Cine „se rușinează” să publice mesajul de felicitare adresat de Medvedev lui Timofti, Moscova sau Chișinăul ?

Comunitatea de experți de la Chișinău s-a grăbit cu concluzia că Nicolae Timofti este acceptat atât de Moscova, cât și de Occident. Această convingere s-a bazat pe mesajele șefilor de state și de guverne transmise noului președinte al Republicii Moldova, reproduse activ de mass-media autohtonă. Dar nici până acum nu găsim o confirmare univocă a compatibilității lui Timofti în relație cu Rusia.

Timofti sub semnul întrebării la Moscova?

După 9 zile de la alegerea președintelui și 2 zile de la învestitura președintelui moldovean lipsesc dovezi că Moscova l-ar fi aprobat. Tradițional, un prim semnal de aprobare are loc via un mesaj de felicitare nominalizat, care însă nu poate fi identificat pe pagina oficială a Kremlinului (la ziua scrierii articolului 25.03.2012, deși a fost publicată retroactiv la data de 26 martie), cu toate că presa de la Chișinău a mediatizat pe larg o adresare din partea lui Dmitri Medvedev.

Importanța minoră a evenimentului putea fi cauza omiterii mesajului adresat lui Timofti de pe agenda electronică oficială a președintelui rus, unde de altfel găsim felicitarea lui Medvedev pentru nou alesul președinte german – Joachim Gauck [1]. Însă cum se explică absența acestui mesaj pe site-ul președinției Republicii Moldova, care anunță recepționarea unor felicitări din partea unui grup de state, printre primele prezentate pe pagina oficială fiind cele transmise de Turcia, Georgia, Belarus [2].  Pe 21 martie, la acestea s-au alăturat Polonia [3], Italia [4], Germania, Kazahstan și Uzbekistan [5].

Rusia fie a transmis un mesaj mai puțin oficial intepretat invers de factorii de decizie de la Chișinău, fie atât Moscova cât și Chișinăul „se rușinează” să prezinte mesajul, prin care de fapt, un stat străin legitimizează și aprobă oficial învestirea unui conducător de țară. Reținerea dată este substituită cu vocea Bisericii Ortodoxe Ruse care l-a felicitat printre primii pe Nicolae Timofti. Dar această înlocuire de roluri și ieșirea bisericii ruse în prim plan, în locul structurilor laice centrale, este contrariată de faptul că mesajul de felicitare nu venit din numele mitropolitului Kiril, ci al clerului din eșalonul secundar [6].

Prin urmare, proaspăt numitul șef de stat moldovean trebuie să se afirme în fața Moscovei pentru a căpăta creditul de legitimitate din partea acesteia, fiind deocamdată parțial „miruit” de Biserica rusă. Orientarea strictă spre Vest și România l-ar putea împiedica pe Timofti să redea în cel mai scurt timp tonalitatea necesară dialogului cu Moscova.  De aceea, atît democrații care rămân în subordinea lui după retragerea interimatului lui Marian Lupu, precum și socialiștii lui Dodon, vor fi impuși să-l condiționeze pe fostul judecător să acorde mai multă atenție relațiilor cu partenerii strategici din Est, în special cu Rusia. De asemenea, și comuniștii vor contribui indirect la aceasta prin panica anti-românească și presiunea exercitată prin neîncetarea protestelor stradale.

România – prima oficial, dar oricum omisă

Pregătirile pentru învestire și preluarea gospodăriei după doua interimate au creat anumite deficiențe  instituționale, dar omiterea mesajului României sau cel al SUA denotă probleme interne, ce indică probabilitatea unor erori diplomatice pe viitor. Or, președintele român, Traian Băsescu, a fost primul șef de țară care l-a felicitat [7] pe Timofti până la învestire, dar nici până acum cuvintele demnitarului român nu pot fi vizualizat pe pagina președinției moldovenești. O explicație poate fi faptul că Băsescu a avut cu Timofti o conversație telefonică, însă conținul mesajului părții române este accesibil și poate fi cu ușurință preluat. Reieșind din aceasta, putem presupune că cineva din cadrul Președinției a decis să amâne publicarea acestei informații, pentru a nu contrasta cu lipsa poziției oficiale a Rusiei. Dacă nici una din aceste supoziții nu este valabilă, atunci de urgență mesajul lui Băsescu trebuie să fie publicat pe site-ul Președintelui moldovean, pentru a spulbera orice speculație pe acest subiect.

SUA felicită, dar neinspirat

Mesajul adresat lui Timofti de SUA are aceeași soartă ce și cel al României, adică nu este prezent pe pagina oficială a Președinției RM. Publicat de Ambasada americană de la Chișinău, mesajul nu a fost replicat de partea moldovenească, dar de această putem aduce argumente în favoare.

În primul rând, SUA nu îl felicită direct pe Timofti cu învestirea și nici cu alegerea în funcție, ci pune accentul pe „alegerea cu succes a președintelui”[8]. Această exprimă interesul real al părții americane, care nu este interesată atât de mult de calitatea lui Timofti ca și posesor al acestei funcții, ci de realizarea obiectivului tehnic și formal de alegere a șefului statului.

Secundo, din mesajul mai mult politic decât diplomatic al americanilor se poate deduce că Timofti este mai degrabă o soluție pentru depășirea crizei politice, decât un rezultat indirect al voinței poporului [9]. Or, în viziunea SUA, beneficiul principal după alegerea președintelui este conturarea unor condiții ce permit forțelor politice, cu referință la liderii AIE-2,  să poată înfrunta o serie de provocări viitoare. Oricum, deși, denotă o ușoară indiferență pentru persoana lui Timofti, SUA insistă ca acesta împreună cu liderii politici să implementeze reforme pentru consolidarea democrației, relansarea economiei și funcționarea statului de drept.

Legitimizarea externă a celui de-al patrulea președinte moldovean s-a produs chiar dacă oficial Rusia exprimă un soi de reticență. Locțiitor în această perioada de tăcere este Biserica Ortodoxă Rusă, care a chemat la consens în rândul populației și la conlucrare cu noul președinte de țară. Cât de mari nu ar fi temerile de o eventuală apropiere prea mare a lui Timofti de România, Moscova va încerca să rămână vizibilă temporat prin factorii săi de influență colaterali – biserică, forțele de la Tiraspol și partidele pro-ruse de la Chișinău. Mica pauza va dura până când aceasta își va definitiva o linie de comportament în raport cu noul președinte, luând în considerație noul context politic de la Chișinău. 

PS. La scrierea articolului, pe data de 25 martie, nicio informatie despre mesajul de felicitare din partea Moscovei nu a fost facut public pe siteul Kremlinului. Astazi, a fost publicata informatia cu data intarziata, despre mesajul lui Medvedev. Cu toate acestea, nici pana acum pagina oficiala a presedintiei RM  nu a reprodus acest mesaj. In linii mari, aceasta nuanta nu schimba esenta analizei, cu exceptia faptului ca prin aceasta actualizare a paginii oficiale a Kremlinului cu mentionarea mesajului de felicitare , la fel ca si cu numirea lui Rogozin , Rusia isi face planuri pentru Republica Moldova.

Referințe:

1. Mesaj de felicitare cu ocazia alegerii lui Joachim Gauck în funcția de președinte al Germaniei  http://www.kremlin.ru/news/14801

2. Mesaje de felicitare din partea Turciei, Georgiei și Belarusului http://www.presedinte.md/press.php?p=1&s=8480&lang=rom

3. Mesaj de felicitare din partea Poloniei http://www.presedinte.md/press.php?p=1&s=8483&lang=rom

4. Mesaj de felicitare din partea Italiei http://www.presedinte.md/press.php?p=1&s=8482&lang=rom

5. Mesaj de felicitare din partea Germaniei, Kazahstanului și Uzbekistanului http://www.presedinte.md/press.php?p=1&s=8484&lang=rom

6.  Поздравление председателя ОВЦС Николаю Тимофти в связи с избранием на пост Президента Молдовы, Председатель Отдела внешних церковных связей Московского Патриархата митрополит Волоколамский Иларион, http://www.mospat.ru/ru/2012/03/20/news60295/

7. Mesaj de felicitare adresat de către preşedintele României, Traian Băsescu, noului preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13641&_PRID=lazi

8. „The United States welcomes the successful election of Moldova’s president, Nicolae Timofti.”, http://moldova.usembassy.gov/031912.html

9. „Mr. Timofti’s election resolves the long-standing political stalemate and gives Moldova’s political leaders the opportunity to tackle the important challenges that lie ahead.” http://moldova.usembassy.gov/031912.html

10. Поздравление Николаю Тимофти по случаю его избрания Президентом Республики Молдова, http://kremlin.ru/news/14842

Explore posts in the same categories: AIE-2, Alegeri prezidentiale, Nicolae Timofti - al 4-lea președite al RM, Relatiile RM-SUA, RM fara (cu) Rusia, Rusia pretutindeni

8 comentarii pe “Cine „se rușinează” să publice mesajul de felicitare adresat de Medvedev lui Timofti, Moscova sau Chișinăul ?”

 1. Hmeli Suneli Says:

  Ha, ha, ha, foarte tare gluma! Pe cine-l mai freaca ce fel de prezident moldovean prefera Medvedev? El sarmanul mai are doar câteva luni si e gata cu functia sa. Singura legitimitate a presedintelui nou ales e in fata poporului nu a unei puteri straine, care mai si ocupa o parte din RM. Ocupatia trebuie denuntata la ONU si ocupantii inlocuiti degraba cu forte multinationale de mentinere a pacii!

 2. Ionut Says:

  Se poate vorbi si de incompetenta. Eu ma „minunez” tot timpul cu site- urile oficiale din Republica Moldova. Caut informatii de interes public (hotarari, ordonante, programe etc.) si adeseori nu le gasesc. O duc mai rau la capitolul comunicare. Totusi, sa zicem ca de 2- 3 ani s-au mai schimbat lucrurile. Insa mai trebuie sa munceasca si sa scape de secretomanie. Greu mai evoluam!

 3. gigi Says:

  Un articol curat si obiectiv, felicitari.
  Cu toate disesiunile am devenit un cititor fidel pe aici 😛

 4. Corneliu Harea Says:

  off. şi asta ce-i?
  http://eng.kremlin.ru/news/3587

  • deniscenusa Says:

   Ati cautat bine. Da,e adevarat este aici, dar pe pagina presedintiei de la Chisinau nici un cuvant, cel putin la ziua cand am scris articolul. Si de asemenea, nici pe siteul Kremlinului nu a fost gasita. Dar va multumesc ca ati adus in atentie, sper ca cei de la Presedintia RM sa preia telegrama rusa in limba engleza.

  • deniscenusa Says:

   Multumesc, pentru link, am explicat si indicat in articol.


 5. […] Preşedinţia rusă denotă constant că este departe de a-l îmbrăţişa pe liderul moldovean, care nu figurează nici în baza de date a portalului Kremlinului (VEZI Captura 2). Timofti este unicul lider de ţară din cadrul CSI, fără carte de vizită pe http://www.kremlin.ru, în pofida faptului că a fost inaugurat câteva luni în urmă şi felicitat oficial de Moscova, deşi cu întârziere (Vezi articolul: Cine “se rușinează” să publice mesajul de felicitare adresat de Medvedev lui Timofti, Moscova…). […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: