Urna de vot TRANSPARENTA, folosita cu ce scop?

Multa incertitudine in legatura cu faptul daca toti cei din Alianta, inclusiv socialistii, vor participa la vot si vor vota pentru candidatura propusa. Dupa ce toti au spus un „da” ferm pentru Nicolae Timofti, problema ramasa a fost modalitatea de asigurare ca toti cei 61-62 deputati vor vota pozitiv.

Inventia acestor alegeri si solutia pentru anticiparea unor buletine de vot contra lui Timofti este urna de vot transparenta, care face procesul extrem de transparent. Acum oricine din deputati va incerca sa triseze si sa contrazica partidul sau, incurcand mersul alegerilor, pot deveni obiectul judecatii publice. Dar oricum nu se vede cine si cum voteaza. Dar socialistii pot sa arate lumii ca voteaza pentru Timofti, afisand chiar in urna votul lor. De asemenea, si deputatii din AIE vor avea posibilitatea sa prezinte votul. 

Peretii transparenti ai urnei de vot diminueaza secretul votului, dar deschide posibilitatea pentru a face votul deschis. Toti cei care vor  dori sa elimine orice suspiciune pot sa nu plieze buletinul.

Dar cel mai important lucru care se reuseste este sa demonstreze ca alegerile nu sunt fraudate, dupa cum pretind si insista comunistii. Or, urna de vot transparenta este o demonstratie a transparentei pentru opinia publica, mass-media si misiunile diplomatice, care urmaresc atent evenimentul.

Explore posts in the same categories: Alegeri prezidentiale, moldova

9 comentarii pe “Urna de vot TRANSPARENTA, folosita cu ce scop?”

 1. Davidias Says:

  Domnule Cenusa, nu va citesc prea des comentariile, dar prin acest articol aratati asa de clar ca sunteti de partea comunistilor (poate chiar un activist al lor in domeniul media!). Pacat ca Moldova are asemenea oameni care lupta impotriva intereselor ei.
  Cu respect va spun ca in urma unor astfel de atitudini, in istorie va ramane doar cenusa !

 2. Davidias Says:

  Si, ca sa va raspund la intrebarea din titlul articolului, urna de vot este bine sa fie transparenta, pentru a nu se da apa la moara celor care ar putea gandi, dupa numararea voturilor, ca urna ar fi putut avea doua compartimente si, astfel, sa poata fi falsificata votarea (sper ca ati inteles). Transparenta urnei nu inseamna fortarea votului. Ci, pur si simplu, inlaturarea oricaror indoieli asupra corectitudinii votarii. Oricum, va inteleg supararea !

  • deniscenusa Says:

   Nu v-am inteles deloc mesajul. De fapt spun clar ca prin urna de vot, cei din AIE doresc sa demonstreze ca alegerile nu sunt fraudate. Imi pare rau ca interpretati gresit comentariul meu.

   • Davidias Says:

    Domnule Cenusa, recunosc ca am fost putin cam dur, dar va citez : „Peretii transparenti ai urnei de vot diminueaza secretul votului, dar deschide posibilitatea pentru a face votul deschis”. Prin exprimarea aceasta ambigua (dreasa la sfarsit) dati dreptate comunistilor care au exprimat o parere identica adica faptul ca votul nu a fost secret si, drept urmare, alegerea a fost o farsa
    („fars” – cum, gresit si comic, spun ei).

 3. Ionut Says:

  Vezi tu, Denis, incerci sa spui ceva dar lasi loc interpretarii. Trebuie sa adopti un stil mai putin alambicat.

 4. deniscenusa Says:

  Ionut, am venit cu o viziuni per ansamblu si mi se pare ca am fost explicit. Caci daca scriu ceva nu inseamna ca sustin pe cineva anume.

 5. Ionut Says:

  Eu nu am spus ca sustii pe cineva anume. M-am referit la stil. In sensul de a fi mai clar.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: