost,si fara ocolisuri, iar in fata lui nu ai deact sa te pozitonezi: PRO sau Contra.Apoi se si intampa ceea ce toti stim si practica in fond: SPUNE-MI CU CINE ESTI PRIETEN, CA SA-TI SPUN CINE ESTI!!!
    Personal , i-as reprsa , daca tot mergem de mana cu reprosurile , ca nu se exprima suficient de corect literar. intr-o limba romana literara corecta. ceea ce e altceva. dar daca tot veni vorba de limba romana, iata exemplul lui Cenusa; vorbeste si manuieste corect limba romana literara, dar ce folos daca minte si se joaca nepermis cu adevarul ?

  5. Valentin ot Galati Says:

    Nu cunosc toate amanuntele politicii de la Chisinau, intr’un fel asemanatoare celei de la Bucuresti…Se vede treaba ca suntem frati si in a face politica, de multe ori luptandu’ne chiar prea aprig intre noi, cei care simtim si vorbim romaneste, si uitand cine ne sunt cu adevarat adversarii! Oricum ar fi, eu va tin pumnii intru romanism si va doresc sa puteti merge la Timisoara/Craiova/ Constanta fara pasaport cat mai curand!!

    „Unirea Basarabiei cu Tara e a XI-a Porunca a Decalogului Romanesc!”

  6. Ionut Says:

    Salutare Denis,

    Te rog, sa-mi raspunzi la cateva intrebari. Vreau sa fii sincer.
    1. Esti de acord cu retragerea Armatei Ruse din Republica Moldova?
    2. Esti de acord cu condamnarea comunismului in Republica Moldova?
    3. Te consideri roman sau moldovean?
    4. Eu am avut bunici deportati in Siberia… Sunt curios, tu ai avut?
    Apropo, nu inteleg de ce unii tineri din Republica Moldova, ca si mine, care par instruiti si cititi, se afla intr-o permanenta defensiva cand vine vorba de a afirma cine sunt? (asta era o intrebare pentru mine)
    Cum este posibil ca un politician cu doua fete, ca si Filat, sa adune mai multa consideratie decat un politician direct/sincer, mai ales in randul unui tineret educat si pro- european?
    Eu am o parere despre Filat, asa cum am avut-o si despre Rosca. Cei care ma cunoscut mi-au dat dreptate. Ei reprezinta exact tipul de politicieni de care trebuie sa te feresti tot timpul. Te cumpara si te vand imediat, fara sa regrete.
    Am citit candva un articol scris de tine in FP Romania sau Dilema Veche, nu-mi aduc aminte. Mi-ai parut ok. Am zis sa-ti urmaresc blog-ul. La fel, pareai ok. De ceva vreme, am impresia ca ti-ai pierdut luciditatea. Ceea ce ai scris tu mai sus nu se numeste analiza politica. Imi pare rau sa ti-o zic. Sper sa-ti revii. Deocamdata, chiar am o nelamurire, cum de ai ajuns sa scrii in FP Romania sau Dilema Veche?

    Un mesaj din partea unui probabil fost cititor moldovean de etnie romana nascut in Rep. Moldova si care acum locuieste la Bucuresti.

    • deniscenusa Says:

      Salutare Ionut,

      Am ajunst in FP si in Dilema pentru articolele pe care le-am scris, si am ajuns fara sa fiu promovat de cineva 🙂 si nu doar acolo am fost si voi fi publicat. La intrebarile tale pot raspunde urmatoarele: sunt roman si cetatean al R. Moldova, da, sunt contra armatei ruse, si daca citesti bine in articolele mele gasesti condamnarea ferma a acestei anomalii geopolitice post-sovietice. Da bunica mea cu copii a fost deportata in Siberia, si numai ea stie cum supravietuit, A trait toata viata cu eticheta de dusmani ai poporului, de aceea, detest ororile staliniste si alte crime comise de regimul comunist. In rest, va rog sa vedeti lucrurile in profunzime si nu le dati crezare politicienilor, mint si o fac pentru a castiga votul vostru, Nici Ghimpu nici altii nu sunt credibili, pentru mine ei sunt un obiect de cercetare si analiza politica. Nimic mai mult. Sper ca am raspuns la intrebarile tale. Merci mult pentru ca ma urmaresti pe blog!

      • Ionut Says:

        Am inteles. Mi-a placut ca ai fost sincer.
        Acum sa-ti zic despre increderea in politicieni… Nu cred ca exista vreun politician in care sa avem incredere, mai ales in Rep. Moldova. Dar, urmarind zilnic evenimentele, ma pozitionez diferit fata de unii analisti politici. Am impresia ca liberalilor li se imputa foarte multe, fara noima. Putem sa-i cerem lui Filat sau Lupu sa fie mai flexibili. Nu mai zic de Dodon. Este prea agresiv si nu e cazul. I se acorda prea multa atentie nemeritat. La fel, ma uimeste capcana de „unionist” in care cad foarte multi. Cu ce sunt mai statalisti moldorusii (si toate minoritatile, incepand de la rusi pana la gagauzi) decat moldoromanii? Imi pare o aberatie ca moldoromanii sa fie etichetati drept antistatalisti si moldorusii ca vajnici aparatori ai patriei. Eu cred ca lucrurile stau tocmai invers. Numai ca vocile se aud dintr-un singur sens, de la stanga spre dreapta, iar in ultimul timp a devenit un sport republican (imi pare rau, dar nu am cum sa spun national). Si apropo, daca spui ca esti roman, imediat devii taxat: „extremist”, „nationalist”; daca spui ca esti rus, nu e nicio problema. Trebuie sa fim mai atenti la foarte multe capcane de acest gen. Si, mai trebuie sa o terminam cu ipocrizia, cu jocul dublu, cu naivitatea de a crede ca jucam diplomatic. Ma uit ce se intampla in Tarile Baltice. Rusii au acelasi discurs fata de minoritatea lor. In schimb, balticii nu sunt atat de dezbinati ca noi si stiu clar ce vor. Nu zic sa nu avem relatii diplomatice bune cu Rusia, in ciuda unui trecut istoric controversat, dar, trebuie sa cerem mai mult respect. Si politicienii sunt primii meniti sa o faca.

  7. Ilie Says:

    Nu cred nici eu in sinceritatea autorului si nici in faptul ca aceasta este o analiza obiectiva. Se incadreaza perfect acest articol in armata celorlalte lansate in ultimele saptamini pe bloguri, tv, ziare si toate cu tinta Ghimpu! A stat mereu ca un os in gitul lui Filat, Lupu, nemaivorbind de Voronin si Dodon. Toti sunt impotriva si incearca in fel si chip sa-i limiteze electoratul, sa-l izoleze in plan intern, dar si extern! De aici imaginea absolut incorecta a lui Ghimpu vazuta de ambasadori (vezi raportul comunistei Supac). E o mare rusine acest raport, acest razboi mediatic impotriva lui Ghimpu, deoarece este chiar сel mai credibil de pe arena politica RM. Ghimpu si PL cu adevarat nu au ocupat pozitii fruntase, nici macar in AIE-1, unde Filat si Lupu au facut tot posibilul pentru al discredita si al prezenta un clown, desi nu a fos clown! Ghimpu nu a tinut ostatica AIE si nu o tine nici azi, Ghimpu isi indeplineste corect misiunea. Sa-mi spuna cineva, ce va fi daca miine noua Triada in frunte cu Dodon o inainteaza la Presdintie pe Zina cu karabina? Ghimpu so voteze? Nu! Anume deaceea cred ca procedeaza absolut corect insitind pe determinarea candidaturii in mod prioritar. Si daca la primul referendum Filat nu avea pozitia pe care a avuto, la sigur ar fi fost cu succes. Eu as gasi aici vina lui Filat-Lupu si nicicum a lui Ghimpu! Si nici de proiectul unionist nu ai dreptate, chiar defel si chiar pari superficial! Ghimpu de 3 ani nu a spus un cuvint cu referire la proiectul unionist: Pavlicenco il critica dur, iar rusii ii fabrica zilnic alaturi de comunisti atitudini si „proiecte” unioniste. Ghimpu a recunoscut, a sustinut si promovat adevarul istoric si romanismul, dar sunt lucruri bine diferite de un proiect unionist!

  8. Damian Hincu Says:

    Denis,

    Ai devenit sustinatorul moldo-mankurtilor comunisto-fascisti de la Chisinau ?
    Articolele tale reflecta idei comuniste retrograde sau komsomolist-dodoniste gen ” de ce moldovenii nu sunt solidari cu romanii „, AIE -ostatica lui Ghimpu” etc.,dar realitatea e exact diametral opusa!
    Astfel de la fondarea AIE in august 2009 , PL e ostatecul AIE pentru ca subiectele sociale majore au fost blocate ; iesirea Moldovei de Est din puscaria CSI, aderarea tarii la NATO si UE dupa modelul Croatiei, adoptarea reformelor economice si sociale dupa modelul Estoniei ,Letoniei si Lituaniei, pedepsirea criminalilor comunisti care au omorit in torturi tineri nevinovati in aprilie 2009,condamnarea comunismului prin lege alaturi de fascism sau nazism,legea lustratiei, comemorarea nationala a zilei de 28 iunie 1940 – ziua Ocupatiei Sovietice, cum procedeaza statele baltice ex-sovietice etc.
    PLDM si PD prin intrigile si aroganta moldovenista au blocat avintul european al Moldovei de Est, astfel in loc de Alianta de Integrare Europeana a devenit din cauza lui Lupu ,Filat si Dodon Alianta Imobilismului Eurofob din Moldova de Est.

    Dar din Marea Bunatate caracteristica romanului moldovean si dragostea de tara dl Ghimpu a cedat multe de dragul AIE , pe cind mercenarii comunisto-fascisti ai lui Voroshka s-au aciuat la PLDM si PD si-l ataca mai inversunat pe dl Ghimpu si PL!

    Altceva, in ultimul timp mereu mentionezi in articole „moldoveni” in loc de cetatenii RM sau cetatenii Moldovei de Est cum e corect, sau Moldova in loc de Republica Moldova , Moldova de Est sau mai corect cetatenii din Fosta Republica Sovietica Moldoveneasca(FRSM) etc.
    Din marea bunatate si naivitate a autoritatilor de la Bucuresti de a recunoaste independenta RM in august 1991 ,fara conditia de a schimba numele in Moldova de Est sau FRSM , cum procedeaza Grecia cu Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei ( FRIM) de a-i interzice folosirea numelui de Macedonia, s-a ajuns la aceasta MARE OBRAZNICIE de inlocuire a rssM lui Stalin in Moldova marelui Stefan Musat fondatoare a Romaniei Moderne la 1859!

  9. Valentin ot Galati Says:

    Mi’este greu mie, ca roman din Moldova de vest, sa fiu „pro” sau „contra” cuiva in acest suvoi de informatii…Stiu insa ca nu am dreptul sa ii judec pe fratii mei din „est”, pt. ca -cel putin moral- au suferit prigoana comunista mult mai intens si mai stoic decat noi, „regatenii”…II indemn si pe ceilalti romani sa faca acelasi lucru si, in masura in care putem, sa ii ajutam pe frati sa inteleaga ca nu suntem cotropitorii fascisti din filmele sovietice ale anilor ’70-’80, nu vrem sa le luam nus’ce bogatii ar fi intre Prut si Nistru! Vrem doar „Romania dodoloata” a lui Lucian Blaga inapoi, vrem ca Prutul sa fie un râu la fel ca Siretul/Oltul/Muresul si nu granita nenaturala d.p.d.v. istoric/lingvistic/geografic dintre romani!

    „Unirea Basarabiei cu Tara e a XI-a Porunca a Decalogului Romanesc!’ [Corneliu Coposu]


  10. […] am menţionat în articolul Ghimpu renunţă la AIE?! şi în AIE – ostatica lui Ghimpu…, liberalii şantajează coaliţia de guvernare şi vor […]


  11. […] (typeof(addthis_share) == "undefined"){ addthis_share = [];}Cum am menţionat în articolul Ghimpu renunţă la AIE?! şi în AIE – ostatica lui Ghimpu…, liberalii şantajează coaliţia de guvernare şi vor să […]


Lasă un comentariu