Ingredientele indispensabile pentru orice scenariu unionist

discussions

Spațiul public inundă cu discursuri iluzorice, adică rupte de realitate, despre înfăptuirea unirii Republicii Moldova cu România într-o anumită perspectivă temporală. Tentativa acestui articol este de reaminti că unirea este un subiect extrem de complex, iar înțelegerea completă și echidistantă a circumstanțelor este necesară pentru a nu înrăutăți starea lucrurilor nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru România.

În cele ce urmează punctez care sunt ingredientele obligatorii fără de care unirea nu se poate produce:

1. Partidele de la guvernare trebuie să fie deschis unioniste, iar opoziția statalistă trebuie să fie cooperantă sau cel puțin să nu împiedice agenda unionistă.

2. Populația ambelor țări (rezidenții permanenți) trebuie sa susțină ideea unirii într-o proporție de cel putin 50%. Asta ar însemna că circa jumătate din cetățenii Republicii Moldova recunosc univoc că fac parte din națiunea română.Totodată, pentru asta statul român ar avea nevoie ca cetățenii săi să aprobe costurile pe termen scurt și lung pe care le-ar implica o eventuală unire.

3. Cetățenii moldoveni din Găgăuzia trebuie convinși în proporție de cel putin 75% de avantajele unei uniri, în limba rusă, la fel ca și cetățenii din alte localități vorbitoare de limbă rusă de pe teritoriul Republicii Moldova. Excluderea minorităților din acest proces va supune eșecului orice proiect de unionism.

4. Acceptarea politică și convingerea comunității internaționale de renunțarea la inițiatevele de reintegrare a regiunii transnistrene. Cea din urmă, cel mai degrabă, va fi recunoscută drept stat independent cu ulterioara intrare în componența Rusiei.

5. Atenția Rusiei trebuie sa fie distrasă de urgențe de ordin intern, pentru ca dosarul unirii, eventual definitivat, să fie în afara topului priorităților geopolitice ruse. Această condiție este esențială, deși imposibil de a fi programată în timp, iar poziția actuală a regimului politic de la Moscova exclude un asemenea scenariu în viitorul apropiat.

Aspectele enumerate necesită atenție și dezbateri serioase. Riscurile legate de fărâmițarea teritorială a Republicii Moldova (malul drept), declanșarea unor conflicte interne între unioniști și stataliști, dar și o confruntare directă cu Rusia via regiunea transnistreana și autonomia găgauză sunt reale în cazul unei uniri forțate.

În fine, nici Moldova și nici România nu dispun de puterea politică, economică sau avantaje geostrategice care ar justifica cumva ignorarea riscurilor invocate mai sus.

 

Explore posts in the same categories: RM şi România, Uncategorized

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un comentariu